30.000 HEKTARA ZEMLJE OPUSTOŠENO: Požari u Španiji napravili VELIKU ŠTETU
Ilustracija, Foto: Profimedia

POŽARI ZBOG VISOKE TEMPERATURE

30.000 HEKTARA ZEMLJE OPUSTOŠENO: Požari u Španiji napravili VELIKU ŠTETU

Italija i Velika Britanija takođe beleže visoke temperature u ovom mesecu

Objavljeno:

Ekstremno visoke temperature u Španiji prouzrokovale su požare u ruralnim sredinama zemlje, stotine stanovnika je moralo da napusti svoje domove, a već danas su izmerene niže temperature i situacija se polako vraća u normalu.

Avioni za hitne slučajeve izbacili su danas vodu iznad dela ruralne zapadne Španije kako bi sprečili ponovno stvaranje plamena od ogromnog šumskog požara koji je opustošio oko 30.000 hektara zemlje tokom toplotnog talasa, prenosi Rojters.

Požar, koji je izbio tokom najgoreg toplotnog talasa u poslednjih 40 godina, bio je najveći u pogledu površinske štete, pokazuju podaci Ministarstva životne sredine, prenosi Klix.

1 / 4 Foto: Profimedia

Regionalne vlasti su saopštile da stotine stanovnika malih sela koji su prošle sedmice morali da napuste svoje domove jer im je pretio požar, sada mogu da se vrate.

Takođe su i u Francuskoj temperature dostigle 40 stepeni pošto se izuzetno rani toplotni talas proširio na sever od Španije.

Uticaj toplotnog talasa na useve žitarica u Francuskoj, najvećem proizvođaču žitarica u Evropskoj uniji, nije razlog za uzbunu, tvrdi ministar poljoprivrede te zemlje.

- Prinosi žitarica bi mogli da dožive relativni pad, ali ne dramatično zbog kumulativnog efekta prošlosedmičnog toplotnog talasa i prethodne proletne suše u nekim oblastima - dodao je on.

Italija i Velika Britanija takođe beleže visoke temperature u ovom mesecu, a naučnici su rekli da su razdoblja intenzivne vrućine sve češća i dugotrajnija kao posledica globalnog zagrevanja.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.