STOLTENBERG NAJAVIO NOVI PAKET POMOĆI UKRAJINI: Biće dogovoren novi strateški koncept
Jens Stoltenberg, Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

DONETA ODLUKA

STOLTENBERG NAJAVIO NOVI PAKET POMOĆI UKRAJINI: Biće dogovoren novi strateški koncept

Na samitu će se u naredna dva dana okupiti šefovi država i vlada 30 država članica NATO i još desetak lidera partnerskih zemalja, među kojima su Australija, Novi Zeland, Japan, Južna Koreja i Gruzija, u jeku rata u Ukrajini koji je izazvao najveću bezbednosnu krizu od Drugog svetskog rata

Objavljeno:

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je danas uoči početka samita Alijanse u Madridu da će se zemlje članice dogovoriti o sveobuhvatnom paketu pomoći Ukrajini kako bi pomogle toj zemlji da "održi pravo na samoodbranu".

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španskim premijerom Pedrom Sančesom rekao i da će na samitu u Madridu biti dogovoren novi strateški koncept, koji će biti nacrt za NATO "u opasnijem i nepredvidivijem svetu".

Jens Stoltenberg
foto: Profimedia

- Dogovorićemo se o fundamentalnoj promeni našeg odvraćanja i odbrane sa više snaga visoke spremnosti i sa više unapred postavljene opreme - rekao je Stoltenberg.

On je istakao da je izuzetno važno da je NATO spreman da nastavi da pruža podršku Ukrajini, jer se ta zemlja sada suočava "sa brutalnošću kakvu u Evropi nismo videli od Drugog svetskog rata".

- A onda se nadamo da ćemo postići napredak u pristupanju Finske i Švedske. I onda, naravno, takođe ćemo reći da, da bismo mogli da se branimo u opasnijem svetu, takođe moramo više da ulažemo u našu odbranu - poručio je Stoltenberg.

Kako javlja izveštač gencija, Madrid je pretvoren u tvrđavu, jer je uoči početka skupa širom grada raspoređeno oko 10.000 pripadnika bezbednosnih snaga.

Policajci na konjima i pešice patroliraju gradom, razmešteni su i po svim mostovima i nadvožnjacima, dok vazdušni prostor štiti više desetina helikoptera.

Konferencijski centar, odnosno sajamski prostor gde se skup održava, pod nadzorom je policije i niko u krugu od tri kilometra ne moze da uđe bez posebne dozole.

Na samitu će se u naredna dva dana okupiti šefovi država i vlada 30 država članica NATO i još desetak lidera partnerskih zemalja, među kojima su Australija, Novi Zeland, Japan, Južna Koreja i Gruzija, u jeku rata u Ukrajini koji je izazvao najveću bezbednosnu krizu od Drugog svetskog rata.

Samit, NATO, Rusija, Brisel
foto: Profimedia

Samit, na kojem se očekuje da jedna od glavnih tema bude novi strateški koncept koji bi definisao Rusiju kao direktnu bezbednosnu opasnost za NATO, počinje večeras gala večerom koju u čast šefova država ili vlada organizuju španski kralj Filip VI i kraljica Leticija.

U sredu su predviđene dve radne sednice na nivou šefova država ili vlada, a u četvrtak, poslednji dan samita, jedna radna sednica na najvišem nivou posle kojih ce Stoltenberg izneti zaključke.

Na samitu u Madridu prisutan je i veliki broj predstavnika medija koji će narednih dana izveštavati sa ovog skupa.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.