ALARMANTNE MERE U EVROPSKOJ ZEMLJI: Gradonačelnik iz OČAJA zabranio FRIZERIMA da rade OVO, razara ih SUŠA!
Kosa, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

ALARMANTNE MERE U EVROPSKOJ ZEMLJI: Gradonačelnik iz OČAJA zabranio FRIZERIMA da rade OVO, razara ih SUŠA!

Hiljade litara vode troši se svakog dana zbog dvostrukog šamponiranja i ispiranja kose

Objavljeno:

Gradonačelnik jednog italijanskog grada zabranio je frizerima i berberima da dva puta šamponiraju kosu svojih mušterija u pokušaju da sačuvaju vodu tokom jedne od najtežih suša u poslednjih nekoliko decenija.

Karlo Gubelini, gradonačelnik Kastenaca, u blizini Bolonje u regionu Emilija-Romanja, rekao je da se hiljade litara vode troši svakog dana zbog dvostrukog šamponiranja i ispiranja koje, za koje mnogi frizeri veruju da je korisno.

Veruje se da je on jedini gradonačelnik u Italiji koji je preduzeo takvu meru, koja će uključivati i kazne do 500 evra za salone koji krše pravilo, dok se Italija bori sa sušom tokom intenzivnog, dugotrajnog toplotnog talasa. Kastenaso, koji ima 16.000 stanovnika, dom je 10 frizera i berbernica.

– Ako pomnožimo količinu vode koja se koristi za svakog kupca, govorimo o hiljadama litara dnevno, rekao je Gubelini za Korijere dela Sera. “Kastenaco je mali: zamislite šta to znači u smislu potrošnje vode u velikim gradovima. Naredbu smo izdali u subotu, s obzirom da su frizeri zatvoreni nedeljom i ponedeljkom, da bismo im dali dovoljno vremena da se prilagode.

Uz meru je objavljen i priručnik u kome se navodi da iz otvorene slavine teče 13 litara vode u minutu i ​​da je potrebno najmanje 20 litara da bi se nečija kosa dvaput isprala.

1 / 5 Foto: Profimedia

Gubelini je rekao da pravilo, koje će važiti do kraja septembra, dobro prihvaćeno. “Povratne informacije su pozitivne“, rekao je on. “Ova uredba nema opresivnu svrhu, već da osnaži građane”.

Međutim, kada su Kastenaca ponovo otvoreni u utorak ujutro, neki nisu bili toliko impresionirani, piše Gardijan.

– Deluje pomalo smešno“, rekla je Katja, frizerka. Teško je ne biti u mogućnosti da operete i isperete dva puta kosu, jer to zahtevaju neki od proizvoda koje koristimo, a takođe i tipovi kose, posebno ako je kosa mušterija prilično prljava.

Gubelini je rekao da se nada da će moći da ukine meru pre sepbembra ali je naglasio da je situacija “zaista alarmantna”.

– Emilija-Romanja ima dovoljno zaliha vode za poljoprivredna zemljišta do 29. juna, a onda bi od jula stvari mogle da se drastično pogoršaju, rekao je on.

Gradonačelnici drugih italijanskih gradova takođe su uveli mere ograničenja vode, uključujući Milano, gde su javne česme isključene. Regioni u severnoj Italiji najviše pate zbog dugotrajne suše najduže italijanske reke Po, posle oskudnih kiša i snežnih padavina ove zime.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.