ZAPAD ZELENSKOM UPUTIO TAJNE PORUKE: Evo šta su mu lideri velikih sila rekli IZA ZATVORENIH VRATA
Volodimir Zelenski, Foto: Profimedia

OTKRIVENP

ZAPAD ZELENSKOM UPUTIO TAJNE PORUKE: Evo šta su mu lideri velikih sila rekli IZA ZATVORENIH VRATA

Tokom posete Ukrajini, lideri Nemačke, Francuske i Italije „iza zatvorenih vrata” verovatno su pozvali Vladimira Zelenskog da sedne za pregovarački sto sa Rusijom, piše nemački list Velt.

Objavljeno:

Kako navodi list, dok su bili u Kijevu, Olaf Šolc, Emanuel Makron i Mario Dragi zalagali su se za davanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. „Zauzvrat, šefovi država i vlada“ iza zatvorenih vrata „najverovatnije su ubedili Zelenskog da sedne za pregovarački sto sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom“, tvrdi list, a prenose Ria Novosti.

Ekonomska šteta koju su ove evropske zemlje pretrpele usled krize je sve veća i teže nadoknadiva. „Ekonomski rast je usporen, inflacija je dostigla rekordan nivo“, podseća Velt.

Osim toga, zapadnoevropski lideri su došli u Kijev sa svojim ličnim planovima, navodi izdanje. Tako je Makron, koji je poslednjih nedelja postao „pragmatičar”, koga je, s obzirom na ekonomske posledice krize, više brinuo njen kraj nego integritet Ukrajine, želeo je da „razjasni svoju poziciju”.

Šef ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev rekao je ranije da su destruktivne akcije SAD, Britanije i drugih zemalja NATO-a na naduvavanju Kijeva oružjem i podsticanju nacističkih osećanja dovele do prekida rusko-ukrajinskog dijaloga. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov je zauzvrat istakao da Kijev i njegovi „zapadni kustosi“ snose svu odgovornost za prekid mirovnih pregovora.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.