NAĐENA KRV TOKOM POTRAGE U BRAZILU! Nestali BRITANSKI novinar još NIJE pronađen (VIDEO)
Amazon, Foto: Printscreen/Youtube/Al Jazeera English

POTRAGA

NAĐENA KRV TOKOM POTRAGE U BRAZILU! Nestali BRITANSKI novinar još NIJE pronađen (VIDEO)

Političari, poznate ličnosti, novinari i aktivisti pozvali su brazilskog predsednika Žaira Bolsonara i njegovu vladu da intenziviraju napore u pronalaženju Filipsa i Pereire

Objavljeno:

Brazilska policija koja traga za britanskim novinarom i autohtonim stručnjakom koji su nestali u udaljenom delu amazonske prašume kaže da je krv pronađena na čamcu koji pripada lokalnom ribaru koji je uhapšen.

Dom Filips, slobodni novinar koji je pisao o Brazilu za The Guardian, The Washington Post, The New York Times i druge, poslednji put je viđen u nedelju kako putuje duboko u nezakoniti deo džungle sa Brunom Arauhom Pereirom, bivšim zvaničnikom savezne autohtone agencije Funai.

Par je poslednji put viđen tokom vikenda u dolini Žavari u državi Amazonas, blizu granice sa Peruom.

Prema Guardian-u, Pereira je primio brojne pretnje od drvoseča i rudara u regionu.

Dvojica detektiva državne policije Amazonasa koji su direktno uključeni u slučaj rekli su agenciji Reuters da ilegalni ribolov i krivolov verovatno stoje iza njihovog nestanka.

Policija u gradu Atalaja do Norte ispitala je nekoliko ribara kao svedoke i uhapsila jednog od njih, lokalnog čoveka po imenu Amarildo da Kosta, poznatog kao "Pelado", koji je bio jedan od poslednjih ljudi koji je video dvojicu muškaraca.

Nakon što je u čamcu Da Koste pretražio "mogući genetski materijal", jedan od detektiva u ovom slučaju rekao je da policija sada istražuje da li su pronađeni tragovi krvi ljudski ili životinjski.

On je osumnjičen za umešanost u ilegalni ribolov u autohtonim područjima.

Njegov advokat Dejvi Oliveira rekao je da njegov klijent nije umešan u nestanak Filipsa i Pereire i da se bavio samo legalnim pecanjem.

Region je dom najvećeg broja "nekontaktiranih" plemena na svetu

Divlji, neposlušni region Žavari gde je par poslednji put viđen dom je najvećeg broja domorodaca na svetu" bez kontakta".

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/Al Jazeera English

Takođe je namamio krijumčare kokaina, kao i ilegalne lovce i ribolovce koji putuju duboko u dolinu Žavari da bi pronašli zaštićene vrste, poput ribe piraruku, koja se prodaje na regionalnim pijacama.

Ovaj region je poslednjih godina postao sve napetiji i opasniji, a 2019. godine Maksijel Pereira dos Santos, koji je radio na zaustavljanju ilegalnog ribolova u dolini, ubijen je u Tabatingi.

Političari, poznate ličnosti, novinari i aktivisti pozvali su brazilskog predsednika Žaira Bolsonara i njegovu vladu da intenziviraju napore u pronalaženju Filipsa i Pereire.

"Molimo da pronađete našeg dragog Doma"

Filipsova porodica je pozvala vladu da reaguje.

- Preklinjamo brazilske vlasti da pošalju nacionalnu gardu, federalnu policiju i da iskoriste sva ovlašćenja koja su im na raspolaganju da pronađu našeg dragog Doma - napisao je na Tviteru Pol Šervud, partner Filipsove sestre Sijan.

- On voli Brazil i svoju karijeru je posvetio amazonskoj prašumi. Razumemo da je vreme od suštinskog značaja, pa vas molimo da pronađete našeg Doma što je pre moguće - dodaje.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Al Jazeera English

Sian Filips je rekla za Sky News da je zabrinuta da postoji ilegalna seča i trgovina drogom u oblasti u kojoj je nestao.

- Veoma sam zabrinuta. Očajnički sam zabrinuta. To je najgori strah. Želimo da zvaničnici Velike Britanije izvrše pritisak na brazilske vlasti da deluju - rekla je ona.

Bonus video:

01:10

ĐUKANOVIĆ: Šolc će pokušati da pritisne Srbiju ovim mehanizmom ALI BEZ GASA SAMI SEBI PUCAMO U NOGE

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.