EVROPA SE VRAĆA UGLJU? Austrija ponovo pali staru elektranu, a evo kakvo je stanje u ostalim državama
ilustracija, Foto: Profimedia

snabdevanje energentima

EVROPA SE VRAĆA UGLJU? Austrija ponovo pali staru elektranu, a evo kakvo je stanje u ostalim državama

Evropska unija se oslanja na Rusiju za otprilike 40% svog prirodnog gasa i, uprkos postavljanju zabrane uvoza nafte i uglja, nije donela nikakvu odluku da ograniči kupovinu gasa

Objavljeno:

Evropske zemlje pokrenule su planove za hitne slučajeve koji bi mogli da dovedu do racionalizacije prirodnog gasa i signalizirali povratak na energiju na ugalj jer najveći kupci ruskog goriva na kontinentu nastoje da obezbede svoje zalihe energije.

Ruski državni gasni gigant Gasprom smanjio je isporuku prirodnog gasa gasovodom Severni tok Nemačkoj — koji takođe ide ka ostatku Evrope — za više od polovine od prošle nedelje, navodeći kao razlog zastoj opreme u Kanadi kao rezultat sankcija zbog ukrajinski rat.

Ruski predsednik Vladimir Putin, praktično, igra žestoku loptu sa Evropskom unijom — prekida isporuke gasa nekim od najboljih ruskih kupaca zbog sankcija uvedenih nakon invazije na Ukrajinu. Izvršava ogroman politički pritisak na vlade, preti da će Evropljane ostaviti da se smrzavaju ako ova zima bude hladna, i potencijalno podriva klimatske ciljeve bloka jer zemlje zamenjuju energiju na gas ugljem. To bi čak moglo dovesti kontinent u recesiju, navodi Biznis Insajder.

Rusija, Evropska unija, gas
foto: Profimedia, Grad Vršac

Nemački Habek i italijanski premijer Mario Dragi rekli su prošle nedelje da je Gaspromov potez „politički motivisan“, ali Moskva insistira da je tehnički. „Imamo gas, spreman je za isporuku, ali Evropljani moraju da vrate opremu, koja bi trebalo da bude popravljena po njihovim obavezama“, rekao je u ponedeljak portparol Kremlja Dmitrij Peskov, preneo je Rojters .

Evropska unija se oslanja na Rusiju za otprilike 40% svog prirodnog gasa i, uprkos postavljanju zabrane uvoza nafte i uglja, nije donela nikakvu odluku da ograniči kupovinu gasa.

Holandija i Danska su u ponedeljak rekle da rade na hitnim planovima za rešavanje poremećaja u snabdevanju energijom.

U Holandiji će vlasti planirati i upozoriti javnost ako zalihe gasa postanu tesne, iako nije jasno kako će gas biti racionalizovan u slučaju stvarne nestašice, preneo je Rojters .

U međuvremenu, danska agencija za energetiku je u saopštenju za javnost navela da će, ako situacija eskalira, prirodni gas biti racionisan i ograničen na neke industrijske korisnike kako bi potrošači mogli da imaju zimsko grejanje.

Italija razmatra da proglasi stanje pripravnosti za energiju nakon što su ruske isporuke energetskom gigantu Eni u ponedeljak šestog dana bile manje od onoga što je tražila, preneo je Rojters , pozivajući se na dva izvora iz vlade. Pod stanjem pripravnosti, Italija bi mogla da počne da racioniše gas industrijskim korisnicima, prenosi Biznis Insajder.

Nemački Habek je rekao da je zemlja rekla da je donela „gorku” odluku da ponovo pokrene neaktivne elektrane na ugalj, ali da je bila „puka potreba” da se smanji upotreba gasa, navodi Rojters.

1 / 5 Foto: Profimedia

"Ali ako to ne uradimo, onda rizikujemo da skladišni kapaciteti ne budu dovoljno popunjeni na kraju godine prema zimskoj sezoni. I onda smo ucenjivani na političkom nivou", rekao je on, prema novinskoj agenciji.

Austrija — koja je svoju poslednju elektranu na ugalj zatvorila 2020. godine — saopštila je da pretvara elektranu na gas da radi na ugalj u slučaju vanrednih situacija. Holandija je uklonila svoje ograničenje za proizvodnju energije proizvedene u uglju, navodi Rojters.

U međuvremenu, italijanske termoelektrane na ugalj gomilale su ugalj u poslednjih nekoliko meseci, preneo je Rojters prošle nedelje, pozivajući se na industrijski izvor.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da zemlje EU moraju da ostanu fokusirane na obnovljive izvore energije čak i usred krize prirodnog gasa.

„Moramo da se uverimo da koristimo ovu krizu da idemo napred i da ne odstupimo od prljavih fosilnih goriva“, rekla je fon der Lajen za Fajnenšel tajms u ponedeljak.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.