"USLEDIO BI BRZ I SNAŽAN ODGOVOR" SAD izričito UPOZORILE Severnu Koreju povodom NUKLEARNE PROBE
Kim Džong Un, Foto: Profimedia

UPOZORENJE

"USLEDIO BI BRZ I SNAŽAN ODGOVOR" SAD izričito UPOZORILE Severnu Koreju povodom NUKLEARNE PROBE

U ponedeljak su južnokorejske i američke snage ispalile osam projektila zemlja-zemlja u periodu od 10 minuta, kao odgovor na osam projektila koje je Pjongjang lansirao

Objavljeno:

Zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman upozorila je danas da će uslediti snažan odgovor Vašingtona ako Severna Koreja izvrši svoju prvu nuklearnu probu posle skoro pet godina.

- Svaka nuklearna proba bila bi potpuno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN. Usledio bi brz i snažan odgovor na takav test + rekla je Šerman u Seulu, posle sastanka sa zamenikom ministra spoljnih poslova Južne Koreje Čo Hjun-dongom, prenosi AP.

Američka zvaničnica, koja boravi u Seulu zbog razgovora sa južnokorejskim i japanskim funkcionerima, kazala je i da se „nastavljaju pozivi Pjongjangu da prekine svoje destabilizujuće i provokativne aktivnosti i odabere put diplomatije“.

Šerman i Čo planiraju trilateralni sastanak sa zamenikom japanskog ministra spoljnih poslova Morijem Takeom u sredu, povodom severnokorejskog nuklearnog pitanja, a njeno putovanje u Aziju usledilo je nakon što je Severna Koreja ispalila u nedelju osam balističkih raketa kratkog dometa ka moru sa svoje istočne obale.

U ponedeljak su južnokorejske i američke snage ispalile osam projektila zemlja-zemlja u periodu od 10 minuta, kao odgovor na osam projektila koje je Pjongjang lansirao, prenela je agencija Jonhap.

1 / 8 Foto: Profimedia

Američki i južnokorejski zvaničnici saopštili su ranije da je Severna Koreja na korak da izvrši još jednu probu na svom poligonu za nuklearna testiranja u severoistočnom gradu Punge-ri, što je poslednji put urađeno u septembru 2017, kada je Pjongjang tvrdio da je detonirana termonuklearna bomba namenjena za interkontinentalne balističke rakete.

Bonus video:

05:38

OVO JE PRAVI RAZLOG NEDOLASKA LAVROVA! Vukadinović: Ne bi Zapad ovo radio da Ukrajina dobija rat GOTOVO JE S DIPLOMATIJOM

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.