SAOPŠTENE STRAŠNE VESTI! Preminuo ruski diplomata
Jurij Viktorovič Fedotov, Foto: Printscreen/Youtube/INTERPOL

U 74. GODINI

SAOPŠTENE STRAŠNE VESTI! Preminuo ruski diplomata

Obavljao je mnoge inostrane službe u UN i radio u sovjetskim ambasadama u Alžiru i Indiji

Objavljeno: 15:18h

Ruski diplomata Jurij Viktorovič Fedotov preminuo je danas u 74. godini u Austriji.

Od 2010. do 2019. bio je izvršni direktor Kancelarije Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC) i generalni direktor Kancelarije Ujedinjenih nacija u Beču (UNOV) sa činom podsekretara, nakon što je prethodno je bio ambasador Rusije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Fedotov je diplomirao na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose 1971. Obavljao je mnoge inostrane službe u UN i radio u sovjetskim ambasadama u Alžiru i Indiji.

Godine 2002. postao je zamenik ministra inostranih poslova Ruske Federacije i tu funkciju obavljao do 2005. godine. Od 2005. do 2010. godine bio je ambasador Rusije pri dvoru Sent Džejms.

Jurij Fedotov je bio izvršni direktor Kancelarije Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC) u rangu podsekretara, do 31. decembra 2019. godine. Na ovu funkciju ga je imenovao generalni sekretar UN Ban Ki Mun 9. jula 2010. godine.

Bio je i generalni direktor Kancelarije UN u Beču (UNOV). Njegove uloge su uključivale promociju ključnih principa (transparentnost delovanja, odgovornost, geografsku distribuciju i rodnu ravnotežu) i podsticanje reformi koje je pokrenuo generalni sekretar kako bi se Ujedinjene nacije prilagodile globalnim izazovima 21. veka.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/INTERPOL

Ovi izazovi podrazumevaju: klimatske promene, univerzalni pristup zdravstvenoj, energetskoj, hrani i bezbednosti vode; povećana međunarodna i regionalna saradnja i koordinacija aktivnosti vezanih za svemir za razvoj i dobrobit, trgovinu ljudima, zaštitu mladih od zavisnosti od droga i HIV/AIDS-a. Pre ovog imenovanja, Fedotov je učestvovao u mnogim diskusijama među glavnim savetodavnim telima UN u Njujorku. Bio je član Koledža komesara bivše Komisije Ujedinjenih nacija za praćenje, verifikaciju i inspekciju (UNMOVIC) u Iraku.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.