UZ OVU PESMU JE SAHRANJENA PRVA DAMA JUGOSLAVIJE: Svi znaju njene stihove, ali ne i kako je NASTALA! (VIDEO)
Jovanka Broz i Tito, Foto: Profimedia

SVIRALI JE MUZIČARI ŠIROM SVETA

UZ OVU PESMU JE SAHRANJENA PRVA DAMA JUGOSLAVIJE: Svi znaju njene stihove, ali ne i kako je NASTALA! (VIDEO)

Uz ovu pesmu sahranjena je nekadašnja prva dama Jugoslavije - Jovanka Broz, a korišćena je i kao filmska muzika za jugoslovenski film iz 1969. Most

Objavljeno: 11:11h

Svirali su je mnogi muzičari širom sveta - od horova do Manu Čaoa, a na prostoru bivše Jugoslavije bendovi KUD Idijoti i Goblini, kao i Goran Bregović.

Uz ovu pesmu sahranjena je nekadašnja prva dama Jugoslavije - Jovanka Broz, a korišćena je i kao filmska muzika za jugoslovenski film iz 1969. Most.

1 / 4 Foto: Profimedia

Danas se peva među navijačima raznih klubova, ali je i dalje nezaobilazni deo folklora političkih skupova, čak se jednom prilikom i ceo trg u Firenci orio s ovom pesmom, a italijanski sveštenik don Andrea Galo 2012. godine tokom službe izvodio ju je u crkvi u Đenovi.

Mnogi od vas su stihove pesme „Bella ciao“ čuli u raznim prilikama, ali malo ko se zapitao kako je ova pesma uopšte nastala i koju je ulogu imala.

Bella ciao (Lepotice, zdravo), je pesma italijanskih partizana iz vremena Drugog svetskog rata, koju je pevao čitav levičarski antifašistički pokret otpora u Italiji, odnosno svi anarhistički, komunistički i socijalistički borci.

Autor teksta je nepoznat, dok je melodija najverovatnije uzeta iz jedne narodne pesme nastale u Padskoj niziji.

Danas se „Bella ciao“ ne gleda kao isključivo partizanska ili ideološka pesma, već kao "pesma slobode duha, želje za opštom slobodom i demokratijom", odnosno kao "simbol otpora nepravdi".

Pesma je prvi put prodrla u svet tek nakon rata, i to 1947. iz Praga, gde je održan prvi od „svetskih festivala demokratske omladine", koji će svoju reprizu imati u Budimpešti 1949, a zatim u Berlinu 1951.

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.