AUTORKA "SLUŠKINJINE PRIČE" POBESNELA! Protestuje TEKSAŠKOJ cenzuri na ORIGINALAN način, fanovi u ŠOKU
Ilustracija, Foto: Profimedia

protest

AUTORKA "SLUŠKINJINE PRIČE" POBESNELA! Protestuje TEKSAŠKOJ cenzuri na ORIGINALAN način, fanovi u ŠOKU

Uključeni su i naslovi koji će biti uključeni u ovogodišnji indeks priče koje su nosile političku poruku, kao i veliki broj knjiga koje uključuju LGBTQ+ sadržaj

Objavljeno:

Margaret Atvud i njen izdavač, Random House, prodaju na aukciji vatrostalnu verziju svoje najprodavanije knjige, Sluškinjina priča, u znak protesta protiv sve veće cenzure knjiga u SAD.

Distopijski roman, objavljen 1985. godine, prikazuje Ameriku pod kontrolom verskih fanatika, gde žene nemaju prava, a abortus se kažnjava smrću. Poslednjih godina, knjiga se vratila jer su njene teme upoređivane sa pravnim razvojem nekih država. Sluškinjina priča se često rangira kao jedna od najzabranjenijih knjiga u SAD.

Infographic: More Than 700 Books Banned in Texas | Statista You will find more infographics at Statista

Kao što pokazuju podaci iz PEN Amerike, države na jugu i srednjem zapadu zemlje primenjuju povećanu cenzuru knjiga, sa 713 zasebnih naslova koji se suočavaju sa zabranom u školama i bibliotekama Teksasa između jula 2021. i aprila 2022.

1 / 7 Foto: Profimedia

Uključeni su i naslovi koji će biti uključeni u ovogodišnji indeks priče koje su nosile političku poruku, kao i veliki broj knjiga koje uključuju LGBTQ+ sadržaj. Zabrana u školama i bibliotekama ne znači da ova literatura nije dostupna van ovih institucija.

Bonus video:

01:48

AFERA NA ARHITEKTONSKOM PRED RASPLETOM! Eksperti: Ako doktor izgubi licencu zbog mita ONDA I PROFESORI ZBOG OVOG OSTAJU BEZ POSLA

(Espreso/Statista.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.