DŽONSON "PREŽIVEO" GLASANJE O POVERENJU! Evo šta to tačno znači
Boris Džonson, Foto: EPA-EFE/NEIL HALL / POOL POOL

REZULTATI VEČERAŠNJEG GLASANJA

DŽONSON "PREŽIVEO" GLASANJE O POVERENJU! Evo šta to tačno znači

Džonson je stigao na glasanje sa ministrom odbrane Benom Volasom i šefom njegovog kabineta Endrjuom Grifitom

Objavljeno:

Premijer Velike Britanije Boris Džonson "preživeo" je večerašnje glasanje kojim su članovi njegove Konzervativne partije odlučivali o poverenju koje imaju u svog predsednika.

S obzirom na to da je pobedio, ostaće na čelu partije i biti premijer Velike Britanije, a da je kojim slučajem izgubio, unutar stranke bi se održali izbori za novog predsednika stranke, ali i premijera, a Džonsonu bi bilo zabranjeno da se kandiduje.

Džonson je stigao na glasanje sa ministrom odbrane Benom Volasom i šefom njegovog kabineta Endrjuom Grifitom. Nije čekao red, iako je do tad zabeležena velika gužva i ušao je pravo na glasanje. Po izlasku nije davao nikakve komentare.

Tokom glasanja o svojoj odluci javno su se izjašnjavali uglavnom oni koji su odlučili da glasaju protiv poverenja premijeru. Glasanje je praćeno nizom događaja kao što je vest da je državni sekretar Džon Lamont podneo ostavku na to mesto jer je odlučio da glasa protiv Džonsona.

Bivša premijerka Tereza ​​Mej je odbila da kaže kako je glasala kada je izašla iz sobe br. 10 Odbora gde se odvijalo glasanje, prenosi Gardijan.

Lorens Robertson, poslanik Tjuksberija sa pravom glasa koji je podržao Borisa Džonsona za vođstvo Torijevaca 2019. godine, rekao je da ne može da podrži premijera večeras.

Čak četiri od šest škotskih konzervativnih poslanika glasala su protiv Džonsona. Endrju Bouvi, kaže da je glasao protiv, ali teška srca.

- Večeras sam, teška srca, doneo izuzetno tešku odluku da glasam protiv premijera. Nisam uopšte olako doneo odluku, već nakon što sam saslušao svoje birače. I dalje su razumljivo ljuti i uznemireni zbog onoga što se dogodilo, to je bio jedini izbor za dobro zemlje - napisao je na tviteru škotski poslanik.

Situaciju je najbolje opisao Gevin Barvel, Torijevac koji je bio šef kabineta Tereze Mej kada je ona bila premijerka. On je objavio svoju analizu na Tviteru o tome šta bi večeras predstavljalo dobar ili loš rezultat za Borisa Džonsona.

Barvel, koji je redovan Džonsonov kritičar, kaže da bi manje od 100 glasova protiv premijera bio dobar rezultat za njega, više od 133 glasa protiv bi bio „početak kraja“, a da bi više od 144 glasa protiv trebalo da ga dokrajči (ali verovatno neće).

I Dejvid Dejvis, bivši sekretar za Bregzit, sugerisao je da je glasanje bilo prerano organizovano i da bi pobeda Džonsona večeras mogla da dovede do paralize vlade.

- Pravi problem je što možemo da završimo sa nekom vrstom paralizovane vlade ili populističkom vladom, gde će sve što se uradi biti osmišljeno da pruži naklonost jednom ili drugom delu stanovništva, a to je prilično opasno. Tu vlade greše - istakao je Dejvis.

Konzervativni britanski poslanici glasali su večeras o poverenju Borisu Džonsonu na zahtev najmanje 54 konzervativna poslanika.

Brojni konzervativci izrazili su zabrinutost oko toga može li Džonson (57) i dalje da upravlja Britanijom, koja je suočena s rizikom od recesije, rasta cena goriva i hrane, a trenutno i saobraćajnim haosom u Londonu zbog štrajka.

On je i prvi britanski premijer koji je prekršio zakon za vreme mandata. Odgovarajući nedavno na izveštaj istrage o žurkama u službenim prostorijama tokom zabrane kretanja zbog korona virusa, na kojima je prisustvovao, on je prihvatio punu odgovornost za sve što se desilo, ali je nastavio da insistirao na tome da nije svesno prekšio nijedno pravilo i odbacio zahteve političkih protivnika da podnese ostavku.

Podsećamo, krajem maja je objavljen izveštaj istrage o žurkama Džonsona i njegovog osoblja tokom karantina. Viša državna službenica Su Grej je istažila 16 okupljanja na kojima su prisustvovali Džonson i njegovo osoblje tokom 2020. i 2021. godine, u vreme kada je ljudima u Velikoj Britaniji bilo zabranjeno kretanje zbog mera protiv korona virusa.

Nakon odvojene policijske istrage u vezi sa žurkama, kažnjene su 83 osobe, uključujući i Džonsona.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.