NOVI PODACI O MAJMUNSKIM BOGINJAMA: Šta kažete SAD NA OVO?
Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube/Channels Television, Wikipedia

ALARAMANTNO

NOVI PODACI O MAJMUNSKIM BOGINJAMA: Šta kažete SAD NA OVO?

Vrlo je verovatno da će i druge zemlje otkriti slučajeve te da će se dogoditi novo širenje virusa, ocenjuju u SZO

Objavljeno:

Ukupno 780 slučajeva majmunskih boginja potvrđenih laboratorijski prijavljeno je u 27 zemalja u kojima ta bolest nije endemska, saopštila je u nedelju Svetska zdravstvena organizacija (SZO), ocenjujući da je opasnost od nje na svetskom nivou umerena.

Ovaj broj je sigurno potcenjen zbog ograničenih epidemioloških informacija i "vrlo je verovatno da će i druge zemlje otkriti slučajeve te da će se dogoditi novo širenje virusa", dodaje SZO, a prenosi Hina.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia, Wikipedia, AP

Prijavljen je mali broj hospitalizacija, uz smeštaj pacijenata u izolaciju.

Zemlje u kojima bolest nije endemska, a prijavile su najviše slučajeva jesu Velika Britanija (207), Španija (156), Portugal (138), Kanada (58) i Nemačka (57). Prijavljeni su i slučajevi izvan Evrope i Severne Amerike - po jedan - u Argentini, Australiji, Maroku i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

- Premda je sadašnji rizik za ljudsko zdravlje i za širu javnost malen, rizik za javno zdravlje mogao bi se povećati ako virus iskoristi priliku da se udomaći u neendemskim zemljama kao raširen ljudski patogeni agens - navodi UN-ova agencija u novoj proceni o bolesti.

( Espreso / Telegraf )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.