FBI UPOZORAVA IT KOMPANIJE NA FRILENSERE: Nemojte greškom da zaposlite ljude iz SEVERNE KOREJE!
Haker, Foto: AP

FRILENSERI

FBI UPOZORAVA IT KOMPANIJE NA FRILENSERE: Nemojte greškom da zaposlite ljude iz SEVERNE KOREJE!

Rekli su da frilenseri iskorišćavaju mogućnost rada na daljinu kako bi sakrili svoj pravi identitet i zaradili novac za Pjongjang

Objavljeno:

Američki zvaničnici upozorili su IT kompanije da obrate pažnju da ne bi nehotice zaposlili ljude iz Severne Koreje.

Rekli su da frilenseri iskorišćavaju mogućnost rada na daljinu kako bi sakrili svoj pravi identitet i zaradili novac za Pjongjang, prenosi Gardijan.

U dokumentu koji je izdao FBI navodi se da je cilj IT-jevaca iz Severne Koreje saobići sankcije SAD i UN, kao i da donesu svojoj državi novac za nuklearno oružje i programe balističkih raketa. Zvaničnici su rekli da bi kompanije koje zaposle IT radnike iz Severne Koreje mogle da dožive pravne posledice zbog kršenja sankcija. Dodali su da su neki od tih ljudi smešteni u inostranstvu te da žive u Rusiji i Kini, ali i u Africi, prenosi Index.

"Postoje hiljade IT radnika iz Severne Koreje koji žele da nađu posao u inostranstvu pa onda ostvaruju prihod koji stiže severnokorejskoj vladi. IT-jevci iz Severne Koreje iskorišćavaju zahteve za specifičnim IT veštinama, kao što su razvoj softvera i mobilnih aplikacija, kako bi dobili ugovore o radu od klijenata širom sveta, uključujući SAD, Evropu i istočnu Aziju", poručili su iz FBI.

Zaposleni iz Severne Koreje pretvarali su se da su iz Južne Koreje, Japana ili drugih azijskih zemalja, piše u dokumentu. FBI je napisao i na koje stvari bi poslodavci trebalo da paze kako bi shvatili da je potencijalni zaposleni zapravo iz Severne Koreje. naveli su da IT-jevci iz Severne Koreje ne žele da razgovaraju sa poslodavcem preko video-poziva, te da isplatu žele da primaju u virtuelnoj valuti.

1 / 4 Foto: Profimedia

Veliki deo novca koji IT-jevci iz Severne Koreje zarade, uzme njihova vlada. Iako većinom prikriveno traže posao zbog zarade u virtuelnoj valuti, neki od njih su u potrazi za poslom zbog hakerskih aktivnosti. U dokumentu stoji da su neki IT radnici iz Severne Koreje pomogli hakerskim operacijama Pjongjanga.

Takođe, IT-jevci mogu da ukradu podatke o korisničkim nalozima u američkim i drugim bankama kako bi potvrdili svoj identitet na platformama za frilensere ili kompanijama koje zapošljavaju inostrane radnike.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.