SAOPŠTENE STRAŠNE VESTI: Preminuo ekonomski EKSPERT, bivši zamenik PREMIJERA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

TUGA

SAOPŠTENE STRAŠNE VESTI: Preminuo ekonomski EKSPERT, bivši zamenik PREMIJERA!

Njegova sahrana biće održana u medicinskom centru

Objavljeno: 09:28h

Bivši zamenik premijera Čo Sun, poznati ekonomski stručnjak koji je bio prvi javno izabrani gradonačelnik Seula, preminuo je prirodnom smrću u četvrtak u 94. godini.

Čo je preminuo oko 3:38 u četvrtak dok je bio na lečenju u medicinskom centru Asan u Songpa-gu, južnom Seulu.

Njegova sahrana biće održana u medicinskom centru, a biće sahranjen u svom rodnom gradu Gangneungu u provinciji Gangvon.

Rođen u februaru 1928. godine, Čo je diplomirao na Nacionalnom univerzitetu u Seulu 1949. da bi kasnije magistrirao i doktorirao ekonomiju na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju.

Čo je bio jedan od najpoznatijih vernika kejnzijanske ekonomije u Južnoj Koreji. Nakon što je doktorirao, proširio je svoj uticaj dok je 20 godina do 1988. radio kao profesor ekonomije na svom alma mater nacionalnom univerzitetu u Seulu.

Bivši predsednik Roh Tae-voo regrutovao je Čoa da služi kao zamenik premijera do 1990. godine pod njegovom administracijom. Čo je tada bio na čelu Banke Koreje godinu dana počevši od 1992. Bivši potpredsednik vlade u politiku je ušao po završetku mandata kandidovanjem na prvim lokalnim izborima održanim u Južnoj Koreji.

Registrovao se kao nosilac zastave Demokratske partije, prethodnice Demokratske partije Koreje, za trku za gradonačelnika Seula 1995. godine. Čo je pobedio na izborima za prvog javno izabranog gradonačelnika Seula do septembra 1997. Svoju političku karijeru je nastavio obavljajući funkciju prvog predsednika Velike nacionalne partije, prethodnice Partije moći naroda, od novembra 1997. do avgusta 1998. godine.

Ekspert za ekonomiju je zatim pobedio na parlamentarnim izborima 1998. godine i osvojio poslaničko mesto koje predstavlja izbornu jedinicu u svom rodnom gradu Gangneungu, što je postao poslednji korak njegove političke karijere. Do svoje smrti u četvrtak, Čo je bio počasni profesor ekonomije na Nacionalnom univerzitetu u Seulu. Pamte ga supruga i četiri sina.

(Espreso/koreaherald.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.