JAHTA PUTINOVOG PRIJATELJA U CENTRU SUDSKOG SPORA: Ko je stvarni vlasnik plovila vrednog 325 miliona dolara?
Jahta, Foto: Profimedia

SUDSKI PROCES

JAHTA PUTINOVOG PRIJATELJA U CENTRU SUDSKOG SPORA: Ko je stvarni vlasnik plovila vrednog 325 miliona dolara?

Očekuje se da će sud u Pacifiku presuditi u korist SAD i da će jahta uskoro biti predata američkim vlastima

Objavljeno:

Superjahta "Amadea", koja se dovodi u vezu sa ruskim naftnim magnatom i prijateljem ruskog predsednika Vladimira Putina, našla se u centru sudskog spora, nakon što vlasti u SAD polako ali sigurno dobijaju proces nakon kog će moći da zaplene ovo plovilo koje je usidreno na Fidžiju.

Njena izgradnja koštala je 325 miliona dolara, velike svote novca izdvajaju se na njeno održavanje i ima 24 člana posade.

Tokom sudskog procesa na Fidžiju oko dokazivanja vlasništva nad ovim plovilom, kapetan broda je tokom svedočenja rekao da jahta poseduje predmete od zlata, skupe i osetljive etisone, svilu, nameštaj od najkvalitetnijeg drveta i kože, da su neki delovi prekriveni sjajnim nerđujućim čelikom i farbom visokog sjaja.

Bez odgovarajuće nege i optimalne temperature i vlažnosti vazduha koja se koristi i u muzejima da bi se očuvao kvalitet umetničkih dela, kapetan tvrdi, da će "Amadea" brzo propasti. On je rekao da mesečno održavanje ove jahte, kada je usidrena, iznosi 1,1 miliona dolara.

- Postoji mali broj ljudi koji sebi mogu da priušte ovakvu jahtu, zbog skupog održavanja - objasnio je kapetan, piše Guardian.

SAD, Amerika, Američka zastava
foto: Profimedia

Očekuje se da će identitet vlasnika "Amadee" biti poznat nakon okončanja sudskog procesa. Od kako je zaplenjena tokom putovanja po južnom Pacifiku, jahta je po nalogu vlasti SAD nedeljama usidrena u luci Lautoka na Fidžiju. Ona će ovde biti sve do okončanja sudskog spora između SAD i kompanije "British Virgin Island", na čije je ime registrovana jahta.

Očekuje se da će sud u Pacifiku presuditi u korist SAD i da će jahta uskoro biti predata američkim vlastima.

Advokati koji zastupaju ruskog naftnog bosa Edvarda Kudainatova, koji se ne eksponira previše u javnosti, tvrde da je on vlasnik ovog plovila. Međutim, američki zvaničnici tvrde da je on vlasnik jahte samo na papiru i da je stvarni vlasnik jedan od najbogatijih Rusa Sulejman Kerimov, koji je još na početku sukoba u Ukrajini, bio obuhvaćen zapadnim sankcijama.

Sa druge strane, Kudainatov se dovodi u vezu sa još jednom superjahtom Šeferezada. Ova super jahta sa šest paluba, dva heliodroma zaplenjena je u Toskani. Sumnja se da ovaj Rus preko druge ofšor kompanije drži i ovu jahtu, ali on to nije potvrdio.

Ukupna vrednost obe jahte je veća od milijardu evra.

Vlasti u SAD tvrde da činjenica da se Kudainatov, inače bivši uzgaivač svinja, pojavljuje kao vlasnik ove dve superjahte, zapravo znači da je on samo paravan iza kog se kriju stvarni vlasnici. Iako on važi za bogatog čoveka, vlasti u SAD sumnjaju da on ima dovoljno sredstava da kupi i održava ova dva plovila, a takođe je sumnjivo zašto bi jedna osoba posedovala dve ovako skupe jahte.

Kudainatova je EU u petak dodala na listu onih kojima su uvedene sankcije. U izveštajima se pominje njegova veza sa naftom, ali ne i sa pomenutim jahtama.

Američko ministarstvo pravde tvrdi da je Sulejman Kerimov stvarni vlasnik "Amadee" od 2021. godine. Kao dokaz za ove tvrdnje naveli su izjave članova posade sa kojima je razgovarao agent FBI.

1 / 6 Foto: printscreen/twitter/@strickdc

Njemu su zaposleni rekli da je su gosti na jahti uvek imali privatnost, a svaki član Kerimove porodice je navodno imao svoje kodno ime. Njegovo je bilo G-0, a njegove žene G-1.

Članovi posade su, nakon što su videli fotografije Kerimova i njegove žene rekli da su oni bili na brodu u februaru ove godine i da su oni bili jedini gosti na brodu.

Guarian je pokušao da kontaktira Kerimova i Kudinatova za komentar, međutim, do sada nisu dobili odgovor.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.