NE SANJATE, MORE STVARNO SIJA! Fenomen VODE na MALDIVIMA ostavlja BEZ DAHA - nestvaran PRIZOR koji se ne PROPUŠTA!
Maldivi, Foto: Printscreen/Youtube/Wonder World

SJAJNO!

NE SANJATE, MORE STVARNO SIJA! Fenomen VODE na MALDIVIMA ostavlja BEZ DAHA - nestvaran PRIZOR koji se ne PROPUŠTA!

Neke vrste proizvode toksine koji su opasni po ljude, ribe i druga bića i veruje se da je plava svetlost neka vrsta odbrane od predatora

Objavljeno:

Fenomen poznat pod nazivom zvezdano more uzrokovan je bioluminiscencijom koja se javlja kad određeni mikroorganizmi dođu u dodir sa kiseonikom. Ovi mikroorganizmi ili morski mikrobi zovu se fitoplanktoni i javljaju se u mnogo različitih vrsta.

Najpoznatiji fitoplanktoni koji stvaraju morsku bioluminiscenciju nazivaju se dinoflagelate. Kako dinoflagelate plutaju, voda koja ih okružuje šalje elektronske impulse oko komore uspunjene protonima koja se nalazi u fitoplanktonu.

Tada električni impulsi otvaraju jonske kanale u protonu koji su osetljivi na napon i menja se Ph vrednost u citoplazmi što dovodi do hemijske reakcije koja aktivira protein zvani luciferaza.

Do neon plave svetlosti dolazi kad kiseonik dođe u dodir sa kombinacijom luciferaze i luciferina.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/Wonder World

Iako dinoflagelate ispuštaju ovu prelepu svetlost, to ne znači da su bezopasne. Neke vrste proizvode toksine koji su opasni po ljude, ribe i druga bića i veruje se da je plava svetlost neka vrsta odbrane od predatora. Ipak, one nisu jedine koje proizvode bioluminiscenciju. Morske životinje poput račića, lignji i riba pecača takođe imaju svoje načine i razloge za proizvodnju svetla.

Bonus video:

08:44

POZADINA PUCNJAVE U STEFAN BRAUNU NIJE DEVOJKA VEĆ NEŠTO DRUGO Ninić o sukobu kriminalaca: NE ISPALJUJE SE 8 PROJEKTILA ZBOG TOGA

(Espreso/Kafenisanje)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.