ŠPIJUN ZLOUPOTREBLJAVAO POLOŽAJ ZARAD GNUSNIH RADNJI: Silovao i ZLOSTAVLJAO!
Foto: Profimedia

Prekriveni manijak!

ŠPIJUN ZLOUPOTREBLJAVAO POLOŽAJ ZARAD GNUSNIH RADNJI: Silovao i ZLOSTAVLJAO!

Britanka čiji je identitet iz bezbednosnih razloga sakriven, agenta je upoznala preko sajta za upoznavanje

Objavljeno:

Član Britanske obaveštajne službe MI5 iskoristio je svoj tajni status kako bi terorisao svoju partnerku, a zatim se iznenada preselio u inostranstvo kako bi nastavio sa službom iako je protiv njega pokrenuta istraga zbog ekstremizma.

Na snimku koji kruži Internetom vidi se kako muškarac preti da će ubiti devojku, a zatim je i napada mačetom.

Činjenica da njegov identitet ne može biti otkriven javnosti, iako predstavlja veliku pretnju za žene, naišla je na veliko negodovanje u Velikoj Britaniji.

Dokazi u koje je BBC imao uvid pokazuju da je on desni ekstremista i da je u prošlosti bio sklon nasilju.

Britanka čiji je identitet iz bezbednosnih razloga sakriven, agenta je upoznala preko sajta za upoznavanje. Nakon nekog vremena njih dvoje su počeli i da žive zajedno u Engleskoj. Kaže da je on u početku bio vrlo šarmantan i činilo se da imaju mnogo toga zajedničkog.

Međutim, vremenom se pokazalo da je on ekstremista, da je opsednut nasiljem i da je vrlo okrutan. Ona je takođe rekla da ju je seksualno zlostavljao, da ju je često vređao i da je svoj položaj u MI5 koristio kako bi je terorisao.

- Imao je potpunu kontrolu. Bila sam senka onoga što sam sada - rekla je Britanka.

Kako je agent postao nasilniji, njeno mentalno stanje se pogoršavalo.

- Pred kraj veze imao je potpunu kontrolu nad mojim životom. Znao je gde idem, sa kim se viđam, šta radim, čime se bavim na poslu, šta sam obukla. Činio je da se osećam bezvredno, iskoristio je moj psihički problem da bi me učinio još ranjivijom - kaže ona.

Često je sakupljao oružje, a kako ona kaže, često ju je terao da gleda snimke terorističkih napada, ubistva i pogubljenja.

- Trpela sam toliki psihički teror, koji je na kraju kulminirao nervnim slomom, jer sam se plašila svega - kaže agentova bivša devojka.

U početku od nje krio pravo ime

Ona kaže da joj je on rekao da je radio kao plaćeni doušnik za britanske bezbednosne službe, agent ili tajni ljudski obaveštajni izvor (CHIS), čiji je zadatak bio da se infiltrira u ekstremističke grupe. Bila je svesna da se on sastaje sa svojim rukovodiocima, da prima novac i da dobija opremu.

U početku je, kako je rekla, skrivao svoje pravo ime od nje. Istraga BBC-a je utvrdila da je on proveo godine radeći kao agent CHIS za MI5, koristeći nekoliko identiteta.

Kontroverzna ovlašćenja omogućavaju agentima da počine zločine bez da budu osuđeni, da pristupe obaveštajnim podacima koji omogućavaju spasavanje života, ometaju ozbiljnije zločine ili obezbede sigurnost agenta. Ali ova ovlašćenja nemaju prava da koriste u svom privatnom životu.

Britanka kaže da joj je on rekao da neće moći da prijavi njegovo ponašanje zbog njegovog položaja.

- To je značilo da ne mogu da govorim ni o jednom njegovom lošem ponašanju prema meni, bilo kakvom nasilju kroz koje sam prošla, seksualnom ili fizičkom, jer je imao prijatelje na visokim pozicijama koji su mu uvek držali leđa, koji bi intervenisali i koji bi me ubili da sam progovorila - kaže ona.

Agent je plaćen da informiše o mrežama desničarskih ekstremista, ali dokazi u koje je BBC imao uvid pokazuju da su njegovi alarmantni stavovi koje je iznosio, zapravo istiniti.

Njegova bivša devojka kaže da je hvalio različite masovne ubice bele puti i da je izjavio da namerava da počini slična dela.

Kod kuće je njegovo nasilje bilo usmereno na nju. Na jednom snimku se vidi kako je agent MI5 napada mačetom. Ona je sporni snimak snimila mobilnim telefonom, a na njemu kaže da je njegovo ponašanje prema njoj nepodnošljivo.

Pušten zbog nedostatka dokaza

On je kasnije uhapšen, optužen za napad na nju, a čak se pojavio i na sudu. Međutim, dok je on bio na sudu, Državno tužilaštvo je odustalo od slučaja.

Devojka kaže da se nakon toga on vratio na imanje gde su živeli i nastavio da je maltretira.

Policija nije uzela punu izjavu od nje niti je dobila snimak napada. Tužilaštvo je ubrzo prekinuo krivično gonjenje. Dotične policijske snage i Tužilaštvo insistiraju da je slučaj obustavljen zbog nedostatka dokaza.

Po povratku kući, Bet kaže da je on tvrdio da će ga službe bezbednosti podržati i da je ona "ništa". Odvojeni video, koji je ona tajno snimila, snimio je razgovore u kojima on sugeriše da bi mogla biti ubijena zbog postavljanja previše pitanja.

Na snimku, Britanka pita da li će on biti taj koji će je ubiti, a njegov odgovor implicira da je zamalo to uradio tokom prethodne nasilne svađe.

- Neprestano je u meni. Ova ubilačka stvar je uvek u meni. Uvek zamišljam kako nekoga prebijem do smrti. To sam uvek bio ja, ponašam se tako od svoje šeste godine. Previše sam agresivan, znam to i sam - rekao je on.

Pobegao nakon što je pokrenuta istraga zbog terorizma

1 / 1 Foto: Profimedia

Tokom pretresa kuće nakon što ju je napao mačetom, policajci su otkrili materijal povezan sa ekstremizmom, među kojima je bio i njegov lični nacistički pribor.

BBC je imao uvid u policijski dnevnik u kom se vide dokazi koje su pronašli policajci, poput njegovog privatnog dnevnika u kome je pisao o ubijanju Jevreja, ali i o ubistvu svoje devojke.

Lokalni službenici su pozvali detektive za borbu protiv terorizma, koji su tokom pretresa zaplenili razne predmete. Usledila je istraga o terorizmu, ali je on napustio Britaniju dok je ona bila u toku.

Nekoliko nedelja nakon njegovog odlaska, devojka je doživela nervni slom i hospitalizovana je.

Dok je bila u bolnici, njene stvari koje su takođe zaplenili specijalci za borbu protiv terorizma, vratio je članu njene porodice čovek koji nije želeo da se predstavi. Rođak je pretpostavio da je muškarac saradnik njenog bivšeg dečka. Ni Britanka ni njena porodica nisu znali za istragu o terorizmu koja se vodi protiv njega.

Porodica je bila uznemirena ovom posetom, posebno jer je nepoznati muškarac znao njenu adresu, a nisu ni znali kako je uspeo da stigne do njene imovine.

Istraga koju je nezavisno sproveo BBC pokazuje da je nepoznati muškarac bio član MI5, a da su agentove stvari po pokretanju postupka predate ovoj obaveštajnoj službi.

Služba policije za borbu protiv terorizma saopštila je da tokom njihove istrage nije identifikovan nikakav neregularni postupak, ali su se izvinili zbog činjenice da devojkina imovina nije predata direktno njoj.

Nakon što je puštena iz bolnice, Britanka se požalila policiji, pitajući ih zašto je slučaj odbačen, zašto je njena imovina oduzeta i zašto ju je vratio nepoznati muškarac.

Tokom žalbe u policiji, njoj je rečeno da policija nema informaciju o tome da je njena imovina zaplenjena, ali su mogli da vide iz "beleški" da je neka imovina oduzeta i vraćena njenom bivšem dečku.

Kasnije se ispostavilo da je ta tvrdnja neistinita i da je sva njegova zaplenjena imovina predata MI5. On se u međuvremenu preselio u inostranstvo i počeo da radi za jednu stranu obaveštajnu agenciju.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.