"ŠVEDSKA NAJOŠTRIJE OSUĐUJE TERORIZAM" Oglasila se Andersonova, govorila i o NATO-u!
Magdalena Anderson, Foto: Profimedia

švedska

"ŠVEDSKA NAJOŠTRIJE OSUĐUJE TERORIZAM" Oglasila se Andersonova, govorila i o NATO-u!

Ona je istakla da je stav Švedske u vezi sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK) kristalno jasan

Objavljeno:

Švedska će nastaviti da zastupa čvrst stav prema terorizmu i neće biti sigurno utočište za ekstremiste, izjavila je danas premijerka Magdalena Anderson.

Nastojeći da pridobije podršku Turske za članstvo svoje zemlje u NATO Anderson je danas obećala da neće dozvoliti da Švedska postane „bezbedno utočište za teroriste“.

Turska je blokirala kandidature Švedske i Finske za pridruživanje zapadnoj vojnoj alijansi, optužujući ih da kriju neprijatelje Ankare, uključujući članove zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), prenosi Rojters.

Dve nordijske zemlje podnele su prošlog meseca zbog rata u Ukrajini zahtev za pridruživanje NATO, što se smatra jednom od najvećih promena u evropskoj bezbednosnoj strukturi poslednjih decenija.

„Švedska najoštrije osuđuje terorizam. Nedvosmisleno smo posvećeni borbi protiv terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama“, rekla je Anderson novinarima nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Briselu.

Ona je istakla da je stav Švedske u vezi sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK) kristalno jasan.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/ANDREW GOMBERT, Profimedia

„PKK je na EU listi terorističkih organizacija i Švedska je smatra takvom“, rekla je Anderson i dodala da je na snazi novi i strožiji antiteroristički zakon.

Ona je podvukla da nadležni u Švedskoj intenzivno rade na proterivanju osoba koje bi mogle predstavljati bezbednosnu pretnju, navodeći da je u postupku značajan broj slučajeva.

Bonus video:

02:35

Vremenska prognoza za 28. jun 2022. godine

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.