OVA BUGARKA JE MEĐU 10 NAJTRAŽENIJIH BEGUNACA NA SVETU: FBI nudi 100.000 dolara za njeno hvatanje (FOTO)
Ruja Ignjatova, Foto: Profimedia

KRIPTO-KRALJICA

OVA BUGARKA JE MEĐU 10 NAJTRAŽENIJIH BEGUNACA NA SVETU: FBI nudi 100.000 dolara za njeno hvatanje (FOTO)

Na konferenciji za novinare u četvrtak, Damian Viliams, američki tužilac Južnog okruga Njujorka, nazvao ju je "međunarodnim beguncem koji je navodno organizovao prevaru širom sveta"

Objavljeno:

Ruja Ignjatova sebe je nazvala "Kripto-kraljicom" i krenula je da reklamira svoju navodno novu digitalnu valutu, OneCoin. Uspela je da ubedi investitore širom sveta da joj ukupno pošalju 4 milijarde dolara, a potom je nestala bez traga. Sada joj je FBI za petama.

OneCoin, kažu vlasti, bio je prevara. FBI u je u četvrtak stavio nadrugo mesto liste 10 najtraženijih kriminalaca u svetu, nekoliko dana nakon što je to učinio i Europol. U obaveštenju biroa objavljenom u četvrtak ponuđena je nagrada od 100.000 dolara za bilo koju informaciju koja bi dovela do hapšenja gospođe Ignjatove.

Na konferenciji za novinare u četvrtak, Damian Viliams, američki tužilac Južnog okruga Njujorka, nazvao ju je "međunarodnim beguncem koji je navodno organizovao prevaru širom sveta".

1 / 2 Foto: Profimedia

- Sada sedi rame uz rame na top 10 listi pored vođa kartela, ubica i teroristima, rekao je Vilijams i dodao da to nije slučajno.

Vlasti kažu da je OneCoin bila jedna od najvećih piramidalnih šema u modernoj istoriji. Iako je Ignjatova tvrdila da je podržan blokčejnom, tužioci su rekli da ga nema, da je ona izmislila cenu kao i da se novčićima uopšte nije trgovalo, piše NBC.

Kada je Ministarstvo pravde otkrilo optužnicu protiv Ignjatove 2019. godine, tadašnji pomoćnik glavnog direktora FBI-ja Vilijam Svini Mlađi je rekao : "OneCoin je bila kriptovaluta koja je postojala samo u glavama njenih kreatora i njihovih saučesnika. Za razliku od autentičnih kriptovaluta, koje vode evidencicju o istoriji transakcija svojih investitora, OneCoin nije imao stvarnu vrednost. Investitorima nije nudio nikakav način da uđu u trag njihovom novcu i nije se mogao koristiti za kupovinu bilo čega. U stvari, jedini koji su imali koristi od nbjegovog postojanja bili su njegovi osnivači i saučesnici".

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.