PARLAMENT BALKANSKE ZEMLJE DANAS O MAKRONOVOM PREDLOGU: Zbog ove zemlje je Rama BESAN, moguće ukidanje VETA?
Ilustracija, Foto: Profimedia

RASPRAVA

PARLAMENT BALKANSKE ZEMLJE DANAS O MAKRONOVOM PREDLOGU: Zbog ove zemlje je Rama BESAN, moguće ukidanje VETA?

Francuska, koja trenutno predsedava rotirajućim šestomesečnim predsedništvom EU, izašla je sa predlogom, koji je bugarski premijer Kiril Petkov opisao kao “veoma dobar”

Objavljeno: 10:43h

Skupština Bugarske raspravlja danas o usvajanju odluke kojom se prihvata predlog francuskog predsedništva EU u vezi s pregovaračkim okvirom za Severnu Makedoniju i Albaniju.

Na kraju rasprave, koja je prva tačka dnevnog reda na današnjem zasedanju, bugarski parlament bi mogao da odluči da ukine veto na otvaranje pregovora o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji, kojim Sofija blokira pristupanje Skoplja EU od novembra 2020. zbog kulturnih i istorijskih sporova.

"Veoma dobar predlog"

Francuska, koja trenutno predsedava rotirajućim šestomesečnim predsedništvom EU, izašla je sa predlogom, koji je bugarski premijer Kiril Petkov opisao kao “veoma dobar”.

Severna Makedonija bi se trebalo izmeni ustav kako bi u preambulu ustava uključila "državljane koji žive unutar granica države i koji su deo drugih naroda", kao što su Bugari.

1 / 6 Foto: Profimedia

Više od tri i po sata članovi skupštinskog Odbora za spoljne poslove sinoć su raspravljali o tri predložena rešenja,nisu uspeli da spoje predloge u jedan, ali su podržali predlog Demokratske Bugarske i Hrista Ivanova,navodi makedonska agencija.

Stranka Postoji takav narod (ITN), Bugarska socijalistička partija (BSP) i Preporod poručili su neće podržati odluku jer se razlikuje od onoga što je do sada usvojio bugarski parlament.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media