DEMONSTRANT UBIJEN U GVINEJI: Protest organizovan zbog POSKUPLJENJA GORIVA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

DEMONSTRACIJE U GVINEJI

DEMONSTRANT UBIJEN U GVINEJI: Protest organizovan zbog POSKUPLJENJA GORIVA!

Šef vojne hunte, pukovnik Mamadi Dumbouja, rekao je da bi prelazak na izbore i povratak na civilnu, demokratsku vladavinu mogao potrajati više od tri godine

Objavljeno: 18:00h

Jedna osoba je ubijena u glavnom gradu Gvineje tokom protesta protiv poskupljenja goriva u prvim demonstracijama otkako je hunta preuzela kontrolu u septembru.Mladić je ubijen sinoć u Hamdalajeu, predgradju Konakrija za koji se smatra uporištem opozicionih partija i kritičara hunte.

"Ceo dan smo demonstrirali protiv najave ministarstva ekonomije i finansija o povećanju cene litra goriva" rekao je jedan od demonstranata.

"Tokom dana policija je upotrebila suzavac da nas rastera. Bilo je mirno. Zatim su noću demonstracije nastavljene. Policija je ispalila hice upozorenja. Tada je mladić upucan'' govori očevidac.

"Ne znam ko je pucao, ali sam video kako je mladić koji je bio blizu pao. Pozvali smo Crveni krst da dodje po telo, ali oni nisu mogli da dodju", rekao je drugi demonstrant.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Nacionalni front za odbranu ustava, koalicija grupa civilnog društva koje se protive hunti, optužio je odbrambene i bezbednosne snage da koriste bojevu municiju.

"Krvava represija protiv demonstracija od strane odbrambenih i bezbednosnih snaga u suprotnosti je sa govorom o preuzimanju vlasti pukovnika Dumbouje, kojim je osudio ubistva demonstranata prethodne vlade i kojim se obavezao da neće počiniti isto što i njegovi prethodnici", grupe su napisale u saopštenju.

Bivši predsednik Gvineje Alfa Konde svrgnut je u septembru u državnom udaru od strane vojne hunte koja sada vodi tu zapadnoafričku zemlju.

Šef vojne hunte, pukovnik Mamadi Dumbouja, rekao je da bi prelazak na izbore i povratak na civilnu, demokratsku vladavinu mogao potrajati više od tri godine.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.