NEMAČKA POLICIJA KORISTI JEDAN OD NAJJEZIVIJIH PROGRAMA ČIJI JE KORISNIK I CIA: Evo šta je "Palantir" i čemu služi
Ilustracija, Foto: Profimedia

SVE SE MOŽE SAZNATI

NEMAČKA POLICIJA KORISTI JEDAN OD NAJJEZIVIJIH PROGRAMA ČIJI JE KORISNIK I CIA: Evo šta je "Palantir" i čemu služi

Ovaj softver za analizu podataka trebalo bi da olakša posao policiji tako što povezuje različite baze podataka

Objavljeno:

Palantir je program koji uvezuje sve moguće baze podataka u kojima se nalazi neki građanin. Američka firma je vrlo popularna među nemačkim policijskim službama – na užas zaštitnika privatnosti.

Sporni američki softver Palantir sve je popularniji među policijskim službama u Nemačkoj. Prema istraživanju bavarskog javnog servisa (BR), i pokrajine Baden-Virtemberg, Bremen i Hamburg su zainteresovane za softver.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

Od ranije Palantir koriste policije u Severnoj Rajni-Vestfaliji i Hesenu. Ugovor sa američkom firmom potpisao je i Pokrajinski zavod za kriminalistiku Bavarske. Taj potonji ugovor predviđa da sve druge policijske službe u Nemačkoj, uključujući i savezne, mogu koristiti softver.

Ovaj softver za analizu podataka trebalo bi da olakša posao policiji tako što povezuje različite baze podataka.

Pravnik Jirgen Bering, koji se bavi zaštitom podataka u Društvu za pravo na slobodu, oštro kritikuje krovni ugovor koji je potpisala Bavarska. „Najveći problem je što se time učvršćuje tržišna pozicija Palantira na nemačkom tržištu“, kaže on.

„Zapravo bi tenderi trebalo da obezbede konkurenciju i spreče stvaranje zavisnosti. Ali ovde se krovnim ugovorom cementira zavisnost službi od Palantira“, dodaje Bering.

Brige zaštitnika podataka

BR podseća da je današnja savezna ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Socijaldemokrate) još 2018. kritikovala saradnju sa Palantirom. Ali, tada je bila u opoziciji. Danas njeno Ministarstvo ne odgovara na upite.

Sporni softver zapravo povezuje baze podataka policije i drugih institucija, recimo registra o posedovanju oružja, katastra ili registre ureda za strance. Mogu se uneti i podaci o letovima neke osobe.

Kako tvrde u bavarskom Ministarstvu policije, softver okuplja podatke, ali ih analiziraju ljudi. „Softver neće izrađivati sopstvene zaključke, hipoteze ili verovatnoće“, tvrde u Minhenu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Dragana Udovičić

Jirgen Bering pak ukazuje da program povezuje hiljade baza podataka. „Pravni okvir kaže da takvi softveri smeju da se koriste u posebnim slučajevima, recimo da bi se sprečile velike opasnosti. Ali neprihvatljivo je da sistem bude standardan u policiji i službama koje tek tako mogu da posegnu za ovim bazama.“

I bavarski poverenik za zaštitu podataka Tomas Petri kaže da se radi o ozbiljnom uplivu u prava građana. On zahteva jasna pravila kada se softver sme koristiti.

Postoje i domaći softveri

Postoje bojazni da bi podaci iz nemačkih datoteka mogli da cure i do američkih službi. U kompaniji Palantir podsećaju da je njihov softver „sertifikovan u skladu sa međunarodnim standardima“.

U Bavarskoj bi sada nezavisni istraživački institut trebalo da proveri kako funkcioniše softver. U tamošnjem Ministarstvu policije podsećaju da ugovor sadrži klauzulu prema kojoj se saradnja smesta može otkazati ukoliko se otkriju „suštinske bezbednosne manjkavosti“.

U više nemačkih pokrajina je novinarima rečeno da nemaju nameru da koriste američki softver. U Donjoj Saksoniji kažu da razvijaju sopstvene programe kako bi jačali „digitalni suverenitet“ i našli alternative za komercijalne proizvode.

Ko stoji iza Palantira?

Milijarder Piter Til je 2004. godine zajedno sa Nejtanom Getingsom, Džonom Lonsdejlom, Stivenom Koenom i Aleksom Karpom napravio "Palantir". Njihov cilj je bio da naprave kompaniju koja bi prikupljala podatke odande gde se niko drugi nije usudio da ide. Jedan od prvih investitora je bio ogranak CIA.

U trilogiji "Gospodar prstenova" zli čarobnjak Saruman koristi magičnu kuglu "Palantir" koje mu omogućava da izdaleka vidi ono što poželi. Međutim projekat "Palantir" zaista postoji i predstavlja još i više od magične kugle - on može i da predviđa ponašanje ljudi koje nadgleda, pa je ovim projektom donekle obistinjena i radnja naučnofantastičnog romana "Suvišni izveštaj", piše britanski "Gardijan".

"Palantir" gleda sve što radimo i predviđa naše sledeće korake kako bi ih zaustavili ako je potrebno. Od 2013. godine na listi "Palantirovih" klijenata nalaze se CIA, FBI, NSA, Američki centar za kontrolu bolesti, američka mornarica, Komanda specijalnih operacija, američka Poreska uprava... Do 50 odsto biznisa ove kompanije je sa javnim sektorom SAD.

( Espreso / DW )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.