"TITANSKI OBRAČUN"! GLASANJE VEČERAS U 6, Džonson na udaru
Boris Džonson, Foto: EPA-EFE/NEIL HALL / POOL POOL

VELIKA BRITANIJA

"TITANSKI OBRAČUN"! GLASANJE VEČERAS U 6, Džonson na udaru

-Mislim da je to moguće, ali ne znam - rekao je Džavid za televiziju "Skaj Njuz".

Objavljeno:

Ministar zdravlja Velike Britanije Sadžid Džavid izjavio je danas da je moguće da će se premijer Boris Džonson suočiti sa glasanjem o poverenju koje su pokrenuli nezadovoljni poslanici iz njegove Konzervativne stranke.

-Mislim da je to moguće, ali ne znam - rekao je Džavid za televiziju "Skaj Njuz".

Britanski urednik ITV rekao je da poslanici očekuju da će danas biti objavljeno glasanje o poverenju.

"Pobunjenici Torijevaca očekuju da će ser Grejem Brejdi dati izjavu jutros u kojoj najavljuje da će biti izglasano nepoverenje Borisu Džonsonu", napisao je Pol Brend na "Tviteru" i dodao da samo Brejdi zna tačne detalje.

Boris Džonson, Magdalena Anderson
foto: Profimedia

Ukoliko se desi da Džonson izgubi glasanje o poverenju, on bi bio smenjen sa mesta premijera i došlo bi do trke za vođstvo kako bi se odlučilo o njegovoj smeni.

Najmanje 54 konzervativna člana Parlamenta moraju zvanično da zatraže glasanje o poverenju predsedniku partijskog odbora 1922 Brejdiju, da bi jedan bio pokrenut. Pisma su poverljiva, pa samo predsednik odbora zna koliko ih je zaista dostavljeno.

Glasanje večeras u 6?

"Dejli mejl" piše da je Džonson suočen sa "titanskim obračunom" sa pobunjenim torijevcima nekoliko sati nakon što je dosegnut prag za pokretanje glasanja o poverenju.

List dodaje da je presudno glasanje večeras u 6. Poslanik Grejem Brejdi je potvrdio da su 54 poslanika zatražila puno glasanje a jedno će se održati između 6-8 uveče.

Do objave je došlo nakon što je bivši ministar Džesi Norman, dugogodišnji pristalica Džonsona, u pismu optužio premijera za "groteskno" ponašanje tokom skandala zbog žurki u Dauning stritu tokom pandemije, tzv. "partigejta".

"Dejli mejl" piše da je Džonson suočen sa "iminentnom" pretnjom glasanja o poverenju jer su torijevci napisali pisma komitetu 1922. Saveznici premijera su insistirali da će on braniti svoju poziciju usred upozorenja da su mogući prevremeni opšti izbori, navodi list.

Ministar obrazovanja Britanije Nadim Zahavi upozorio je sinoć pobunjene torijevce da kuju zaveru za katastrofu u želji da uklone Džonsona.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/NEIL HALL / POOL POOL

-Ljudi ne glasaju za podeljene timove. Mi smo najjači kad smo ujedinjeni i fokusirani na uslugu britanskom narodu. Premijer je dobro shvatio velike stvari - bilo da je Bregzit, vakcine ili da nas izvodi iz pandemije. Moramo stati iza njega - rekao je Zahavi, preneo je "Dejli mejl".

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.