MASK U ŠKRIPCU ZBOG BOTOVA? Tviter ga je PROVALIO, loše mu se PIŠE
Ilon Mask, Foto: Profimedia

podaci

MASK U ŠKRIPCU ZBOG BOTOVA? Tviter ga je PROVALIO, loše mu se PIŠE

U ponedeljak je Maskov advokat poslao Tviteru kratko sročeno pismo u kome kaže da je bolje da preda podatke

Objavljeno:

Pa, jedan dobar pozorišni obrt zaslužuje drugi, što je upravo ono što se dogodilo Ilonu Masku.

Najbogatija osoba na svetu provela je proteklih nekoliko nedelja žaleći se da Tviter premalo računa količinu automatizovanih spam robota na svom sajtu i da mu neće dati pristup podacima koji su mu potrebni za nezavisnu procenu, a koja mu je potrebna pre nego što Završiće zatvaranje prilikom kupovine kompanije. Tviter procenjuje da botovi čine manje od 5% aktivnih naloga, što je broj zabeležen u višegodišnjim podnescima SEC-a.

Pošto je Mask mogao da pristupi ovoj cifri od samog početka, njegova iznenadna fiksacija na nju izgledala je kao čin - način da se stvori izgovor za ponovno pregovaranje o njegovoj ponudi od 44 milijarde dolara za Tviter usred velikog pada cena tehnoloških akcija.

U ponedeljak je Maskov advokat poslao Tviteru kratko sročeno pismo u kome kaže da je bolje da preda podatke. Inače. Ili šta? U suprotnom će Musk i njegovi advokati svoje odbijanje smatrati kršenjem sporazuma o spajanju i poništiti dogovor, sumnjiv argument koji verovatno neće izdržati na sudu – ali koji bi mogli da iskoriste da učine stvari neprijatnim za Tviter.

1 / 5 Foto: Profimedia

U sredu smo saznali za Tviterov sopstveni potez tipa Mask. Kompanija se navodno sprema da mu da pristup svom takozvanom firehose API-ju, strimu svakog poslatog tvita.To radi na otprilike 500 miliona poruka mikro-blogova dnevno.

Portparol Tvitera nije želeo da komentariše kako će tačno podeliti ovo bogatstvo sa Maskom, rekavši samo: „Tviter je i nastaviće da kooperativno deli informacije sa gospodinom Maskom kako bi izvršio transakciju u skladu sa uslovima sporazuma o spajanju. Verujemo da je ovaj sporazum u najboljem interesu svih akcionara. „Nameravamo da zatvorimo transakciju i sprovedemo sporazum o spajanju po dogovorenoj ceni i uslovima.”

Da budemo jasni, potpuno je pretjerano da Tviter omogući Masku tako širok pristup, što je potez koji je trebao da mu kaže: „Želite podatke? Evo svih podataka koje imamo! Ne krijemo ništa. Uživati! „Ne treba mu pristup svemu. Ne želite pristup svemu“, kaže Goran Murić, kompjuterski naučnik sa Instituta za informacione nauke USC-a koji je radio sa sličnim API-jima za Tvitter. Istina, Masku je verovatno potreban samo „decahose“ API koji Tviter čini dostupnim nekim istraživačima, što je 10% svih tvitova. Razlika između rezultata dobijenih dekahozom i vatrogasnim crevom jednaka je razlici između „ankete i popisa“, kaže Murić. Ankete rade sa manjim uzorcima koji su lakši za korišćenje. „Možete da imate više anketa sve vreme i prilično tačne rezultate“ u skladu sa onim što bi ekspanzivniji popis proizveo, kaže Murić.

Ilon Mask
foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE / POOL

Naravno, zabavno je videti kako Tviter povlači Maska protiv Maska - da pokuša, tobože, da ga blefira. Ali malo je verovatno da će ta odluka doneti smislen kraj spora između milijardera i kompanije koju bi on mogao da kupi. I ne samo zato što će Masku biti potrebno dosta vremena da uradi analizu botova na Tviteru, zadatak koji zahteva tim istraživača koji će morati da mukotrpno konstruišu softver za pregled tvitova.

Uglavnom, iako Mask može da iskoristi svoj pristup firehose API-ju da bi došao do procene aktivnosti robota na Tvitteru, čini se gotovo neizbežnim da njegova cifra neće odgovarati Tvitteru.

Za početak, njegova definicija onoga što čini nalog bot-a može se lako razlikovati od Tvitter-ove. Mask može da definiše bota kako god želi. Ne postoji univerzalno prihvaćena definicija, čak ni među vrhunskim istraživačima na terenu.

„Ako stavite dvoje ljudi u prostoriju i pitate za definiciju bilo čega, oni bi imali drugačije mišljenje — a posebno o definiciji šta je bot na Tviteru“, kaže Murić. „Dakle, možda ako neko tvituje više od 1.000 tvitova dnevno, on je bot, zar ne? Ali možda će neko drugi reći, trebalo bi da bude ako tvituju više od 50 puta. Najbolji alat za identifikaciju botova, Botometer, koji dolazi od tima Univerziteta Indijana, nudi samo grubu meru aktivnosti bota, dajući ocenu verovatnoće da li je nalog bot, a nikada sigurnost. Sa toliko prostora za pomeranje, Mask verovatno može da koristi Firehose API da sastavi sve zaključke koji najbolje odgovaraju njegovom cilju, koji, opet, izgleda kao da pronađe neki razlog da primora Tviter da prihvati sniženu cenu.

Dalje, nejasno je da li bi čak i Maskov napor u dobroj veri mogao u potpunosti da replicira Tvitterov proces, u skladu sa njegovom internom procenom. Da budemo precizni, Tviter je rekao da botovi čine manje od 5% njegovih „dnevno aktivnih korisnika koji se mogu unovčiti“, što je figura koju je Tviter stvorio.

1 / 5 Foto: Profimedia

Tako da je neizvesno da li bi čak i dobronamerni Mask mogao da koristi Firehose API da izračuna isti broj dnevnih aktivnih koji se mogu unovčiti korisnika. Njegova jednačina bi mogla da završi sa drugačijim brojiocem (broj botova) i imeniocem (ti monetizljivi dnevno aktivni korisnici

Druga stvar: Šta se dešava ako Mask otkrije neki drugi problem na Tvitteru pri prolasku kroz Firehose API? Brendon Silverman, osnivač alata za podatke društvenih medija CrovdTangle, koji je kupio Fejsbuk, istakao je na Tviteru da bi platforma mogla da pogorša situaciju za sebe.

Zaista, nije važno da li je neki dodatni problem stvaran ili lažan. Na kraju krajeva, svo pozorište se vrti oko izmišljanja.

Bonus video:

01:48

AFERA NA ARHITEKTONSKOM PRED RASPLETOM! Eksperti: Ako doktor izgubi licencu zbog mita ONDA I PROFESORI ZBOG OVOG OSTAJU BEZ POSLA

(Espreso/Forbes)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.