(UŽIVO) 115. DAN RATA: Eksplozija u Severodonjecku, pregovori sa Rusijom možda krajem avgusta
Ilustracija, Foto: Profimedia, Google Earth

IZ ČASA U ČAS

(UŽIVO) 115. DAN RATA: Eksplozija u Severodonjecku, pregovori sa Rusijom možda krajem avgusta

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da Ukrajina više ne postoji u svojim nekadašnjim granicama, dođaući da je to "očigledna činjenica"

Objavljeno: 23:15h

Danas je 115. dan rata u Ukrajini.

Šta znamo za sad?

Putin: Sa Kosovom postavljen presedan

Ruska vojska očistila plažu u Marijupolju od mina

"Ukrajina više ne postoji u starim granicama"

U Ukrajinu otišlo oko 200 plaćenika sa Balkana, poginulo 74

Iz časa u čas:

20.51 Eksplozija u Severodonjecku

Snažna eksplozija odjeknula je danas u Severodonjecku ili u njegovoj blizini, a narandžasti oblak dima u obliku pečurke uzigao se iznad te oblasti, javljaju ruski mediji.

Rodion Mirošnik, ambasador u Rusiji samoproglašene Luganske Narodne Republike, u kojoj se nalazi Severodonjeck, naveo je na Telegramu da je verovatno "dignut u vazduh rezervoar sa azotnom kiselinom".

On je rekao da se iznad Severodonjecka digao narandžasti stub dima koji je, kako je naveo, "očigledno hemijskog porekla", objavile su RIA Novosti, a prenosi Tanjug.

U Severodonjecku se nalazi hemijska fabrika Azot, koja je trenutno pod kontrolom ukrajinskih snaga.

19.24 Ukrajina od Kanade dobija novčanu pomoć

Ta sredstva, kako se navodi, biće usmerena u državni budžet za finansiranje prioritetnih rashoda, posebno za osiguravanje socijalnih i humanitarnih izdataka. Ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko zahvalio je kanadskoj vladi, ministarki finansija Kristi Friland na podršci Ukrajini.

- Ova odluka još jednom pokazuje podršku rukovodstva Kanade ukrajinskom narodu - kazao je Marčenko.

zELENSKI
foto: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

18.56 - Po završetku posete frontu, Zelenski podelio odlikovanja, a usput pozirao i za selfije!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je prilikom poseta Nikolajevu, gradu na jugu Ukrajine, rekao da će "Ukrajina definitivno pobediti".

Predsednik je u Nikolajevu podelio odličja i pozirao za "selfije" s vojnicima u podzemnom skloništu.

"Ovo su naši hrabri ljudi. Svaki od njih radi bez prestanka. Definitivno ćemo izdržati. Definitivno ćemo pobediti"

17.42 - Šef ukrajinskog pregovaračkog tima: Pregovori sa Rusijom možda krajem avgusta

Šef ukrajinskog pregovaračkog tima David Arahamija izjavio je danas da ukrajinska strana ne razmišlja o nastavku pregovora s Rusijom, ali da se stvari mogu promeniti posle kontraofanzive oružanih snaga na pojedinim mestima krajem avgusta.

17.05 - Teško granatiran Donjeck, Rusi tvrde da su ubili 74 plaćenika iz Hrvatske

Separatistički gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin, kaže da su ukrajinske vladine snage rano u subotu grantirale nekoliko okruga grada, pri čemu nije utvrđen broj poginulih ili povređenih civila.

16.17 - Dignut u vazduh automobil načelnika u Hersonskoj oblasti

Načelnik uprave za izvršenje zatvorskih sankcija Hersonske oblasti Jevgenij Sobolev povređen je danas u eksploziji bombe podmetnute u njegovom automobilu.

Sredinom marta, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je oblast Herson pod punom kontrolom ruskih trupa, a krajem aprila je formirana vojno-civilna uprava tog regiona.

13.59 - Konašenkov: Oboren ukrajinski avion Su-25 i helikopter Mi-24

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je danas ukrajinski avion Su-25 u blizini Kamiševahe i helikopter Mi-24 u samoproglašenoj DNR, saopštio je portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

- Ruska protivvazdušna odbrana oborila je ukrajinski avion Su-25 kod Kamiševahe i helikopter Mi-24 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod Arhangelskog u Donjeckoj Narodnoj Republici - naveo je Konašenkov.

15:41 Granatiran Donjeck, oštećeno nekoliko zgrada

Separatistički gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin, kaže da su ukrajinske vladine snage rano u subotu grantirale nekoliko okruga grada, pri čemu nije utvrđen broj poginulih ili povređenih civila.

Oštećena je zgrada Donjeckog nacionalnog univerziteta, škola, prodavnice, stambene i administrativne zgrade, piše Kulemzin na Telegramu.

Izveštaj nije mogao da se proveri nezavisno ali ekipa Rojtersa ju gradu izvestila je o teškom bombardovanju u petak, snimajući vatrogasce kako se bore sa požarom i civile koji se sklanjaju u podrum.

Jedna stanovnica Donjecka, Larisa, opisala je kako se dron pojavio iznad grada i kako je jedan čovek pokušao da ga obori puškom.

15:32 Rusija: Ubili smo 74 Hrvata u Ukrajini

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da su u Ukrajini ubijena 74 hrvatska "plaćenika".

Ministarstvo odbrane Ruske federacije objavilo je tablicu koja, kako tvrde, sadrži broj "plaćenika" koji su došli da se bore u Ukrajini protiv ruske invazije, broj ubijenih, broj onih koji su napustili Ukrajinu, kao i broj preostalih boraca u Ukrajini.

"Rusko Ministarstvo odbrane prati i beleži prisutnost svakog stranog plaćenika u Ukrajini", objavili su na svojim veb stranicama, prenosi Index.hr.

14:33 Zelenski u Nikolajevu: Ne prestajemo da radimo na pobedi

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetio je južni lučki grad Nikolajev u retkom putovanju van prestonice Kijeva.

Na snimku koji je objavila njegova kancelarija može se videti kako gleda u teško oštećenju zgradu u gardu, kako održava sastanak sa regionalnim zvaničnicima - uključujući i šefa nikolajevske regionalne administracije Vitalija Kima - i kako deli državne nagrade.

Iz njegovog kabineta su rekli da su razgovarali o stanju privrede, obnavljanju vodosnabdevanja i poljoprivrednoj situaciji.

"Posebna pažnja je posvećena pretnjama sa kopna i mora. Ne prestajemo da radimo na pobedi", navodi se u saopštenju.

13:34 "Putin možda čekao moj odlazak da napadne Ukrajinu"

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da postoji mogućnost da je ruski predsednik Vladimir Putin čekao za agresiju na Ukrajinu na njen odlazak sa vlasti.

Angela Merkel
foto: Profimedia

“Može biti da je moj odlazak bio doprinos tome, kao što su, na primer bili izbori u Francuskoj i povlačenje trupa iz Avganistana, te zastoj u pregovorima u Minsku", objasnila je Merkel u intervjuu nemačkoj redakcijskoj mreži “RND”.

Ona je rekla da je njen uticaj na Putina, neposredno pred kraj mandata, nestao.

13:27 Zelenski posetio ukrajinski grad Nikolajev

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetio je južni grad Nikolajev tokom radne posete regionu, saopštila je danas njegova kancelarija.

U saopštenju nije precizirano kada je Zelenski posetio Nikolajev, preneo je Rojters.

1 / 7 Foto: Profimedia

Predsednik Ukrajine je pregledao zgradu nikolajevske oblasne državne administracije koja je uništena tokom raketnog udara ruskih snaga, navedeno je u saopštenju.

12:54 "Pregovori sa Rusijom možda krajem avgusta"

Šef ukrajinskog pregovaračkog tima David Arahamija izjavio je danas da ukrajinska strana ne razmišlja o nastavku pregovora s Rusijom, ali da se stvari mogu promeniti posle kontraofanzive oružanih snaga na pojedinim mestima krajem avgusta.

On je naglasio da Ukrajina može da nastavi mirovne pregovore sa agresorom samo ako ojača svoju poziciju na frontu, preneo je Unian.

12:54 "Pregovori sa Rusijom možda krajem avgusta"

Šef ukrajinskog pregovaračkog tima David Arahamija izjavio je danas da ukrajinska strana ne razmišlja o nastavku pregovora s Rusijom, ali da se stvari mogu promeniti posle kontraofanzive oružanih snaga na pojedinim mestima krajem avgusta. On je naglasio da Ukrajina može da nastavi mirovne pregovore sa agresorom samo ako ojača svoju poziciju na frontu, preneo je Unian.

12:37 Prva dama Ukrajina: Osećala sam se kao u paralelnom svemiru

"Osećala sam se kao u paralelnom svemiru, kao da sanjam", prisetila se atmosfere ranih jutarnjih sati 24. februara Olena Zelenska, supruga predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog u retkom intervjuu za britanski Gardijana.

Spolja su se čuli pucnjevi, a suprug joj je objavio da je upravo počeo rat, pa je napustio porodični dom kako bi krenuo prema predsedničkoj zgradi u centru Kijeva gde će na sastanku s najbližim saradnicima dogovoriti odgovor na rusku agresiju. 9-godišnji sin Kiril i 17-godišnja Oleksandra bili su budni i kao da su i sami dobro razumeli šta se događa.

12:36 "Ukrajina treba da bude domaćin Pesme Evrovizije 2023."

Ukrajina može i treba da bude domaćin Pesme Evrovizije 2023, izjavio je danas britanski premijer Boris DŽonson, nakon što su organizatori rekli da su u pregovorima da se takmičenje održi u Velikoj Britaniji zbog rata u Ukrajini.

Iako decenijama duga tradicija nalaže da pobednik takmičenja bude domaćin Evrovizije naredne godine, organizatori su naveli da su zbog bezbednosnih garancija odlučili da razgovaraju sa drugoplasiranom Britanijom, preneo je Rojters.

12:03 Ukrajinci tvrde da su ubili preko 33.000 ruskih vojnika

Ukrajina je objavila svoje najnovije izveštaje o gubicima koje je Rusija pretrpela od početka rata.

U izvješću se navodi da je 33.350 ruskih vojnika ubijeno, a da su uništena 3.573 oklopna vozila.

Ostala vojna oprema koja je uništena uključuje 180 helikoptera, 1465 tenkova i 216 aviona.

11:43 Džonson: Ukrajina će pobediti

Važno je da Britanija nastavi da pokazuje da podržava Ukrajinu na duge staze, rekao je britanski premijer Boris Džonson, upozoravajući na rizik od "zamora Ukrajine" kako se rat odugovlači.

Boris Džonson
foto: EPA-EFE/NEIL HALL / POOL POOL

"Rusi napreduju centimetar po centimetar i za nas je od vitalnog značaja da pokažemo ono što znamo da je istina, a to je da Ukrajina može da pobedi i da će pobediti", rekao je Džonson novinarima po dolasku u Britaniju iz posete Kijevu.

11:40 "Rusi prebacuju vojsku prema Severodonjecku"

Kremlj raspoređuje dodatne vojnike duž istočnog krila ukrajinske odbrane u nastojanju da pojača svoje operacije u području Severodonjecka i Lisičanska, objavio je Institut za proučavanje rata (ISW).

Pozivajući se na portparola ukrajinskog ministarstva odbrane, ovaj institut tvrdi da ruske snage prebacuju tenkove, oklopne transportere, inženjersku opremu i vozila bliže Severodonjecku.

10:30 "Rusija koristila Su-57 tokom specijalne operacije u Ukrajini"

Rusija je koristila borbene avione pete generacije Su-57 tokom specijalne operacije u Ukrajini, izjavio je danas zamenik ruskog premijera Jurij Borisov.

Avioni su leteli pojedinačno, ali i nekoliko aviona u koordinaciji i veoma efikasno su koristili oružje, rekao je on za Interfaks na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

"Avion se pokazao kao efikasan, kritike su veoma dobre", rekao je zamenik ruskog premijera.

10:04 "Rusi napadaju Lisičansk"

Ruski napad na Lisičansk, grad na istoku Ukrajine, nastavlja se. Ključni put za izlazak iz grada uništen je, objavio je regionalni guverner Luganska Serhej Gajdaj.

Put povezuje Lisičansk i grad Bahmut. Gajdaj međutim tvrdi da je Lisičansk i dalje pod kontrolom Ukrajine.

09:55 Gasprom: Smanjeno snabdevanje Evrope gasom preko Ukrajine

Snabdevanje Evrope ruskim gasom koji preko ulazne tačke Sudha koja prolazi Ukrajinom je smanjena na 41.4 miliona kubnih metara sa 41.9 miliona kubnih metara, koliko je iznosila juče, objavio je Gasprom.

Gazprom, Gasprom
foto: Profimedia

Rojters piše da je Gasprom objavio da je Ukrajina odbila zahtev za snabdevanje gasom preko druge velike ulazne tačke, Sohranivke.

09:48 "Kulja dim iznad fabrike Topaz u Donjecku"

Dim je primećen iznad fabrike Topaz u samoproglašen Donjeckoj Narodnoj Republici. O ovome se oglasio gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin.

"Praktično iz svih delova grada možete videti oblak dima koji stoji iznad fabrike Topaz. Kujbiševski kvart grada ostaje pod vatrom", napisao je on na svojoj stranici u Telegramu.

Na Donjeck je ujutru ispaljeno više od 30 granata sa teritorije koju kontroliše Kijev.

09:39 Ukrajinci srušili ruski helikopter

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je snimak na kojem se može videti rušenje još jednog kako se navodi, ruskog vojnog helikoptera.

Snimak je objavljen na zvaničnom Tviter nalogu ukrajinskog Ministarstva odbrane, a u opisu se navodi da se radi o helikopteru Mi-35M.

09:20 "77 rudara zarobljeno u rudniku Zasjadko u Ukrajini"

Usled granatiranja koje su izvele ukrajinske snage 77 rudara ostalo je zarobljeno u rudniku uglja Zasjadko u Donjeckom regionu u istočnoj Ukrajini.

„Kao rezultat granatiranja koje su izvele ukrajinske snage, struja rudnika Zasjadko u Donjecku je prekinuta, a 77 rudara je ostalo pod zemljom“, stoji u izveštaju vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), prenose RIA Novosti.

08:54 "Cilj Rusije je da opkoli Severodonjeck"

U svom najnovijem obaveštajnom izveštaju o ratu u Ukrajini britansko ministarstvo odbrane navodi da Rusija verovatno posljednjih 48 sati ponovno pokušava da napreduje južno od ukrajinskog grada Izjuma.

Cilj Rusije je da prodre dublje u regiju Donjeck i da opkoli grad Severodonjeck sa severa.

08:25 Zelenski: Hrabrost Ukrajinaca je stvorila priliku za Evropu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je napisao na Tviteru da je hrabrost Ukrajinaca stvorila priliku za Evropu "da stvroi novu istoriju slobode i konačno ukloni sivu zonu u istočnoj Evropi između EU i Rusije". U svojim večernjim obraćanjima, Zelenski je pozdravio podršku Brisela u nastojanju Ukrajine za članstvo u EU kao "istorijsko dostignuće".

Volodimir Zelenski
foto: Profimedia

"Ukrajinske institucije održavaju otpornost čak i u uslovima rata. Ukrajinske demokratske navike ni sada nisu izgubile na snazi", dodao je Zelenski.

08:19 Putin: Sa Kosovom postavljen presedan

Rusija ima svako pravo da prizna republike u Donbasu po Povelji Ujedinjenih nacija, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin i ponovo kao primer za presedan naveo proglašenje kosovske nezavisnosti.

"Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, Međunarodni sud pravde, pritisnut od zapadnih zemalja, presudio je da je po Povelji UN. Kada je proglasilo nezavisnost, nije bilo potrebe da traži dozvolu od centralne vlade. Tada je postavljen presedan", kazao je Putin, preneo je TAS S.

08:18 Rusi tvrde da su zarobili Amerikance, emitovali snimke

Ruski mediji emitovali su fotografije i snimke na kojima se, kako navode, nalaze dvojica zarobljenih američkih državljana koji su se borili na ukrajinskoj strani, što bi mogla da bude prva zvanična potvrda da je "američki dvojac" u zarobljeništvu.

Ruska "Izvestija" prikazala je video za koji se navodi da je kratak intervju sa Endijem Hajnom (27) iz mesta Hartsel u američkoj državi Alabama, dok je "Raša tudej" prikazala fotogorafije muškarca pod imenom Aleksandar Druejk (39) iz mesta Tuskalusa, Alabama, preneo je Rojters.

Članovi njihovih porodica su u sredu rekli da o njima nije bilo informacija nedelju dana i nisu krili zabrinutost da su možda zarobljeni.

08:15 "Slanje oružja Kijevu put u sukob SAD i Rusije"

Slanje oružja Ukrajini put je u sukob između Rusije i SAD, saopštio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov, prenosi TAS S.

“Kratkovidnost Amerikanaca očigledna je i u sadašnjim okolnostima. Vođene željom da se Rusiji nanese strateški poraz, lokalne elite eskaliraju napetosti, upumpavaju oružje u režim u Kijevu. Zar nije dovoljno jasno da je to put do direktnog vojnog sukoba najvećih nuklearnih sila koji će imati nepredvidive posledice? ”, napisao je Antonov u svom članku za Njuzvik.

08:11 Ruska vojska očistila plažu u Marijupolju od mina

Ruska vojska očistila je od mina plažu u selu Peščani u Marijupolju, izjavio je danas komandant Pomorske baze Novorosijsk, kontraadmiral Viktor Kočemazov.

On je za RIA Novosti rekao da su tokom deminiranja uništene protivdesantne mine, koje je početkom godine postavila ukrajinska vojska. Dodao je da su takve mine izazvale su smrt žene i deteta, bake i njenog unuka.

08:09 Rusi pustili poznatu ukrajinsku lekarku iz zarobljeništvu

Ruski vojnici oslobodili su poznatu ukrajinsku lekarku Juliju Pajevsku, koja je snimala događaje tokom opsade u Marijupolju , nakon što je tri meseca provela u zarobljeništvu, prenosi AP.

Pajevska, poznata u Ukrajini kao Taira, je koristići telesnu kameru zabeležila događaje u Marijupolju na memorijsku karticu, i predala je novinaru Asošiejted presa koji je prokrijumčario u tamponu kada je napustio grad,a ubrzo nakon toga uhapsile su je ruske trupe.

Na video snimcima su zabeleženi nadljudski napori njenog tima tokom dve nedelje u Marijupolju spasavajući živote.

08:05 "Ukrajina više ne postoji u starim granicama"

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da Ukrajina više ne postoji u svojim nekadašnjim granicama, dođaući da je to "očigledna činjenica".

"Ukrajina koju smo svi poznavali unutar onih granica koje su postojale ranije, više nema. I neće je biti. To je očigledno", rekla je Zaharova u intervjuu za "Skaj njuz Arabija", na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, prenela je agencija RIA Novosti.

08:00 U Ukrajinu otišlo oko 200 plaćenika sa Balkana, poginulo 74

Od početka rata u Ukrajinu su sa Zapadnog Balkana stigla 204 strana plaćenika od kojih su 74 poginula, 79 ih je još na ratištu, a 51 je napustio Ukrajinu, podaci su ruskog Ministarstva odbrane.

Iz Bosne i Hercegovine u Ukrajinu je otišlo 167 plaćenika od kojih je 51 poginuo, sa Kosova je otišlo 156, a poginuo 61 plaćenik, iz Albanije je otišlo 150 plaćenika a život su izgubila 42 borca. Iz Crne Gore su u Ukrajinu stigla dva plaćenika od kojih je jedan poginuo.

Bonus video:

17:58

VECERNJI DNEVNIK 17.06.2022.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.