HONGKONG: 25 godina od povratka matici! Nova era – Stabilnost. Prosperitet.
Ivona Lađevac, Foto: Kineski radio Interancional

četvrt veka

HONGKONG: 25 godina od povratka matici! Nova era – Stabilnost. Prosperitet.

Ekonomija je bila potresena nemirima i nasiljem 2019. godine, a dodatno je ozbiljno pogođena od izbijanja pandemije kovida-19 početkom 2020

Objavljeno:

Piše: Dr Ivona Lađevac, zamenica direktora Instituta za međunarodnu politiku i privredu

Specijalni administrativni region Hongkong (HKSAR) 1. jula ove godine obeležava veliki jubilej – četvrt veka od svog osnivanja, odnosno od povratka bivše britanske kolonije Hongkonga matici.

Proces povratka se odvijao po posebnom mehanizmu, poznatom širom sveta kao „jedna zemlja, dva sistema”. Ovaj mehanizam predstavlja osnovnu nacionalnu politiku Kine osmišljenu radi postizanja jedinstva države i njene stabilnosti, odnosno „jedne Kine“ koja podrazumeva sinhronizovano funkcionisanje socijalističke matice i Hongkonga, Makaoa i Tajvana kao kapitalistički ustrojenih delova.

Zahvaljujući mehanizmu „jedna zemlja, dva sistema”, Hongkong je, otkada se vratio Kini, zajedno sa kontinentalnim delom zemlje, pojačao međusobnu komplementarnost i ostvario zajednički razvoj postižući ujedno i visoku stabilnost društva i dinamični razvoj ekonomije. Zbog toga je više godina zaredom proglašavan za najslobodniju ekonomiju sveta i za jedan od najkonkurentnijih svetskih regiona.

Tokom proteklih 25 godina, Hongkong se suočavao sa raznim izazovima, ali je uvek pokazivao otpornost, pretvarao krize u prilike i postajao jači.

Zahvaljujući istrajnosti i svom nepopustljivom duhu, sve izazove je savladao.

Protekle tri godine su bile posebno teške. Ekonomija je bila potresena nemirima i nasiljem 2019. godine, a dodatno je ozbiljno pogođena od izbijanja pandemije kovida-19 početkom 2020.

Ivona Lađevac
foto: Kineski radio Interancional

Implementacija Zakona o nacionalnoj bezbednosti Hongkonga obezbedila je neophodan pravni okvir i mehanizme za očuvanje nacionalne bezbednosti i stabilnosti. Poboljšanjem izbornog sistema i punom implementacijom principa „patriote upravljaju Hongkongom“, obnovljen je ustavni poredak Hongkonga. Osigurani su suverenitet, bezbednost i razvojni interesi zemlje, što zauzvrat obezbeđuje stabilnost i uspešnu primenu mehanizma „jedna zemlja, dva sistema“.

Moto ovogodišnjeg jubileja je: „Nova era – Stabilnost. Prosperitet.

Mogućnost“. Njime ne samo da se prikazuju impresivna dostignuća Hongkonga u protekle dve i po decenije, već se i naglašava iščekivanje onoga što donosi budućnost. Ostajući verni opredeljenju „jedna zemlja, dva sistema“, zajednički cilj centralne vlasti i vlade Hongkonga je da održe dugoročnu stabilnost i prosperitet i da zajedničkim radom započnu novu eru mogućnosti ostvarivanjem Četrnaestog petogodišnjeg plana. Ovim planom centralna vlada podržava Hongkong u konsolidaciji i unapređenju svoja četiri „tradicionalna centra“: međunarodnih finansija, transporta, trgovine i pravnog rešavanja sporova u azijsko-pacifičkom regionu. Novina je da je data podrška za uspostavljanje i razvoj „četiri centra u nastajanju“: međunarodnog vazduhoplovstva, međunarodne inovacije i tehnologije, regionalne trgovine intelektualnom svojinom i umetničke i kulturne razmene između Kine i ostatka sveta.

Prema novoj razvojnoj paradigmi „dualne cirkulacije“, Hongkong će postati „učesnik“ u domaćem prometu i fasilitator međunarodnog prometa. Ovo će doprineti ukupnim potrebama zemlje, pomoći Hongkongu da se bolje integriše u nacionalni razvoj i stvori novi prostor i motivaciju za promovisanje ekonomskog i društvenog razvoja u budućnosti.

Na dan jubileja, Hongkong će dobiti i novog izvršnog direktora. Nakon pet godina, Keri Lam će zameniti Džon Li, dosadašnji glavni sekretar Hongkonga i nekadašnji sekretar za bezbednost. Kao i do sada, i na čelu sa Džon Lijem, vlada Hongkonga će nastojati da na najbolji način iskoristi jedinstvene i nezamenljive prednosti mehanizma „jedna zemlja, dva sistema“ vodeći zajednicu ka novim jubilejima.

Bonus video:

13:02

Ilija Kajtez o dojavi o bombi u Kuriru

(Espreso/Kineski radio Internacional)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.