JEDAN OD NAJPOPULARNIJIH PEVAČA NA SVETU OSUĐEN NA 30 GODINA ROBIJE: Psihički i seksualno zlostavljao devojčice
R. Keli, Foto: Profimedia

OSUĐEN!

JEDAN OD NAJPOPULARNIJIH PEVAČA NA SVETU OSUĐEN NA 30 GODINA ROBIJE: Psihički i seksualno zlostavljao devojčice

Sudija En M. Doneli rekla je R. Keliju da „javnost mora biti zaštićena od ovakvog ponašanja“

Objavljeno: 21:26h

R&B pevač R. Keli (55) će verovatno provesti veći deo svog života u zatvoru nakon što je osuđen za godine psihičkog i seksualnog zlostavljanja.

Tokom šestonedeljnog suđenja pevaču R. Keliju, savezni tužioci su pozvali 45 svedoka, uključujući bivše zaposlene, doktora koji ga je lečio od herpesa više od decenije i rođake njegovih tužitelja. Ali osnova slučaja bila je zasnovana na njegovim susretima sa nekoliko žena, čiji su identiteti bili zaštićeni na sudu.

Pre izricanja presude, R. Keli je odbio da da izjavu, zbog nerešene parnice, rekao je njegov advokat.

Na direktno pitanje sudije, rekao je: „Da, časni Sude, to je moja želja.

Sudija En M. Doneli rekla je R. Keliju da „javnost mora biti zaštićena od ovakvog ponašanja“.

R. Kelli, bivši R&B pevač koji je dugo izbegavao krivične kazne uprkos višedecenijskim optužbama za seksualne malverzacije, osuđen je u sredu na 30 godina zatvora zbog reketiranja i drugih zločina.

Izricanje presude u Bruklinu označava kulminaciju zapanjujuće propasti gospodina Kelija (55), od superzvezde hitmejkera ​​koji je bio poznat kao kralj R&B-a, do zaobiđenog umetnika čije je muzičko nasleđe postalo neodvojivo od njegovih zlostavljanja.

Umetnik na vrhu liste bio je među najuspešnijim američkim muzičarima 1990-ih i 2000-ih, poznat po hitovima poput „I Believe I Can Fli“. Ali kako je njegov imidž u javnosti rastao, iskoristio je svoj veliki pristup mladim obožavaocima i ambicioznim umetnicima na koncertima, namamivši ih na seks bez obzira na njihove godine.

Multiplatinasti pevač proglašen je krivim po devet tačaka optužnice za reketiranje i druge zločine u septembru, nakon što je njegovo federalno suđenje u Njujorku rasvetlilo kako je koristio pomagače i ulizice da zarobi obožavaoce i umetnike ambiciozne dok kontroliše njihove živote.

Slučaj je naširoko viđen kao ključna prekretnica za pokret #MeToo, predstavljajući prvo suđenje visokog profila od nacionalnog obračuna oko seksualnog nedoličnog ponašanja u kojem se pojavljuje moćni muškarac čije su žrtve prvenstveno crnkinje.

Pre nego što je rečenica pročitana, sudija Doneli je saslušao nekoliko optuženih koji su dali živopisne izjave o uticaju na žrtve, u kojima su detaljno opisani načini na koje je pevačica poremetila njihove živote.

Izveštaji su dodali svedočenju na suđenju 11 optuženih — devet žena i dva muškarca — koji su često govorili porotnicima da je gospodin Keli naneo teško seksualno, fizičko i emocionalno zlostavljanje. Nekoliko ih je svedočilo da su bili maloletni kada je prvi put imao seks sa njima.

Advokat gospodina Kelija, Dženifer Bondžan, tvrdila je da je vladino razumevanje odgovarajućeg raspona kazni pogrešno – i tražila je kaznu ispod 10 godina. Ali sudija Doneli se na kraju složio sa tužiocima, koji su tražili kaznu „preko 25 godina“.

Federalni tužioci su u svom pismu o izricanju presude napisali da g. Keli nije pokazao nikakvo kajanje i da je decenijama „pokazao bezosjećajno zanemarivanje“ efekata njegovog zlostavljanja na žrtve. Činilo se da su njegovi postupci bili „podstaknuti narcizmom i verovanjem da ga je njegov muzički talenat oslobodio svake potrebe da svoje ponašanje uskladi” sa zakonom, napisali su u svom argumentu za njegovu kaznu.

„On je počinio ove zločine koristeći svoju slavu i slavu kao štit, što je sprečilo pomno ispitivanje ili osudu njegovih postupaka“, napisali su tužioci. „I mač, koji mu je dao pristup bogatstvu i mreži pomagača da olakša svoje zločine, kao i bazu obožavatelja iz koje je izvlačio svoje žrtve.”

Gospodin Keli, čije je puno ime Robert Silvester Keli, prvi put je optužen za seks sa maloletnim devojčicama 1990-ih, a njegov ilegalni brak sa pevačicom Alijom 1994, koja je tada imala 15 godina, izazvala je pitanja o njegovom ponašanju. Nekoliko godina kasnije, 2002. godine, gospodin Keli je optužen za dečju pornografiju, ali je 2008. oslobođen optužbi na suđenju u Čikagu.

Tek kada je pokret #MeToo obnovio ispitivanje njegovog ponašanja, stigao je novi talas optužbi - i presuda je konačno ostala u Njujorku.

1 / 4 Foto: Profimedia

U svom osuđujućem pismu, koje je otpečaćeno u utorak, gospođa Bonjean, advokat gospodina Kelija, rekla je sudiji da su tužioci njenog klijenta prikazali kao „jednodimenzionalnog negativca, koji ne zaslužuje bilo kakvu meru ljudskosti ili dostojanstva“ i da „tamo mnogo više odgovara slici.”

Rekla je da njegovo „traumatično detinjstvo“, koje uključuje „tešku istoriju seksualnog zlostavljanja“ od strane rođaka i drugih, zahteva blagu kaznu. G. Keli je u intervjuu za GK 2016. rekao da je bio seksualno zlostavljan dok je odrastao.

„On nije zlo čudovište, već složeno (nesumnjivo manjkavo) ljudsko biće koje se u detinjstvu suočilo sa ogromnim izazovima koji su oblikovali njegov odrasli život“, napisala je gospođa Bonjean.

Na suđenju, advokati gospodina Kelija su nastojali da njegove optužbe predstave kao opsesivne fanove i oportuniste koji su tražili finansijsku dobit. Ali porota je na kraju poverovala tužilaštvu.

„Žrtve optuženog nisu grupe ili kopače zlata. Oni su ljudska bića“, rekla je Nadia Shihata, pomoćnica američkog tužioca na kraju suđenja. „Ćerke, sestre, neke su sada majke. I njihovi životi su važni."

Bonus video:

24:05

CENTRALNI DNEVNIK 29.06.2022.

(Espreso/The New York Times)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.