ORBAN NOSI OVO GDE GOD DA KRENE, VERUJE SE DA MU DONOSI SREĆU: Imao ih je i kad je bio u Srbiji, gledajte samo
Viktor Orban, Foto: Profimedia, Printscreen

moda

ORBAN NOSI OVO GDE GOD DA KRENE, VERUJE SE DA MU DONOSI SREĆU: Imao ih je i kad je bio u Srbiji, gledajte samo

Od 1990. godine postaje poslanik u Mađarskom parlamentu i predsednik Fidesa, koji iz liberalne pretvara u konzervativnu partiju

Objavljeno: 21:58h
Ana Klikovac

Mađarski predsednik Viktor Orban je jedan od najuticajnijih evropskih političara današnjice koji je tokom poslednjih meseci u žarištu javnosti zbog aktuelnog rata u Ukrajini.

Orban je postao jedan od najuticajnijih lidera u Evropskoj uniji zbog svog umerenog Evroskepticizma, populističke retorike i propagiranje koncepta liberalne demokratije.

Poznat je po mnogo čemu, pa tako i jednostavnom ali prepoznatljivom stilu oblačenja, koji ćemo detaljnije analizirati u ovom tekstu.

Ali pre toga ćemo se upoznati sa likom predsednika Viktora Orbana i njegovom političkom karijeri.

Ko je Viktor Orban?

Viktor Orban rođen je 31. maja 1963. godine u Sekešfehervarum, što znači da mađarski premijer ima 59 godina. Diplomirao je pravo 1987. godine na univerzitetu Etveš Lorand u Budimpešti. Političar je i predsednik vlade Mađarske.

Dana 19. novembra 2016. godine, Viktor Orban je po dužini obavljanja funkcije predsednika vlade (10 godina i 327 dana, u 2 mandata), postao treći u mađarskoj istoriji, posle Kalmana Tise i Đerđa Lazara.

Orban je poznat po svom dobrom odnosu sa vođama svih većih religija u Mađarskoj.

Viktor Orban
foto: Profimedia

Viktor Orban je jedan od osnivača stranke Fides (što je skraćenica za Alijansu mladih demokrata), koje je osnovana 30. marta 1988 godine. Postao je poznat po govoru koji je održao 1989. godine na trgu Heroja u Budimpešti na kome je tražio održavanje slobodnih izbora i odlazak sovjetskih trupa iz Mađarske.

Orban i Gabor Fodor, 1993. godine.

Od 1990. godine postaje poslanik u Mađarskom parlamentu i predsednik Fidesa, koji iz liberalne pretvara u konzervativnu partiju. U oktobru 2002. godine Orban postaje potpredsednik Evropske narodne partije.

Partija Fides

Na parlamentarnim izborima 2006. godine Orban je takođe bio kandidat partije Fides, ali obzirom da je Fides poražen i na ovim izborima, Orbanova politička budućnost bila je dovedena u pitanje. Na izborima za Evropski parlament 2009. godine Fides na čelu sa Orbanom odnosi ubedljivu pobedu sa osvojenih 56,36% ili 14 od ukupno 22 mesta koje ima Mađarska.

Viktor Orban
foto: Profimedia

Ovakakav rezultat je pretpostavljao i ubedljivu pobedu na izborima za mađarski parlament 2010. godine na kojima partija Fides u prvom krugu osvaja 206 mesta, uključujući i svih 119 pojedinačnih mesta. Posle drugog kruga osvojili su ukupno 263 od ukupno 386 mesta u parlamentu.

Nova Orbanova vlada odmah je nastavila sa radom na donošenju zakona o dvojnom državljavljanstvu, u čemu im je najveći protivnik bila slovačka vlada na čelu sa bivšim premijerom Robertom Ficom.

Srbija i Mađarska

Orban i njegovi saradnici podržavaju evropske integracije Srbije. Tokom poslednjih nekoliko godina, Srbija i Mađarska beleže izuzetno dobre međususedske odnose.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban prisustvovali su 18. oktobra prošle godine ceremoniji obeležavanja početka radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica – Horgoš - državna granica sa Mađarskom.

Predsednik vlade Mađarske zahvalio se predsedniku Vučiću na pozivu rekavši:

- Nalazimo se u neobičnoj situaciji, želimo da obnovimo železničku liniju staru 150 godina, ali u stvari postavljamo kamen temeljac, jer ovo je simbol. Simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije koji grade novu zajedničku budućnost. Imamo sporazum sa predsednikom Vučićem koji garantuje da će i Mađari i Srbi imaju podjednake pogodnosti ove saradnje - kazao je Orban.

Stil

Orban nije nužno poznat po elegantnom stilu oblačenja. Ranijih godina je bio kritikovan zbog zgužvanog odela, uprkos tvrdnji da u svojoj kancelariji pegla pantalone pre svakog zvaničnog pojavljivanja. Takođe je primećeno i da mu je sako bio preuzak jer je dobio na težini.

Nakon što ga je video u takvom stanju, modni dizajner Zoltan Hercez iz Herczegseg Kft.-a je ponudio da mu besplatno prepravi pantalone.

Moraće samo da se od njih odvoji na 10-12 minuta“, dodao je on, i istakao da je ponuda „ozbiljna“.

Orbanovu odeću je napravio luksuzni modni brend Budapest Galamb Bespoke Tailoring, koja je očigledno „posvećena klasičnoj džentlmenskoj eleganciji, ali pozdravlja i boju i nekonvencionalnost“.

Galambova odeća je ručno šivena; nijedna šivaća mašina nikada ne dodiruje ove delove. Što se cene tiče, prosečno odelo košta 3.500 evra.

Informacija da je premijer mušterija Galamb Bespoke Tailoring-a izašla je u javnost tek kada je snimljena fotografija Orbana kako sedi u svom automobilu. Iza njega se videla torba sa logom firme.

Nije poznato koliko dugo je Viktor Orban kupac odeće Galamb Bespoke Tailoring-a.

1 / 7 Foto: Profimedia

Predsednik Orban je takođe poznat po jednostavnom paru farmerki koje nosi na gotovo svakom javnom nastupu, navodeći mnoge da se zapitaju da li mu taj komad garderobe donosi sreću ili pak voli njihovu ležernost i udobnost.

Bonus video:

03:56

RUSIJA NEMA NAMERU DA STANE! Analiza stručnjaka: Hoće da zauzmu celu Ukrajinu! U RAT SU UŠLI KAO DRUGA NAJVEĆA SILA NA SVETU

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.