KIM DŽONG UN PONOVO PROVOCIRA? Evo šta je sad uradio
Kim Džong Un, Foto: Printscreen/Youtube/The Independent

SEVERNA KOREJA

KIM DŽONG UN PONOVO PROVOCIRA? Evo šta je sad uradio

Rakete su lansirane u razmacima od 30 minuta, navela je južnokorejska vojska

Objavljeno:

Severna Koreja izvela je probu osam balističkiih raketa u vodama kod svoje istočne obale, čime nastavlja provokativne demonstracije sa oružjem ove godine, javila je jutros južnokorejska vojska.

"Naša vojska detektovala je lansiranje osam balističkih raketa kratkog dometa iz sektora Sunan u Pjongjangu u pravcu Istočnog mora", saopštio je združeni generalštab južnokorejske vojske, navodeći ime za Japansko more, prenosi agencija Frans pres.

Rakete su lansirane u razmacima od 30 minuta, navela je južnokorejska vojska.

Ovo je bilo 18. severnokorejsko lansiranje rakete ove godine, tokom kojih je Pjongjang izveo i prvu demonstraciju intekontinentalnih balističkih raketa u gotovo pet godina.

1 / 5 Foto: Profimedia

Vodja Kim Džong Un nastoji da učvrsti status Severne Koreje kao nuklearne sile da bi pregovarao o ekonomskim i bezbednosnim ustupcima sa snažnog pložaja, navodi agencija AP.

Današnje ispaljivanje raketa dogadja se posle tri dana velikih zajedničkih vojnih vežbi američke i južnokorejske vojske.

To su bile prve vojne vežbe dve zemlje od kada je početkom maja dužnost preuzeo novi južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol, koji je obećao čvršću politiku prema Pjongjangu, i prve u kojima je učestvovao nosač aviona od novembra 2017. godine.

Severna Koreja odavno protestuje zbog ovih zajedničkih vežbi smatrajući da su one generalna proba za invaziju.

Južnokorejski i američki zvaničnici kažu da ima znakova da Severna Koreja nastavlja pripreme na svom poligonu za nuklearno testiranje u severoistočnom gradu Pungje-riju, i da se priprema da izvede prvu nuklearnu probu od septembra 2017.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.