OGLASILI SE IZ ZVANIČNOG HELSINKIJA: Sve je na TURCIMA!
Sana Marin, Foto: Profimedia

FINSKA I ŠVEDSKA USKORO U ALIJANSI?

OGLASILI SE IZ ZVANIČNOG HELSINKIJA: Sve je na TURCIMA!

Sana Marin, koja je prvi finski premijer u poseti Skoplju, posle Kovačevskog će se sastati sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim

Objavljeno:

Finska premijerka Sana Marin izjavila je danas u Skoplju da bi problem sa Turskom oko prijema Finske i Švedske u NATO trebalo da bude rešen pre kraja ovog meseca.

"Mislim da je u interesu NATO da se problem reši pre Madrida. Trenutno zajedno sa Švedskom diskutujemo sa NATO i Turskom. Mislim da će biti stvarno važno da se sva ova pitanja da se reše pre kraja ovog meseca", rekla je Marin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Kako je rekla, možda ima nekih nerazumavanja sa turske strane, koje bi, kako je istakla, "želeli da ispravimo i voleli bismo da mogu tačno da razumeju naše zakonodavstvo".

Ocenila je da i Finska i Švedska ispunjavaju sve kriterijume i da će ojačati Alijansu i učiniti je bezbednijom i istakla da je u ovoj situaciji važno da NATO bude jedinstven oko podrške njihovom članstvu.

Redžep Tajip Erdogan, Švedska, Finska, NATO
foto: EPA-EFE/ANDREW GOMBERT, Profimedia

Kovačevski je istakao da Skoplje podržava politiku otvorenih vrata NATO i da je za vreme posete Alijansi otvoreno sam podržao inicijativu Švedske i Finske da postanu članice.

"Nadam se što skorijem članstvu obe zemlje, ali istovremeno treba uzeti u obzir sve brige svih članica NATO. Nadam se da će u najskorije vreme biti prevazidjen zastoj u aplikaciji, za šta ćemo dati punu podršku", istakao je premijer Severne Makedonije.

Dodao je da je Vlada Severne Makedonije još u maju dala saglasnost za prijem Finske i Švedske u članstvo NATO, kao i da je ovih dana ovlastila svog ambasadora u Alijansi da potpiše pristupne protokole Švedske i Finske za članstvo, kada za to dođe vreme.

"Smatramo da je članstvo Švedske i Finske u NATO doprinos jačanju bezbednosti i stabilnosti u Evropi, posebno u kontekstu neopravdane ruske vojne invazije na Ukrajinu, koja je dovela do promena u evropskoj bezbednosnoj politici", rekao je Kovačevski.

Sana Marin, koja je prvi finski premijer u poseti Skoplju, posle Kovačevskog će se sastati sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.