U GRČKOJ ZBOG OPUŠKA ODUZIMAJU VOZAČKU, U HRVATSKOJ DERU ZBOG ALKOHOLA: Ovo su KAZNE za PREKRŠAJE u REGIONU!
Kazne u regionu, Foto: Profimedia

PAZITE DA VAM ODMOR NE presedne!

U GRČKOJ ZBOG OPUŠKA ODUZIMAJU VOZAČKU, U HRVATSKOJ DERU ZBOG ALKOHOLA: Ovo su KAZNE za PREKRŠAJE u REGIONU!

Odlazak na more automobilom sa jedne strane je komotnija opcija, ali sa druge nosi rizik od velikih kazni za saobraćajne prekršaje

Objavljeno:

Sezona godišnjih odmora uveliko je počela. Ko još uvek nije bio na odmoru, verovatno već sada zna koju će zemlju posetiti.

Ukoliko na put krenete automobilom, osim planiranih troškova za boravak i aranžman, može se desiti da izdvojite dodatni novac za prekršaj koji ste napravili u toj zemlji.

Nepoštovanje propisa u državama iz komšiluka može vam iz novčanika izbiti pozamašnu sumu i tako "zagorčati" dragocene dane odmora. Naročito ako letujete u Hrvatskoj ili Grčkoj gde su kazne najrigoroznije.

Napravili smo spisak kazni za najčešće saobraćajne prekršaje u regionu:

Grčka

Već tradicionalno, omiljena destinacija Srba je Grčka, što zbog blizine, što zbog bratskih odnosa sa našom zemljom.

Da se ova zemlja vratila na "velika vrata" i da je interesovanje nemerljivo veće u odnosu na neka druga mesta, potvrdili su iz turističkih agencija još ranije za naš portal.

Ukoliko se u Grčku zaputite kolima računajte na veći trošak za benzin u odnosu na prethodu sezonu. Za dolazak i odlazak do Halkidikija, benzin i putarine u oba pravca, koštaće vas oko 250 evra, što je i do 60 evra više nego prošle godine.

Benzin je poskupeo kako u Srbiji, tako u Grčkoj i Severnoj Makedoniji.

Cena putarina u poslednjih 12 meseci minimalno je rasla. Od Beograda do Halkidikija i nazad, preko S. Makedonije, treba izdvojiti 47 evra.

Ko ide dalje od Halkidikija moraće izdvojiti više novca za troškove. Od Evzonije do Tasosa putarine bi bile 7,40 evra, do Lefkade 14,65 evra i do Krfa 10,60.

Osim ovih planiranih troškova, turisti koji dolaze vlastitim prevozom mogu imati i neke neplanirane troškove kao što su kazne za sledeće prekršaje:

Vožnja pod uticajem alkohola od 78 do 1.200 evra Prekoračenje brzine od 100 do 750 evra Prolazak na crveno svetlo 700 evra Nevezivanje pojasa 350 evra Nepropisno parkiranje od 40do 80 evra Korišćenje mobilnog telefona 100 evra Nepoštovanje prava prednosti pešaka 200 evra Vožnja u papučama 50 evra

Skidanje tablica i oduzimanje saobraćajne ili vozačke dozvole na 60 dana:

* Vožnja motocikla bez kacige * Bacanje opušaka i sličnih predmeta kojima se može izazvati požar ili udes ili se zagađuje okolina * Parkiranje na mestima gde se onemogućava prilaz rampama za invalide ili na mestima predviđenim za parkiranje invalida * Vožnja (čak i na kraće) u zaustavnoj traci na autoputu * Kršenje propisa kojima se reguliše prevoz dece

Od početka ove sezone policija u Grčkoj je dosta rigoroznija u odnosu na prethodne godine, a, kako mediji javljaju, saobraćajne kazne samo "pljušte".

Ako vozite bez pojasa, kazna u ovoj zemlji biće čak osam puta viša u odnosu na kaznu u Srbiji, a nepoštovanje pešaka možete platiti skoro kao ceo smeštaj.

Osim novčanih, za turiste svakako najstrožu kaznu predstavlja skidanje tablica za naizgled bezazlene prekršaje.

1 / 5 Foto: Profimedia

Crna Gora

Osim Grčke, Srbi će ovog leta pohrliti i na crnogorsko primorje. Ni ova zemlja ne zaostaje za Grčkom kada su drakonske kazne u pitanju. Zbog prekomerne brzine ili vožnje pod dejstvom alkohola turisti mogu platiti i do 2.000 evra.

Visoka kazna predviđena i za preticanje preko pune linije i preticanje kolone.

Vožnja pod uticajem alkohola od 200 do 2.000 evra Prekoračenje brzine od 50 do 2.000 evra Prolazak na crveno svetlo od 80 do 350 evra Nevezivanje pojasa od 40 do 100 evra Nepropisno parkiranje od 60 do 150 evra Korišćenje mobilnog telefona od 60 do 150 evra Reflektujući prsluk 80 evra Isključena kratka svetla od 30 do 80 evra Preticanje kolone 450 evra Preticanje preko pune linije 300 evra Vožnja deteta na prednjem sedištu 150 evra Dete van sigurnosnog sedišta od 30 do 80 evra

Hrvatska

Vozači na hrvatskim putevima od sada bi morali da budu pažljiviji, jer su u toj zemlji na snagu stupili stroži saobraćajni propisi za šta su predviđene paprene novčane kazne.

Uhvaćeni u prekršaju mogli bi da plate kaznu i do 2.600 evra, a postoji čak i mogućnost odlaska u zatvor.

Visine kazni za pojedine prekršaje u Hrvatskoj:

Vožnja pod uticajem alkohola od 90 do 2600 evra i mogućnost odlaska u zatvor

Prekoračenje brzine za 20 km/h 130 evra

Prolazak kroz crveno svetlo od 40 do 2600 evra

Nevezivanje sigurnosnog pojasa 130 evra

Nepropisno parkiranje od 40 do 90 evra

Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje 130 evra

Treba napomenuti i da od 1. jula u Hrvatskoj više neće biti moguće saobraćajni prekršaj platiti u gotovini na licu mesta. To će biti onemogućeno potpunim prelaskom na bezgotovinsku naplatu novčanih kazni putem POS uređaja.

Kaznu na licu mesta vozači će moći platiti platnom karticom nakon čega će dobiti potvrdu da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni, kao i slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja.

Plaćanje na licu mesta umanjiće kaznu za polovinu.

Ako vozač nije u mogućnosti da plati novčanu kaznu na licu mesta jer nema policijski službenik će mu uručiti obaveštenje o počinjenom prekršaju, koje mora platiti u roku od tri dana.

Od 1. jula u Hrvatskoj više neće biti moguća gotovinska naplata saobraćajnih prekršaja na licu mesta
Od 1. jula u Hrvatskoj više neće biti moguća gotovinska naplata saobraćajnih prekršaja na licu mestafoto: Profimedia

Bosna i Hercegovina

Turisti koji automobilom prolaze kroz Bosnu i Hercogovinu ili letuju u Neumu, trebalo bi da znaju kakve ih kazne čekaju u ovoj zemlji.

Za vožnju pod uticajem alkohola kazne idu i do 500 evra, dok je najniža novčana kazna predviđena za isključena kratka svetla.

Prekoračenje brzine 50-200 evra Prolazak na crveno svetlo 150 evra Nevezivanje sigurnosnog pojasa 50-150 evra Nepropisno parkiranje 25-125 evra Korišćenje mobilnog telefona 50-150 evra

Vožnja pod uticajem alkohola 250-500 evra Reflektujući prsluk (obavezno po izlasku iz kola u slučaju kvara ili nesreće) 50-150 evra Isključena kratka svetla 15-25 evra

Za vožnju pod uticajem alkohola kazne idu i do 500 evra
Za vožnju pod uticajem alkohola kazne idu i do 500 evrafoto: Profimedia

Severna Makedonija

Zakon u Severnoj Makedoniji predviđa rigorozne kazne za prekršioce, a posebno su na udaru vozači koji prekrše dozvoljenu brzinu i oni koji voze u alkoholisanom stanju.

Vožnja pod uticajem alkohola od 250 do 400 evra Odbijanje alko-testa 500 evra Prekoračenje brzine od 45 do 300 evra Prolaz na crveno svetlo 300 evra Nevezivanje pojasa 20 evra Nepropisno parkiranje 45 evra Korišćenje mobilnog telefona 45 evra Isključena kratka svetla 35 evra Reflektujući prsluk 40 evra Nemanje prve pomoći, trougla ili protivpožarnog aparata 35 evra

U Severnoj Makedoniji vozači iz Srbije gotovo na istoj deonici svake sezone prave istu grešku. Naime, na delu puta između prve i druge naplatne rampe, puta između prve i druge naplatne rampe.

Sa 130 na čas vožnja je ograničena na 100. Prilikom zaustavljanja od strane saobraćajne policije vozač treba da izdvoji najmanje 50 evra.

Srpski turisti podelili su svoja iskustva u grupama i naveli da se na autoputu kroz Severnu Makedoniju nalazi veliki broj saobraćajaca sa kamerama koji mere brzinu.

Bugarska

Još jedna od zemalja tranzita, ali i država iz regiona u kojoj Srbi letuju je i Bugarska.

Prema podacima Auto-moto saveza Srbije, u Bugarskoj se najmanji propusti vozača poput nevezivanja pojasa ili korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje kažnjavaju sa 25,5 evra,

Najveća novčana kazna u saobraćaju u Bugarskoj predviđena je za vožnju pod uticajem alkohola koja se kreće od oko 250 do 500 evra.

Vožnja pod uticajem alkohola od 250 do 500 evra Prekoračenje brzine od 10 do 300 evra (300 evra je kazna za prekoračenje brzine 50 km/h, a potom za svakih 5 km/h više kazna se uvećava za po 25 evra) Prolazak na crveno svetlo 25 evra Nevezivanje pojasa 25 evra Nepropisno parkiranje 100 evra Korišćenje mobilnog telefona 25 evra Reflektujući prsluk 25 evra Kratka ili dnevna svetla 25 evra

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.