OVO BI MOGLO DA SE DESI SA CENOM PŠENICE: Nikako nije DOBRO
Pšenica, Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

RAST CENA

OVO BI MOGLO DA SE DESI SA CENOM PŠENICE: Nikako nije DOBRO

Ruska invazija izazvala je probleme u ukrajinskom izvozu, jer je blokirala pristup lukama na Crnom i Azovskom moru, preko kojih je više od 90 odsto ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda isporučeno kupcima

Objavljeno: 13:03h

Cene pšenice mogle bi da porastu i do 34 odsto ako ruska invazija na Ukrajinu blokira ukrajinski izvoz i prepolovi isporuke iz Rusije, upozoravaju Agencija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Rusija je poslednjih godina proizvela 10 odsto svetske pšenice, a Ukrajina tri odsto svetske pšenice, prema proseku proteklih pet poljoprivrednih sezona, prema FAO i OECD-u. Ruska pšenica čini petinu, a ukrajinska desetinu svetskog izvoza, dodale su dve organizacije u izveštaju objavljenom u sredu.

Ruska invazija izazvala je probleme u ukrajinskom izvozu, jer je blokirala pristup lukama na Crnom i Azovskom moru, preko kojih je više od 90 odsto ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda isporučeno kupcima.

Drugi izvozni kanali, uključujući železnicu, puteve i rečne luke, nemaju dovoljno kapaciteta da isporuče iste količine, a procene u poljoprivrednom sektoru trenutno signaliziraju da će ukrajinski izvoz biti smanjen na petinu normalnog obima, prema OECD i FAO .

Rast broja neuhranjenih

Rat je takođe ograničio pristup Rusije Azovskom moru na prvom mestu i primorao Moskvu da ograniči izvoz više proizvoda.

Zapadne sankcije Rusiji za sada nisu usmerene na trgovinu poljoprivrednim proizvodima, ali brojne međunarodne kompanije imaju ograničene aktivnosti u Rusiji. Finansijske sankcije su zauzvrat navele ruske proizvođače da kupcima ponude niže cene. Ako rat blokira izvozne kapacitete Ukrajine, cena pšenice bi mogla da poraste za 19 odsto u poređenju sa predratnim nivoima, izračunali su FAO i OECD.

Ako se istovremeno prepolovi ruski izvoz, mogao bi da skoči za 34 odsto, kažu oni.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

„Rusija i Ukrajina bi zajedno izvezle 36 miliona tona pšenice manje po tom scenariju, ali bi druge zemlje povećale izvoz za 16 miliona tona zbog viših cena na međunarodnim tržištima“, navodi se u izveštaju.

Zbog značajno smanjenog izvoza, broj neuhranjenih ljudi u svetu bi se 2023/2024. godine povećao za skoro 19 miliona, upozorili su FAO i OECD. „Neposredan završetak rata bio bi najbolji ishod i za ljude u Rusiji i Ukrajini i za mnoga domaćinstva širom sveta koja pate od naglog rasta cena, teškog, podstaknutog ratom“, zaključuje generalni sekretar OECD Matijas Korman .

(Espreso/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.