VELIKA PROMENA ZA 1 ZEMLJU: Osim plastičnih KESA, zabranili su još i OVE STVARI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ZABRANA STUPA NA SNAGU

VELIKA PROMENA ZA 1 ZEMLJU: Osim plastičnih KESA, zabranili su još i OVE STVARI!

Manje od jedne desetine toga je reciklirano

Objavljeno:

Kanada će zabraniti kompanijama da uvoze ili proizvode plastične kese i kutije za poneti od stiropora do kraja ove godine, njihovu prodaju do kraja sledeće godine i njihov izvoz do kraja 2025. saopštio je danas ministar životne sredine te zemlje Steven Guilbeault.

Kanada je ranije najavila zabranu, ali zagovornici životne sredine nisu bili zadovoljni zbog kašnjenja, kao ni time što je prvobitni plan Kanade bio da zabrani korišćenje artikala u državi, ali da dozvoli njihov izvoz.

Osim kesa i kutija za poneti, zabrana obuhvata i plastične slamke, kese, pribor za jelo, štapiće za mešanje i prstenove za limenke i flaše.

Savezna vlada je prošle godine označila plastiku toksičnom prema kanadskom zakonu o zaštiti životne sredine, koji je otvorio put propisima kojima se neki proizvodi od plastike zabranjuju.

Medjutim, konzorcijum proizvodjača plastike tuži vladu zbog oznake toksičnosti u slučaju koji se očekuje kasnije ove godine.

Kanada
Kanadafoto: Profimedia

Premijer Džastin Trudo je prvi put obećao u junu 2019. da će njegova vlada postepeno ukinuti proizvodnju i upotrebu plastičnih predmeta koje je teško reciklirati, jer je cilj da do kraja decenije sasvim nestane plastični otpad.

Prvobitno je rekao da će se zabrana dogoditi 2021. godine, ali je naučna procena plastike, koja je bila potrebna da bi se uvela zabrana, odložena zbog pandemije korona virusa.

Plastični otpad je rastući problem širom sveta, a procenjuje se da se 10 odsto ili čak manje od većine proizvedene plastike reciklira.

Istraživačka studija koju je objavio Environment and Climate Change Canada 2019. godine otkrila je da je izbačeno 3,3 miliona tona plastike, od čega je skoro polovina plastična ambalaža.

Manje od jedne desetine toga je reciklirano. Veći deo plastike završio je na deponijama na kojima će joj trebati stotine godina da se razgradi.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.