ISPALJENA PALJBA OŠTRE KRITIKE KA AMERIČKOM LIDERU! Bajdenov predlog na SAMITU AMERIKA stekao NEPRIJATELJE
Džozef Bajden, Foto: Profimedia

kritika

ISPALJENA PALJBA OŠTRE KRITIKE KA AMERIČKOM LIDERU! Bajdenov predlog na SAMITU AMERIKA stekao NEPRIJATELJE

Odgovarajući na ove izjave, Bajden je poručio liderima da je „čuo mnogo važnih ideja“ i da „bez obzira na neka neslaganja u vezi sa učešćem o suštinskim pitanjima postoji skoro pa jedinstvo“

Objavljeno: 09:25h

Američki predsednik Džozef Bajden izneo je danas svoj predlog za novo ekonomsko partnerstvo na početku regionalnog Samita Amerika, na kome se suočio sa otvorenim kritikama zbog odluke o isključenju Venecuele, Kube i Nikaragve, prenosi Rojters.

U obraćanju na otvaranju skupa u Los Anđelesu, Bajden je rekao da je njegova administracija posvećena pomoći Latinskoj Americi i Karibima da se oporave od pandemije kovid-19 i da se izbore sa neregularnim migracijama i poboljšaju životni standard.

On se ubrzo nakon govora suočio sa oštrim kritikama zbog svoje odluke da isključi tri glavna regionalna suparnika Vašingtona, što je podstaklo neke lidere predvođene meksičkim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom da bojkotuju samit, navodi britanska agencija.

Nakon Bajdenovog obraćanja, koje je veličalo vrline demokratije u regionu, premijer Belizea Džon Briseno je kritikovao isključenje Kube i Venecuele, nazvavši „nezakonitu blokadu Kube“ „uvredom za čovečanstvo“.

„U stvari, to je neameričko. Došlo je vreme, gospodine predsedniče, da se ukine blokada“, rekao je Briseno.

I argentinski predsednik Alberto Fernandes, koji je izjavio da „nas poziva ćutanje onih koji su odsutni“ insistirao je na tome da zemlja domaćin nema moć da uskraćuje „pravo na prisustvo“ na konferenciji, navodi Rojters.

1 / 5 Foto: Profimedia

Odgovarajući na ove izjave, Bajden je poručio liderima da je „čuo mnogo važnih ideja“ i da „bez obzira na neka neslaganja u vezi sa učešćem o suštinskim pitanjima postoji skoro pa jedinstvo“.

„Nastaviću da radim isto kao što sam radio kada sam bio potpredsednik, sa Barakom Obamom, na promovisanju trgovine i investicija čiste energije“, rekao je Bajden kolegama liderima na prvom plenarnom zasedanju.

Nakon uvodne sesije, koja je bila u velikoj meri fokusirana na inicijative za čistu energiju, usledio je Bajdenov prvi formalni susret sa brazilskim predsednikom Žairom Bolsonarom, otvorenim skeptikom u pogledu klimatskih promena.

Žair Bolsonaro
Žair Bolsonarofoto: EPA-EFE/JOEDSON ALVES

S obzirom na to da su problemi na granici između SAD i Meksika takođe visoko na Bajdenovoj listi prioriteta, lideri su se pripremali da danas usvoje deklaraciju u kojoj se obavezuju na mere za suzbijanje nelegalnih migracija i pomoć zemljama u koje pristiže veliki broj migranata, kako bi se izborili sa ovim problemom, prema nacrtu dokumenta koji je video Rojters a za koji Bela kuća i Stejt department nisu potvrdili da se radi o konačnoj verziji.

Umesto da podstakne regionalno jedinstvo, samit Amerika je opterećen diplomatskim sukobima izazvanim isključivanjem tri zemlje od strane Vašingtona, koji je odluku obrazložio njihovim lošim rezultatima u pogledu ljudskih prava i demokratije, navodi Rojters.

To je uznemirilo saveznike ovih zemalja, posebno Lopeza Obradora, koji je ispunio pretnju da neće učestvovati ako sve države ne budu pozvane, a još neki lideri su sledili njegov primer, čime se smanjio broj gostujućih šefova država i vlada na samitu na 21.

1 / 8 Foto: Profimedia

Bajden je poručio da nije zabrinut zbog toga što lideri nekih latinoameričkih zemalja ne prisustvuju Samitu Amerika, koji je zamišljen kao prilika da se ponovo izgradi uticaj SAD i suprotstavi rastućim ekonomskim prodorima Kine u tom regionu, navodi britanska agencija.

Bonus video:

00:39

Hram Sansu

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.