EVO I TRAMPA POSLE HAOSA KOJI JE NASTAO U AMERICI: I on je SASUO ŠTA JE IMAO, pazite samo NA OVO!
Barak Obama, Foto: Profimedia

oglasili se

EVO I TRAMPA POSLE HAOSA KOJI JE NASTAO U AMERICI: I on je SASUO ŠTA JE IMAO, pazite samo NA OVO!

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel ocenio je da je presuda istorijska pobeda za ustav i najugroženije u društvu

Objavljeno:

Američki političari, uključujući bivše predsednike Baraka Obamu i Donalda Trampa, komentarisali su odluku Vrhovnog suda SAD kojom je poništena odluka iz 1973. godine kojom se priznaje ustavno pravo žena na abortus širom zemlje kao istorijska pobeda, u slučaju republikanaca., poput demokrata, oštro su ga napali kao korak unazad za slobode građana.

Obama: Ovo je politički hir. Tramp: To je u skladu sa ustavom

"Osim što nas je Vrhovni sud ovom presudom vratio skoro pedeset godina unazad, on je jednu vrlo ličnu odluku pretvorio u ideološki i politički hir, a to je atak na osnovne slobode miliona Amerikanaca“, rekao je bivši predsednik Barak Obama.

Barak Obama
Barak Obamafoto: Reuter / Kamil Krzaczynski

Bivši predsednik Donald Tramp pozdravio je odluku Vrhovnog suda.

Donald Tramp
Donald Trampfoto: Profimedia

„To je u skladu sa ustavom, da se vrate prava tamo gde je trebalo da budu dugo... Ovo sve vraća pravo saveznim državama kojima je oduvek pripadalo.

Republikanci žele da ograniče ili zabrane abortus

Vrhovni sud SAD danas je poništio presudu Roe protiv Vejda iz 1973. godine kojom je priznato ustavno pravo žene na abortus na saveznom nivou i legalizovano je širom zemlje. Odluka Vrhovnog suda se tumači kao pobeda republikanaca koji žele da ograniče ili zabrane abortus.

Konzervativna većina u Vrhovnom sudu glasala je sa 6 prema 3 za potvrđivanje zakonitosti zakona u Misisipiju o zabrani abortusa nakon 15. nedelje trudnoće.

Nensi Pelosi, predsednica Predstavničkog doma iz redova demokrata, nazvala je presudu „surovom” i „nečuvenom”. Ali nemojte se zavaravati: ovog novembra ćemo glasati o pravima žena i svih Amerikanaca“, najavila je ona.

Nensi Pelosi
Nensi Pelosifoto: Profimedia

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel ocenio je da je presuda istorijska pobeda za ustav i najugroženije u društvu.

Majk Pens: Ovo je pobeda života

"Život je danas pobedio. Ukidanjem presude Roe protiv Vejda, američki Vrhovni sud dao je građanima SAD nadu za novi početak. Stoga pozdravljam pravosuđe što ima snage za ovu odluku u većini", rekao je bivši Trampov potpredsednik predsednik Majk Pens.

Majk Pens
Majk Pensfoto: EPA/Stefani Reynolds / POOL

„Sada kada imamo novu šansu za život, ne smemo odustati dok se svetost života ne vrati i vrati u centar američkih zakona svih saveznih država“, dodao je on.

Peti Marej, senatorka i demokratska predsednica Senatskog komiteta za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzionisanje, rekla je da republikanci teraju žene da nastave trudnoću i porođaj čak i ako to ne žele, bez obzira na okolnosti.

"Amerikanci neće zaboraviti surovost republikanaca. Ni danas, ni sutra, ni ovog novembra", ustvrdio je Marej.

Bonus video:

03:07

Espreso anketa: Zabrana abortusa u Srbiji?

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.