CENE U OMILJENOJ DESTINACIJI SRBA PAPRENE: Evo koliko KOŠTAJU namirnice i SMEŠTAJ, pojedina mesta posebno USIJANA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

NIJE NAIVNO

CENE U OMILJENOJ DESTINACIJI SRBA PAPRENE: Evo koliko KOŠTAJU namirnice i SMEŠTAJ, pojedina mesta posebno USIJANA!

Velika je inflacija u Evropi i normalno je da su cene u Grčkoj skočile - objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija

Objavljeno: 12:48h

Cene smeštaja, namirnica i obroka u restoranima, u grčkim letovalištima, ove sezone skuplje su za pet do 20 odsto. Inflacija nije zaobišla omiljenu destinaciju srpskih turista, pa je rast očekivan.

Severni deo Grčke, čini se da je najmanje podigao cene, dok su ostrva "usijana". To, međutim, ne umanjuje interesovanje za odlazak, pa u turističkim agencijama kažu da će sezona biti bolja za više od 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.

- Velika je inflacija u Evropi i normalno je da su cene u Grčkoj skočile - objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. - Mnogi turisti uspeli su da iskoriste zamenske vaučere, ostalo je još nekih 20 odsto i iznenađeni smo tim uspehom. Do početka godine, neće ostati više od pet do 10 odsto neiskorišćenih vaučera, kojima će agencije morati da vrate novac.

1 / 4 Foto: Profimedia

Deo turista nije imao mnogo izbora, već je morao da odabere od ponuđenih destinacija agencije, kako bi iskoristio vaučer. Neki od njih nisu mogli da borave u mestima, pa ni apartmanima, koje su ranije uplatili, ali se, kako su nam rekli u agencijama, tražila adekvatna zamena.

Turisti iz Srbije, uglavnom, u Grčkoj letuju u apartmanima, pa se po društvenim mrežama najčešće i razmenjuju informacije o cenama hrane u restoranima, ali i namirnica u trgovinskim lancima, kao i na pijacama.

Tako, cena hleba kreće se od jednog do dva, litar mleka od 1,20 do 2,50, a suncokretovo ulje od dva do 2,50 evra. Maslinovo ulje od pet evra, najjeftinije, pa do nekoliko desetina. Testenina od evro do dva, jaja od dva do četiri, a feta sir od šest do 25 evra. Giros na ulici košta od 2,50 evra, a u restoranima ovaj obrok ide od sedam do deset evra. Suvlaki je od 2,50 do 4,50 evra. Riba je od šest do 70, a pice oko 15 evra. Najam dve ležaljke i suncobrana košta od sedam evra. Na to treba dodati i cenu pića. Mada još postoji veliki broj plaža na kojima je moguće zauzeti "komplet" od dva ligeštula sa suncobranom uz poručeno piće.

Najam apartmana u junu kreće se od 30 do 70 evra. U sezoni cene idu i za 20 do 40 evra gore. Halkidiki je jedna od najpovoljnijih regija u Grčkoj, naročito kada se govori o smeštaju.

1 / 5 Foto: Profimedia

- Uplate aranžmana idu dobro, za nekih 20 odsto slabije nego pre korone, ali sigrno duplo bolje nego prošle godine - istakao je Seničić. - Ne idu loše ni Španija i Italija. Ima zainteresovanih, ali prednost imaju ove zemlje koje su skroz ukinule protokole, kao što su Grčka, Turska, Crna Gora i Egipat. Tunis se ponovo vraća na turističku mapu, pa naši opet traže ovu destinaciju, a najveći gubitnik ove sezone je Albanija. Sada može da se ide lako do drugih mesta, pa se odustaje od Albanije.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.