NOVI VIRUS SE ŠIRI SVETOM KAO NENORMALAN, ZOVU GA I "GROZNICA KRVARENJA IZ NOSA: Dolazi iz OVE ZEMLJE! (FOTO)
Bolica, Foto: Printscreen

DOKLE?

NOVI VIRUS SE ŠIRI SVETOM KAO NENORMALAN, ZOVU GA I "GROZNICA KRVARENJA IZ NOSA: Dolazi iz OVE ZEMLJE! (FOTO)

Pacijenti se zaraze ovim virusom nakon kontakta sa krvlju zaraženih životinja - uključujući krpelja

Objavljeno:

Vlasti u Iraku kažu da su zabeležile 120 infekcija novim virusom koji se prenosi krpeljima, a širi se po južnim provincijama zemlje "neviđenom" brzinom.

Poznato je da je virus, nazvan "groznica krvarenja iz nosa" u porastu i već je ubio 18 ljudi, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U nekim slučajevima, izaziva teške simptome kod pacijenata, a bolesnici su navodno imali unutrašnje i spoljašnje krvarenje - što je rezultiralo gubitkom krvi. Irački zvaničnici kažu da je skoro jedna trećina svih smrtnih slučajeva, nastala u poslednje dve nedelje, što je izazvalo strah od nezadržive epidemije.

Ova groznica je zvanično poznata kao krimsko-kongo hemoragična groznica. Zvaničnici SZO strahuju da se groznica previše brzo širi, ali je za sada usredsređena na južnu provinciju Di Kar.

1 / 14 Foto: Emilija Jovanović

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), pacijenti se zaraze virusom nakon kontakta sa krvlju zaraženih životinja - uključujući krpelja.

Smatra se da su najugroženiji trgovci uključeni u klanje stoke.

Iz SZO kažu da je infekcija često iznenadna sa simptomima uključujući groznicu, bol u mišićima, vrtoglavicu, bol u vratu, bol u leđima, glavobolju, bol u očima i fotofobiju (osetljivost na svetlost). Rano se mogu javiti i mučnina, povraćanje, dijareja, bol u stomaku i grlobolja, praćeni oštrim promenama raspoloženja i konfuzijom.

Bolest ima relativno visoku stopu smrtnosti od oko 30%. Za borbu protiv virusa, Mustafa al-Kadimi, irački predsednik, izdvojio je milijardu dolara za prskanje stočnih farmi pesticidima, kako bi se ubili krpelji.

Kako je naveo Ahmed Zuiten, predstavnik SZO u Iraku, porast slučajeva mogao bi biti posledica neuspeha zemlje da sprovede kampanje prskanja pesticida 2020. i 2021. zbog korona virusa.

"Još nismo stigli do stadijuma epidemije, ali zaraze su veće nego prošle godine", rekao je on ranije ovog meseca.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.