NEVIĐEN SKANDAL OTKRIVEN U PRAGU: Na LEGENDARNOM SATU otkriveno OVO! (VIDEO)
Orloj, Foto: Printscreeen/youtube/ Andy's Awesome Adventures

MALI KULTURNI SKANDAL

NEVIĐEN SKANDAL OTKRIVEN U PRAGU: Na LEGENDARNOM SATU otkriveno OVO! (VIDEO)

Znak Vodolije koji je izvorno bio ilustrovan ženskim likom promenio je pol, a jednom psu Jirčik je navodno promenio rasu

Objavljeno:

Prašku gradsku upravu trese pravi mali kulturni skandal zbog obnove njihove najpoznatije turističke atrakcije, poznatog starog astronomskog sata Orloj na Staromestskim namestima.

Naime, predsednik Kluba starog Praga Milan Patka ovih je dana otkrio kako je vrlo skupa rekonstrukcija tog sata iz 2018. godine uništena nakon što je kalendar na južnoj strani kule obnovljen u neskladu s originalom koji se još od 1880. godine nalazi u Praškom gradskom muzeju.

Naime, obnovom sata bilo je predviđeno da se izradi i nova kopija poznatog kalendara iz 1865. godine, ali Patka je četiri godine nakon postavljanja nove verzije primetio kako je njegov autor, slikar Stanislav Jirčik, znatno izmenio prikaze pojedinih likova koji su sada prilično drugačiji od originala, što nije bilo planirano obnovom.

Na prvi pogled kopija kalendara izgleda vrlo dobro, ali detaljnim pregledom Patka je uočio da je Jirčik svom umetničkom radu pristupio s velikom dozom kreativne slobode, zbog čega je Patka uputio zvanični prigovor Ministarstvu kulture.

Između ostalog, utvrdio je kako je znak Vage sada umesto kroz prikaz mlade žene ilustrovan prikazom starice sa sedom kosom, prikaz jedne druge mlade žene s plaštom takođe je zamenjen prikazom znatno starije osobe, a jednoj ženi je skratio suknju.

Znak Vodolije koji je izvorno bio ilustrovan ženskim likom promenio je pol, a jednom psu Jirčik je navodno promenio rasu.

Promene su prema Patkinim zapažanjima dobili i neki drugi portreti osoba kojima su redom izmenjene frizure, boje kosa, brade ili izrazi lica, a prema pisanju čeških novina Denik, prijavom se sada bavi Inspektorat Ministarstva kulture te se spekuliše da bi cela priča, ukoliko se Patkine optužbe pokažu kao tačne, mogle da imaju velike posledice na prašku gradsku vlast.

orloj
foto: Printscreeen/youtube/ Andy's Awesome Adventures

Kako piše Denik, Inspektorat je već zatražio dokumentaciju od vlasnika astrološkog sata, Praškog gradskog veća, koje je zajedno s mnogim drugim akterima ove priče odbilo da komentariše optužbe iznesene na račun obnove koja je praške poreske obveznike koštala 58 miliona kruna (2,3 miliona evra).

Češki mediji su posebno želeli da dođu do komentara autora kopije starog kalendara, slikara Stanislava Jirčika, ali i kod njega trenutno vlada zavet ćutanja, vrlo verovatno sve do trenutka dok inspekcija ne donese konačni zaključak o prigovorima i optužbama koje su pristigle.

Ono što je u celoj priči nejasno jeste kako to da je trebalo da prođe čak četiri godine da neko primeti kako su likovi na kalendaru zamenjeni, posebno s obzirom na činjenicu da se obnova odvijala pod budnim okom praških konzervatora.

Češki dnevni list "Lidovki" tako u međuvremenu donosi informacije da je obnova sata iz 2018. godine napravljena u velikoj žurbi u mandatu bivše praške vlasti, a dokumentacija je sama po sebi dosta konfuzna jer iz nje proizlazi da je Jirčik za izradu kopije kalendara trebalo da dobije samo 495.000 kruna a zahtevan posao da završi za samo pet meseci, što je on za pomenuti medij demantovao, ali nije otkrio koliko je zaista primio novca za taj projekat.

Nakon objave tendera, posao obnove astrološkog sata dobilo je udruženje "Avers & Subterra" koje je potom angažovalo Jirčika, a predsednik Uprave te kompanije Jan Koška za "Lidovki" je kratko prokomentarisao da su slikara angažovali na osnovu njegovih prethodnih radova.

Zanimljivo, list je takođe otkrio kako je kompanija "Avers" 2017. godine, dakle godinu dana pre nego što je dobila posao obnove, poklonila 300.000 kruna Stranci građanskih prava koju je 2009. godine osnovao češki predsednik Miloš Zeman.

Da se nešto čudno dogodilo tokom rekonstrukcije sata potvrđuje i izjava koje je listu dao Petr Malinski iz kompanije "Arpema," koja je bila zadužena za razvoj projekta.

Malinski je naime potvrdio kako je obnova sata obavljena u veoma kratko roku i kako slikar Jirčik, prema njegovom mišljenju, nije imao dovoljno vremena da obavi posao kako treba, a slično su za "Lidovki" potvrdili i neki anonimni izvori.

Rekli su kako je Jirčik ne samo promenio izgled pojedinih likova nego u izradi kopije uopšte nije pratio originalni Maneov stil, a navodno je sve vreme odbijao bilo kakve kritike koje su bile izrečene na njegov rad.

(Espreso / Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.