RUSIJA I KINA ULOŽILE VETO NA REZOLUCIJU SAD! Srušen svaki vid globalne saradnje
UN, Foto: EPA/JUSTIN LANE, Ilustracija

TENZIJE RASTU

RUSIJA I KINA ULOŽILE VETO NA REZOLUCIJU SAD! Srušen svaki vid globalne saradnje

Ovim potezima Kina i Rusija su prvi put javno podelile Savet bezbednosti UN otkako je to telo počelo da kažnjava Pjongjang 2006. godine

Objavljeno: 11:29h

Rusija i Kina uložile su veto na rezoluciju Sjedinjenih Američkih Država kojom bi Ujedinjene nacije uvele nove sankcije Severnoj Koreji zbog lansiranja balističkih projektila, prenosi danas Rojters i ocenjuje da je tim potezom srušen svaki vid globalne saradnje.

Ovim potezima Kina i Rusija su prvi put javno podelile Savet bezbednosti UN otkako je to telo počelo da kažnjava Pjongjang 2006. godine.

Glasanje znači da će se Severna Koreja osećati slobodnije da preduzme dalje akcije, napisao je na Tviteru zamenik američkog ambasadora u UN Džefri Preskot i dodao: "Ne možemo se pomiriti sa ovom sudbinom - to bi bilo previše opasno".

Ruski ambasador u UN nazvao je rezoluciju "putem u ćorsokak", dok je kineski izaslanik rekao da će to dovesti samo do "negativnijih efekata i eskalacije konfrontacije".

U proteklih 16 godina Savet bezbednosti je stalno i jednoglasno pojačavao sankcije kako bi se prekinulo finansiranje programa nuklearnog oružja i balističkih projektila Severne Koreje.

1 / 8 Foto: Profimedia

Sankcije su pooštrene poslednji put 2017. godine, podseća agencija.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.