POTRAGA ZA NESTALIM NOVINAROM I DALJE TRAJE: Porodice slute na NAJGORE, ko je Filips za kojim se TRAGA u Brazilu?
Dom Filips i Bruno Pereira, Foto: Profimedia

potraga

POTRAGA ZA NESTALIM NOVINAROM I DALJE TRAJE: Porodice slute na NAJGORE, ko je Filips za kojim se TRAGA u Brazilu?

U ponedeljak su pronađeni predmeti koji su pripadali obojici nestalih muškaraca, uključujući njihovu odeću i zdravstvenu legitimaciju, prema lokalnoj policiji

Objavljeno: 13:38h

Dom Filips, britanski novinar i Bruno Pereira, brazilski stručnjak za starosedeoce, nestali su 5. juna dok su putovali po udaljenom delu amazonske prašume u zapadnom Brazilu.

Filips (57) pisao je za The Guardian, The Financial Times i druge i putovao je u Brazil zbog posla sa Pereirom, bivšim vladinim savetnikom, kada su nestali.

Par je poslednji put viđen u regionu Žavari u Amazoniji, blizu granice sa Peruom, a Filipsova porodica sumnja da su oboje mrtvi.

Juče su se u medijima pojavili navodi da su tela obojice muškaraca pronađena u prašumi, ali je to ubrzo demantovano, dok brazilske vlasti nisu potvrdile ove izveštaje.

U ponedeljak su pronađeni predmeti koji su pripadali obojici nestalih muškaraca, uključujući njihovu odeću i zdravstvenu legitimaciju, prema lokalnoj policiji.

Smatra se da je nestanak dvojice muškaraca povezan sa ilegalnim ribolovom, jer su Pereiri navodno pretili ljudi koji su se bavili krijumčarenjem pre nego što je nestao.

Ko je Dom Filips?

Filips (57) je slobodni novinar koji živi u Brazilu više od 10 godina u severoistočnom gradu Salvadoru i izveštava o poslovima u zemlji poslednjih 15 godina.

Novinar je bio u Amazonu da bi sproveo istraživanje za knjigu o životnoj sredini, koju je podržala Fondacija Ališa Paterson. Ranije je pisao o krčenju šuma i drugim ekološkim pitanjima u Brazilu.

1 / 5 Foto: Profimedia

Njegova supruga Alesandra Sampajo i tašta rekle su da veruju da su obojica mrtvi.

Ko je Bruno Pereira?

Pereira (41) otac je troje dece i stručnjak za pitanja starosedelaca u Brazilu.

Ranije je radio za Funai, agenciju za ljudska prava brazilske vlade, a njegove bivše kolege su ga opisali kao "heroja".

Pereira je otpušten sa funkcije u Funaiju, što se smatralo politički motivisanim potezom, ubrzo nakon što je predsednik Žair Bolsonaro došao na vlast u zemlji.

Amazon, Bruno Pereira, Brazil
foto: Profimedia

Navodno je dobijao pretnje zbog svog rada u praćenju ilegalnih aktivnosti u regionu, a nestanak dvojice muškaraca je, veruje se, povezan sa ilegalnim ribolovom.

Podsetimo, region u kom su Filips i Pereira nestali poznat je po čestim pucnjavama između lovaca i ribara i bezbednosnih agenata, koji imaju trajnu bazu u području, poznatom po tome što ima najveću svetsku populaciju domorodaca.

Bonus video:

14:58

NACIZAM JE PRVO NASTAO U LONDONU, A HITLER JE BIO ENGLESKI AGENT OD 1912. Lučić o ratu u Ukrajini: RUSIJA MORA DA OVLADA DUNAVOM!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.