KATASTROFALAN BILANS U AVGANISTANU: Pogledajte samo koliko je KUĆA PORUŠENO, TUGA
Zemljotres u Avganistanu, Foto: Printscreen/Twittter/@kashyapvipul

strašno

KATASTROFALAN BILANS U AVGANISTANU: Pogledajte samo koliko je KUĆA PORUŠENO, TUGA

Zemljotres magnitude 5,9 pogodio je izolovanu pograničnu zonu na jugoistoku Avganistana noćas, a u njemu je stradalo najmanje 1.000 ljudi

Objavljeno:

Gotovo 2.000 kuća uništeno je u snažnom zemljotresu koji je pogodio udaljenu oblast u Avganistanu gde nedostatak mašina za uklanjanje ruševina usporava operacije spasavanja, rekao je danas koordinator UN za humanitarna pitanja u zemlji Ramiz Alakbarov.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš u saopštenju je pozvao medjunarodnu zajednicu da pomogne da se podrže stotine porodica pogodjenih ovom katastrofom u zemlji koja već pati od posledica višegodišnjeg sukoba, ekonomskih teškoća i gladi.

"Mislimo da je gotovo 2.000 kuća uništeno", rekao je Alakbarov na konferenciji za novinare u sedištu UN u Kabulu, i istakao da bi broj raseljenh mogao da bude mnogo veći od toga.

1 / 4 Foto: Printscreen/Twitter/ Insider Paper

On je rekao da prosečna avganistanska porodica ima najmanje sedam, osam članova, i da se dešava da više porodica živi pod istim krovom.

Zemljotres magnitude 5,9 pogodio je izolovanu pograničnu zonu na jugoistoku Avganistana noćas, a u njemu je stradalo najmanje 1.000 ljudi.

Alakbarov je rekao da su avganistanske vlasti poslale više od 50 kola hitne pomoći i četiri do pet helikoptera u provinciju Paktika da evakuišu povredjene i dale pomoć porodicama stradalih ljudi.

On je rekao da nedostatak mašina za raščišćavanje ruševina remeti operacije. Rekao je da ;ni meteorološki uslovi nisu mnogo povoljni, da je juče padao sneg u centru Avganistana, da se spustila temperatura i da pada kiša od juče.

Avganistanske spasilačke službe dugo ograničene po broju ljudi i kapacitetima nisu sposobne same da se nose sa velikom prirodnom katastrofom, a teško je mobilisati medjunarodnu pomoć pošto su nevladine organizacije i UN agencije manje prisutne nego ranije od kada su talibani preuzeli vlast prošle godine.

Bonus video:

00:26

STRAVIČAN ZEMLJOTRES POGODIO AVGANISTAN: Udar od 6,1 stepen, najmanje 250 poginulih!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.