JOŠ JEDNA EVROPSKA ZEMLJA AKTIVIRALA PLAN ZA HITNO SNABDEVANJE GASOM: I oni na kolenima, ALARMANTNO JE!
Gasovod, Foto: Profimedia

EKONOMSKA KRIZA

JOŠ JEDNA EVROPSKA ZEMLJA AKTIVIRALA PLAN ZA HITNO SNABDEVANJE GASOM: I oni na kolenima, ALARMANTNO JE!

Ovaj potez je usledio nakon što je susedna Danska, koja cevovodom isporučuje gas Švedskoj, izdala slično upozorenje u ponedeljak

Objavljeno: 11:26h

Švedska energetska agencija saopštila je danas da aktivirala prvu fazu trostepenog plana za hitno snabdevanje gasom zapadnih i južnih delova zemlje kako bi se pripremila za moguće prekide isporuka prirodnog gasa iz Rusije, javlja Rojters.

Ovaj potez je usledio nakon što je susedna Danska, koja cevovodom isporučuje gas Švedskoj, izdala slično upozorenje u ponedeljak, navodi se u informaciji.

Podsetimo, Holandija je juče takođe saopštila da će aktivirati fazu plana za energetsku krizu pod nazivom "rano upozorenje".

Naime, ukinuće ograničenje proizvodnje u termoelektranama na ugalj, jer nastoji da smanji oslanjanje na ruski gas u jeku rata u Ukrajini.

Holandija, koja je uvozila 15 odsto svog gasa iz Rusije, već kupuje LNG (tečni prirodni gas) i smanjuje potrošnju gasa, ali bi se ipak mogla suočiti sa nestašicom ove zime, prenosi Rojters.

Faza "ranog upozorenja" trofaznog plana zemlje upozorava korisnike, regulatore i vlade na konkretnu pretnju od nestašice gasa. Rojters dodaje da plan takođe uključuje "alarmnu" i "vanrednu" fazu, mada ostaje nejasno kako će se racionalizovati snabdevanje gasom za industrijske korisnike u slučaju fizičkih nestašica.

1 / 5 Foto: Profimedia

Očekuje se da će Holandija ukidanjem ograničenja za proizvodnju energije na ugalj uštedeti dve milijarde kubnih metara gasa godišnje. Rojters navodi da je ta zemlja već ograničila proizvodnju na 35 odsto kapaciteta u svojim elektranama na ugalj kako bi umanjila emisiju ugljen-dioksida. Holandska Vlada je takođe objavila planove za proizvodnju 2,8 milijardi kubnih metara gasa iz gasnog polja Groningen do oktobra 2023.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.