RUSIJA POZVALA TURSKU NA NEOČEKIVANI POTEZ: Hladan tuš za Erdogana, ovo sigurno nije OČEKIVAO!
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Profimedia

nerazumno

RUSIJA POZVALA TURSKU NA NEOČEKIVANI POTEZ: Hladan tuš za Erdogana, ovo sigurno nije OČEKIVAO!

Moskva smatra i da su sve učestaliji napadi Izraela na Siriju neprihvatljivi, rekao je specijalni izaslanik ruskog predsednika

Objavljeno: 10:34h

Rusija smatra moguću vojnu operaciju Turske u Siriji nerazumnom, jer bi mogla da eskalira i destabilizuje situaciju, saopštio je ruski specijalni izaslanik ruskog predsednika za Siriju Aleksandar Lavrentjev, prenosi TASS.

On je najavio da će tokom razgovora u Nur-Sultanu Rusija pozvati svoje turske kolege da se uzdrže od ovog poteza i reše postojeća sporna pitanja kroz dijalog.

Moskva smatra i da su sve učestaliji napadi Izraela na Siriju neprihvatljivi, rekao je specijalni izaslanik ruskog predsednika.

Lavrentjev je takođe poručio da Moskva više ne doživljava Ženevu neutralnom i pogodnim mestom za razgovore sirijskog ustavnog komiteta, navodi agencija TASS.

Ruski izaslanik boravi danas u glavnom gradu Kazahstana Nur-Sultanu na razgovorima sa Turskom, Iranom, sirijskom vladom i pobunjenicima.

Mirovni proces u Astani, sadašnjem Nur Sultanu, pokrenut je u januaru 2017. godine na inicijativu Turske, Rusije i Irana, a ovi sastanci takođe doprinose napretku diplomatskog procesa u Ženevi koji se vodi pod okriljem UN.

1 / 8 Foto: Profimedia

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je 3. juna planove za još jednu vojnu operaciju na severu Sirije sa ciljem da uključi gradove Tel Rifat i Manbidž u svoju bezbednosnu zonu, stvorenu duž granice u oktobru 2019, a Turska trenutno kontroliše 10 odsto od sirijske teritorije, na kojoj živi oko 4,4 miliona ljudi, navodi TASS.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.