"KINA JE NAPRAVILA IZBOR" SAD nepoverljiva, sumnja u LAŽNU neutralu svog PARTNERA
Ilustracija, Foto: Profimedia

sumnja

"KINA JE NAPRAVILA IZBOR" SAD nepoverljiva, sumnja u LAŽNU neutralu svog PARTNERA

Dok su SAD žurile sa sankcijama i pritiscima, Peking se čvrsto protivio pokušajima politizacije svetske ekonomije

Objavljeno:

Sjedinjene Američke Države ne veruju u tvrdnje Kine o neutralnosti u ukrajinskom sukobu.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu.

Takođe, oni veruju da su na strani Rusije, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, prenose RIA Novosti.

"Kina je već napravila svoj izbor. Više od tri meseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Kina je, uprkos svim katastrofama koje su tamo prouzrokovane, gubicima mnogih života, globalnim posledicama ipak na strani Rusije", rekao je on na brifingu za medije.

"Pozicija o neutralnosti Kine nije ništa drugo do prazna izjava", dodao je Prajs. Kina za razliku od Sjedinjenih Država traži mir u Ukrajini, a na ljudima je da odluče ko je na „pravoj strani istorije“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin, odgovarajući na kritike Vašingtona o stavu Kine o sukobu.

Kina je žestoko kritikovana od strane SAD-a zbog odbijanja da osudi rusku operaciju u Ukrajini, kao i zbog njene saradnje sa Moskvom. U sredu je portparol američkog Stejt departmenta optužio Peking da "i dalje stoji uz Rusiju ponavljajući njenu propagandu i poričući ruske zločine u Ukrajini" pre nego što je rekao da će se „narodi na strani Vladimira Putina neizbežno naći na pogrešnoj strani istorije“.

„Po pitanju Ukrajine, Kina je uvek nezavisno procenjivala situaciju na osnovu istorijskog konteksta i osnova pitanja. Uvek smo na strani mira i pravde“, rekao je Vang Venbin.

1 / 12 Foto: Profimedia

Zatim je uporedio kinesku spoljnu politiku sa politikom SAD-a, te da njeni rezultati ne isu u prilog Vašingtonu. On je rekao da, dok SAD guraju širenje NATO-a na istok i vraćaju konflikt „nazad u Evropu“, Kina je posvećena dijalogu i saradnji.

"Dok su SAD tražile borbu `do poslednjeg Ukrajinca` i podstakle sukob, Kina je aktivno promovisala mirovne pregovore i pozvala svet da omogući nastavak pregovora, a ne borbu između Rusije i Ukrajine", rekao je on.

Dok su SAD žurile sa sankcijama i pritiscima, Peking se čvrsto protivio pokušajima politizacije svetske ekonomije, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova, jer „ono što je postignuto kroz međunarodnu ekonomsku saradnju tokom decenija ne može se tek tako izbrisati“.

"Ljudi će sami doći do zaključka ko je na pravoj strani. SAD stalno tvrde da su na pravoj strani istorije, ali da li su potpuno samouverene kada to govore? Možda SAD samo zvižde u mraku", zaključio je on.

1 / 5 Foto: Profimedia

U međuvremenu, izjave portparola Stejt departmenta bile su, zauzvrat, reakcija na izjavu kineskog predsednika Si Đinpinga. Si je u sredu ponovio da je Kina "spremna da sarađuje sa Rusijom kako bi se nastavila međusobna podrška u ključnim interesima koji se tiču suvereniteta i bezbednosti".

Bonus video:

13:38

OVAKO VAM DECA ŠALJU SIGNAL DA IM TREBA POMOĆ Posebnim ponašanjem tinejdžeri skreću pažnju na sebe SPREČITE NAJGORI SCENARIO

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.