(BLOG UŽIVO) 126. DAN RATA: NATO ponudio ČLANSTVO Finskoj i Švedskoj
Ilustracija, Foto: Profimedia

RATNO STANJE

(BLOG UŽIVO) 126. DAN RATA: NATO ponudio ČLANSTVO Finskoj i Švedskoj

Ukrajinski predsednik Vladmir Zelenski objavio je snimak na kom se vidi trenutak kada rakete pogađaju tržni centar

Objavljeno: 22:00h

Danas je 126. dan rata u Ukrajini.

Iz časa u čas:

21:53 Putin pozvao na jačanje saradnje između kaspijskih država

Moskva poziva na jačanje saradnje između kaspijskih zemalja, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na samitu pet kaspijskih država u prestonici Turkmenistana Ašhabadu.

„Rusija je dosledno pozivala na jačanje partnerskih odnosa između pet kaspijskih država u oblasti politike, bezbednosti, ekonomije i zaštite životne sredine, kao i u mnogim humanitarnim aspektima“, istakao je on.

Kaspijska petorka uključuje Rusiju, Azerbejdžan, Iran, Kazahstan i Turkmenistan.

21:50 Rusija sprema zakon koji će omogućiti zabranu stranih medija

Ruska Duma odobrila je danas drugo čitanje predloga zakona koji bi omogućio zabranu stranih medija. Predlog mora da prođe i treće čitanje, nakon čega treba da ga izglasa gornji dom parlamenta pre nego što ga potpiše predsednik Vladimir Putin.

Vladimir Putin
foto: Profimedia

Rusija se proteklih meseci više puta žalila da su Zapadne zemlje neprikladno zabranile rad ruskim medijima i njihovim novinarima uskratile vize.

21:47 Socijalisti neće u vladu s Petkovim zbog proterivanja Rusa

Bugarski socijalisti, članovi odlazeće koalicione vlade premijera Kirila Petkova, poručili su danas da neće podržati novu vladu koju predvodi Petkov, zato što ne odobravaju proterivanje 70 ruskih diplomata.

Kiril Petkov
foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Takav stav socijalista mogao bi najesen da približi ovu državu članicu EU i NATO održavanju novih izbora, četvrtih od aprila 2021. godine, prenosi Rojters.

20:30 Vašington podržava prodaju aviona F-16 Turskoj

Bajdenova administracija potvrdila je danas podršku potencijalnoj prodaji američkih borbenih aviona F-16 Turskoj, dan nakon što je Ankara ukinula veto na članstvo Finske i Švedske u NATO.

Selest Valander, pomoćnica za međunarodnu bezbednost američkog ministra odbrane, izjavila je tokom današnjeg razgovora sa novinarima da će snaženje odbrambenih sposobnosti Turske ojačati odbrambene kapacitete NATO, prenosi Rojters.

Bombarder, Avion, Stelt
foto: Profimedia

„Sjedinjene Američke Države podržavaju modernizaciju turske ratne vazduhoplovne flote jer je to doprinos bezbednosti NATO, a samim tim i američkoj bezbednosti“, rekla je ona.

Turska je u oktobru uputila zahtev Sjedinjenim Državama za kupovinu 40 lovačkih aviona F-16 kompanije Lokid Martin i skoro 80 kompleta za modernizaciju svoje postojeće ratne flote.

20:02 Zelenski: Odbrana Ukrajine košta 5 milijardi dolara mesečno

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski procenjuje mesečne troškove odbrane Ukrajine od ruske invazije na oko 5 milijardi dolara.

„Ovo je rat koji će odrediti kako će izgledati budući svetski poredak“, rekao je Zelenski u virtuelnom obraćanju delegatima samita NATO-a u Madridu.

Volodimir Zelenski
foto: Profimedia

Zelenski je pozvao lidere NATO-a da pošalju više oružja i novca Ukrajini i da sankcijama „spreče sposobnost Rusije da finansira rat“.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je danas da „Ukrajina može da računa na podršku Alijanse onoliko dugo koliko je potrebno“.

19:59 Kanada pregovara s Nemačkom i Španjiom o izvozu energenata

Kanada je u pregovorima sa evropskim saveznicima, ukljucujući Španiju i Nemačku, o izvozu gasa i nafte sa svoje istočne obale kako bi ublažila energetska ograničenja i obezbedila alternativu evropskom uvozu energenata iz Rusije, izjavila je danas ministarka spoljnih poslova Melani Džoli. "Za Kanadu je važno da bude u stanju da pojača proizvodnju energenata i pomogne evropskim prijateljima koji se suočavaju sa veoma teškom energetskom situacijom", rekla je Džoli, prenosi Rojters.

Kanada
foto: Profimedia

Ona je dodala da to treba uraditi na način da se ne zaobiđu ni pitanja klimatskih promena. "To su upravo razgovori koje vodimo pre svega s Nemcima, a takođe i sa Špancima", rekla je kanadska ministarka.

19:40 Ukrajina: Oslobođeno 95 branilaca Azovstalja

Prema navodima Ukrajinaca, iz ruskog zatočeništva puštena su 144 borca od kojih je 95 branioci mariupoljske čeličane Azovstalj, a među njima su 43 pripadnika puka Azov, koji Rusi nazivaju „nacističkim“.

Među oslobođenim borcima je 30 marinaca, 28 pripadnika regularne vojske, 17 graničara, 9 pripadnika Teritorijalne odbrane i jedan policajac. Najstariji oslobođeni borac ima 65, a najmlađi 19 godina.

Većina oslobođenih Ukrajinaca imaju teške povrede: rane od metaka i gelera, opekotine, prelome i amputirane udove, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

19:21 Bajden zahvalio Eroganu na sporazumu sa Finskom i Švedskom

Američki predsednik Džozef Bajden zahvali je danas turskom predsedniku Tajipu Erdoganu na sporazumu sa Finskom i Švedskom koji je otvorio put da te dve nordijske zemlje uskoro postanu kandidati za članstvo u NATO savezu.

Samit Amerika, Džozef Bajden, Žair Bolsonaro
foto: Profimedia

Bajden je uoči njihovog sastanka na marginama samita NATO u Madridu, zahvalio Erdoganu i na naporima Ankare da pomogne da se izveze žito iz Ukrajine. Predsednik Turske izrazio je nadu da će diplomatija doprineti rešavanju problema izvoza ukrajinskih žitarica, prenosi Rojters.

19:20 Lavrov: Ispunićemo obaveze u vezi sa izvozom hrane

Rusija je spremna da ispunjava svoje obaveze u vezi sa snabdevanjem hranom i đubrivom, potvrdio je danas ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom. "Potvrđena je spremnost Rusije da nastavi da ispunjava svoje obaveze u vezi sa izvozom hrane i đubriva uprkos činjenici da je sprovođenje tih obaveza značajno otežano nelegalnim jednostranim sankcijama zapadnih država i narušavanjem globalnih proizvodnih lanaca zbog pandemije virusa korona", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Sergej Lavrov, Antonio Gutereš
foto: EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY, Profimedia

U saopštenju se naglašava da je Lavrov primetio da postoji raspoloženje za angažovanje u koordinaciji sa UN na smanjenju pretnje od izbijanja prehrambene krize.

17:54 Žalio se Britanac kojeg je sud DNR osudio na smrtnu kaznu

Britanac Šon Piner uložio je žalbu nakon što ga je na smrt osudio sud u oblasti istočne Ukrajine pod ruskom kontrolom. On je na tu kaznu osuđen zajedno sa sunardnikom Ajdenom Aslinom i marokanskim državljaninom Saudunom Brahimom, prenosi Bi-Bi-Si. Navodi se da je Piner zarobljen dok se u ukrajinskoj vojsci borio za odbranu Mariupolja.

Donjeck, Ukrajina
foto: Printscreen/Daily Mail

Dodaje se da mu je suđeno kao plaćeniku u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, pred sudom koji nije međunarodno priznat. Njegova porodica kaže da bi ga trebalo smatrati ratnim zarobljenikom i opisala je suđenje kao nezakonito. Pinerov advokat rekao je da će podneti zahtev za pomilovanje ako žalba bude odbijena.

16:58 Kuleba: NATO je pokazao da može da donese teške odluke

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je da je NATO Madridu dokazao da može da donese teške, ali suštinske odluke.

"Pozdravljamo jasan stav o Rusiji, kao i pristupanje Finske i Švedske. Jednako jaka i aktivna pozicija prema Ukrajini će pomoći u zaštiti evroatlantske bezbednosti i stabilnosti", naglasio je Kuleba.

16:42 Makron: Švedska i Finska će dati značajan doprinos NATO-u

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da će Švedska i Finska dati "značajan" doprinos NATO alijansi, saopštio je Makronov kabinet.

NATO
foto: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

U saopštenju se navodi da su Makron i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, tokom sastanka na samitu NATO, istakli „važnost slanja poruke jedinstva i snage“ tokom ruske invazije na Ukrajinu.

16:23 Džonson ide na samit G20, čak iako Putin dođe

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da će najverovatnije prisustvovati ovogodišnjem samitu G20 na Baliju čak iako ruski predsednik Vladimir Putin odluči da ode, rekavši da bi bojkot samo išao naruku Rusiji i njenim saveznicima.

Boris Džonson, Magdalena Anderson
foto: Profimedia

Džonson je istakao da bi bio apsolutno zadivljen ako bi Putin lično otišao na samit lidera grupe 20 zemalja u novembru na indonežanskom ostrvu, prenosi Gardijan.

16:04 Sirija priznala nezavisnost samoproglašenih DNR i LNR

Sirija je odlučila da prizna nezavisnost samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

15:43 Poljanski: Ruska operacija će trajati dok se ne prekine granatiranje Donbasa

Predstavnik Rusije u UN Dmitrij Poljanski na sednici Saveta bezbednosti UN saopštio je da će ruska operacija biti nastavljena sve dok se ne prekine granatiranje Donbasa i ne prestane da sa ukrajinske teritorije dolazi pretnja.

15:23 Švedska premijerka: Poštovaćemo međunarodno pravo u izručenjima

Švedska premijerka Magdalena Anderson izjavila je danas da će svako povećanje broja izručenja, kao rezultat sporazuma s Turskom da se ta nordijska zemlja primi u NATO, zavisti o informacijama koje su primljene od strane turskih vlasti.

Magdalena Anderson
foto: Profimedia

"Zavisi od toga koje informacije dobijemo od Turske", rekla je Anderson.

15:03 Stoltenberg: Rusija predstavlja direktnu pretnju za NATO

Stoltenberg je rekao da Rusija predstavlja "direktnu pretnju" za zemlje članice Alijanse koja će ojačati svoje istočno krilo kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine, prenosi Frans pres.

Jens Stoltenberg
foto: EPA-EFE/J.J. Guillen

"Rećićemo jasno", tokom samita na kome treba da se revidira mapa puta Alijanse prvi put od 2010. godine, da "Rusija predstavlja direktnu pretnju za našu bezbednost", rekao je Stoltenberg.

14:53 NATO ponudio članstvo Finskoj i Švedskoj

NATO je proglasio Rusiju "najdirektnijom pretnjom" i ponudio članstvo Finskoj i Švedskoj, javlja DW.

"Danas smo odlučili da pozovemo Finsku i Švedsku da postanu članice NATO-a i dogovorili se da potpišemo Protokole o pristupanju", navodi se u saopštenju.

Ranije danas, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je nakon poziva "potreban proces ratifikacije u 30 parlamenata, a za to uvek treba neko vreme, ali takođe očekujem da će to ići prilično brzo, jer su saveznici spremni da pokušaju da sprovedu taj proces ratifikacije dogodi što je brže moguće".

13:55 - Zelenski: Ovo nije rat koji Rusija vodi samo protiv Ukrajine

Vladimir Zelenski rekao je liderima NATO-a u Madridu da je Kijevu potrebno više oružja i novca da bi se odbranio od ruske invazije. Ukrajinski predsednik je upozorio da se ambicije Moskve nisu zaustavile na njegovoj zemlji tokom virtuelnog obraćanja na samitu NATO -a.

"Ovo nije rat koji Rusija vodi samo protiv Ukrajine. Ovo je rat za pravo da diktira uslove u Evropi za to kakav će biti budući svetski poredak", rekao je.

13:35 - Britanija uvela sankcije drugom najbogatijem Rusu i Putinovoj rođaki

Velika Britanija najavila je nove sankcije protiv 13 pojedinaca i entiteta, uključujući Anu Civilevu, rođaku Vladimira Putina, koja je predsednica kompanije za eksploataciju uglja Kolmar grupe. Na spisku sankcionisanih je i oligarh Vladimir Potanjin, kog je britanska vlada opisala kao drugog najbogatijeg čoveka u Rusiji.

Potanjin, poznat kao ruski "kralj nikla", nastavio je "da gomila bogatstvo dok podržava Putinov režim, preuzimajući Rosbanku i akcije u Tinkof banci u periodu od početka ruske invazije na Ukrajinu", navodi se u saopštenju britanske vlade.

Vladimir Potanjin
Vladimir Potanjinfoto: EPA/YURI KOCHETKOV

13:00 Turska će tražiti izručenje 33 osumnjičena za terorizam

Turska je danas saopštila da će tražiti izručenje 33 osumnjičena za terorizam iz Švedske i Finske u skladu sa sporazumom prema kojem će Ankara podržati kandidature nordijskih zemalja za članstvo u NATO-u.

"Tražićemo izručenje terorista iz relevantnih zemalja u okviru novog sporazuma koji su juče potpisali ministri spoljnih poslova Turske, Švedske i Finske", rekao je turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag.

12:26 Hakerski napad na sajt Roskosmosa

Sajt ruske svemirske agencije Roskosmos našao se na meti hakerskog napada nakon što je objavila satelitske fotografije NATO "centara odlučivanja", saopštio je danas šef njene pres službe Dmitrij Strugocev.

11:58 Referendum u Hersonu o pridruživanju Rusiji u narednih pola godine

Kiril Stremousov, zamenik šefa administracije koju podržava Rusija u okupiranom Hersonu, rekao je za Rojters da datum referenduma za pridruživanje regiona Ruskoj Federaciji još nije izabran, ali da očekuje glasanje u "narednih pola godine".

11:53 Peskov ironično odgovorio Borisu Džonsonu

Kremlj je ironično reagovao na izjave britanskog premijera Borisa Džonsona da Vladimir Putin ne bi napao Ukrajinu da je žena.

"Stari Frojd bi tokom svog života sanjao o takvom objektu za istraživanje!", rekao je za RIA Novosti Dmitrij Peskov.

11:32 Braća Kličko u Madridu

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i njegov brat Vladimir Kličko došlli su na samit NATO-a u Madridu na kojem su sreli sa generalnim sekretarom Alijanse Jens Stoltenbergom.

11:20 Bajden u šest tačaka najavio nove američke snage u Evropi

Američki predsednik Džo Bajden najavio je novo raspoređivanje američkih vojnih snaga u Evropi i predstavio američki plan koji sadrži šest tačaka.

SAD želi sledeće:

1. Stvoriti stalni štab za američki peti armijski korpus u Poljskoj

2. U Rumuniju poslati dodatnu rotirajuću brigadu

3. Rasporediti dve dodatne eskadrile F-35 u Ujedinjeno Kraljevstvo

4. Rasporediti dva nova razarača u Španiju

5. Poboljšati rotaciono raspoređivanje na Baltiku

6. Stvoriti novu PVO u Nemačkoj i Italiji.

11:00 Rusija: Uništili smo bazu za obuku plaćenika

Rusija tvrdi da je uništila „bazu za obuku stranih plaćenika“ u blizini Nikolajeva.

Takođe navodi da je Rusija uništila 108. bataljon Ukrajine, četiri komandna mesta, uključujući dva u Harkovu, oborila avion MiG-29, dva aviona Su-25, helikopter Mi-8 i devet ukrajinskih dronova.

10:40 Predsednik Indonezije stigao u Kijev

Predsednik Indonezije Joko Vidodo doputovao je u Kijev, u kom će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Indonežanski predsednik je predsedavajući grupe G20 i jedan od šest svetskih lidera kojeg su Ujedinjene nacije imenovale za „šampione“ Globalne grupe za reagovanje na krizne situacije, koja je formirana da se suoči sa pretnjom gladi i nemaštine do koje bi mogao da dovede rat u Ukrajini.

10:20 Bajden: Uskoro više NATO trupa u Evropi

Američki predsednik Džozef Bajden najavio je pojačanje kopnenih, vazdušnih i pomorskih snaga NATO-a u Evropi.

10:00 Šolc: NATO će nastaviti da snabdeva Ukrajinu oružjem

Saveznici u NATO-u će nastaviti da snabdevaju Ukrajinu oružjem tokom rata protiv Rusije onoliko dugo koliko je potrebno, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc u Madridu.

„Dobro je što zemlje koje su ovde okupljene, ali i mnoge druge, daju svoj doprinos kako bi Ukrajina mogla da se odbrani – obezbeđivanjem finansijskih sredstava, humanitarne pomoći, ali i pružanjem oružja koje je Ukrajini hitno potrebno“, rekao je Šolc.

09:50 Stoltenberg: Rusija predstavlja direktnu pretnju za članice NATO

NATO se suočava sa najvećim izazovom od Drugog svetskog rata sa ratom u Ukrajini, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao, prilikom dolaska na radni deo samita otvorenog sinoć u Madridu, da se saveznici sastaju „u jeku najozbiljnije bezbednosne krize“, s kojom su se do sada suočili.

09:30 Olena Zelenska: Mnogi su spremali za sprint, sada se bore sa maratonom

Pet meseci rata nateralo je Ukrajince da prilagode svoja očekivanja. Nakon što su se pripremili za sukob za koji su mislili da će biti sprint, mnogi se sada bore sa verovatnoćom maratona, rekla je prva dama Ukrajine Olena Zelenska.

„Veoma je teško izdržati pet meseci. Moramo da akumuliramo snagu, moramo da sačuvamo energiju. Ne možemo videti kraj našoj patnji“, rekla je Zelenska.

09:10 Britanski ministar odbrane Volas: Putin ima „sindrom malog čoveka“.

„Definitivno mislim da Putinova percepcija sebe i sveta predstavlja sindrom malog čoveka, mačo percepcija. Retko čujete frazu sindrom male žene. Uvek čujete frazu sindrom malog čoveka, a on ga ima u izobilju.“ Takođe se osvrnuo na redovna obraćanja portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharove javnosti, nazvavši ih „komedijaškim nastupima“.

08:50 NATO samit u Madridu: Fokus na Baltiku, Balkanu i istočnom bloku

Oko 10.000 pripadnika bezbednosnih snaga raspoređeno je širom Madrida zbog dvodnevnog samita NATO, na kojem učestvuju šefovi država i vlada 30 država članica NATO i još desetak lidera partnerskih zemalja.

"Ekstremno je važno da smo spremni da pružimo podršku Ukrajini koja se sada suočava sa brutalnošću koju u Evropi nismo videli od Drugog svetskog rata", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Od država članica očekuje da prave zalihe oružja i opreme u istočnoj Evropi i u državama Baltika i da se značajno poveća broj vojnika koji su smešteni u tom delu Evrope.

"Snage će biti fokusirane na Baltik, Balkan i istočni blok NATO-a koji graniči sa Rusijom", rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

08:32 Guverner Luganska: Brojčano smo nadjačani, ali se branimo

Borbe se nastavljaju u svim naseljima zajednice Lisičansk, rekao je Sergej Gajdaj, ukrajinski guverner Luganska. Kako je naveo u svom dnevnom brifingu na Telegramu, iako su ukrajinske snage brojčano nadjačane, one nastavljaju da da se brane.

"Orci (sleng za proruske snage prim. aut.) pokušavaju da probiju našu odbranu, ali ne uspevaju, pa idu najomiljenijim putem - totalnim uništenjem. Granatiranje se nastavlja stalno, razaranja su katastrofalna. Orci imaju kvantitativnu prednost i u ljudstvu i u opremi, ali u veštini borbe - naši branioci će pobediti. Autoput Lisičansk-Bahmut nije okružen", naveo je.

08:26 - Džonson: Da je žensko, Putin ne bi napao Ukrajinu

Britanski premijer Boris Džonson smatra da ruski predsednik Vladimir Putin ne bi napao Ukrajinu da je ženskog pola.

"Da je Putin žena, što očigledno nije, ali da jeste, mislim da ne bi ušao u ovaj ludi, mačo rat i nasilje, kao što je to uradio", rekao je Džonson za nemačku televiziju ZDF nakon samita G7 u Nemačkoj..

1 / 4 Foto: EPA-EFE/NEIL HALL / POOL POOL

07:55 SB UN: Grupa zemalja traži istragu o Kremenčuku

Predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Albanije, Norveške, Irske i Ukrajine u Savetu bezbednosti UN pozvali su na objektivnu i nezavisnu istragu o napadu koji se u ponedeljak dogodio u gradu Kremenčuku u centralnoj Ukrajini, kada su ruske snage gađale tržni centar u kojem se, prema rečima Vladmira Zelenskog, nalazilo više od 1.000 ljudi.

07:54 Prve fotografije napada u Nikolajevu

07:43 Uhapšen ukrajinski gradonačelnik Hersona

Ruski zvaničnici u ukrajinskoj oblasti Herson saopštili su da su njihove snage uhapsile gradonačelnika Hersona Igora Kolihajeva nakon što je odbio da poštuje naređenja Moskve, dok je lokalni zvaničnik Hersona naveo da je gradonačelnik otet, prenosi Rojters.

07:29 Zelenski objavio snimak napada na tržni centar

Ukrajinski predsednik Vladmir Zelenski objavio je snimak na kom se vidi trenutak kada rakete pogađaju tržni centar.

"Želeli su da ubiju što više ljudi u mirnom gradu, u običnom tržnom centru“, rekao je Zelenski.

U napadu je poginulo najmanje 20 ljudi, a 59 je povređeno.

07:27 Napad u Mikolajevu, dvoje mrtvih

Dve osobe su ubijene, a tri ranjene u ruskom napadu na stambenu zgradu u gradu Mikolajev na jugu Ukrajine, javlja Rojters. Regionalni zvaničnik Vitalij Kim nije razjasnio da li je reč o bombi ili raketnom napadu, artiljerijskom ili minobacačkom granatiran.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.