PORAŽAVAJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Evo šta TINEJDŽERI najviše JEDU
Ilustracija, Foto: Profimedia

istraživanje pokazalo

PORAŽAVAJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Evo šta TINEJDŽERI najviše JEDU

Dr. Ankita Gupta sa Sveučilišta u Birmingemu, glavna autorka studije, rekla je da treba priznati kako trećina adolescenata u Velikoj Britaniji ima prekomernu telesnu težinu ili je pretila

Objavljeno:

Zdrava prehrana važna je celog života. Tinejdžerske godine osetljive su po tom pitanju jer deci u tim godinama teško možemo objasniti da bi trebalo da jedu nešto što ne žele. Često su vrlo buntovna i željna nezavisnosti iako još nisu spremna za svet odraslih.

Nutritivne potrebe tela tinejdžera su ogromne jer su u razvoju i proživljavaju hormonalne i emocionalne promene

Istraživanje koje je predstavljeno na Evropskom kongresu o pretilosti u Holandiji provodilo je analizu 942 tinejdžera iz 16 škola u regiji West Midlands u Engleskoj. Stručnjaci su otkrili da 90 posto tinejdžera nije jelo dovoljno povrća, dok je njih 73 posto premašilo preporučene granice unosa šećera za svaki dan.

1 / 5 Foto: Profimedia

Oko 70 posto ih je konzumiralo manje od 100 g voća (ekvivalent jednoj maloj jabuci) dnevno, a 91 posto manje od 200 g povrća. Osim toga, većina je jela više od preporučene dnevne količine krompira i pilećeg mesa.Dr. Ankita Gupta sa Sveučilišta u Birmingemu, glavna autorka studije, rekla je da treba priznati kako trećina adolescenata u Velikoj Britaniji ima prekomernu telesnu težinu ili je pretila.Dr. Gupta smatra da bi vladajući trebalp da osmisle intervencije koje se usresređuju na transformaciju prehrambenih sistema, promenu prehrambene politike i podržavanje prehrane koja je od koristi za zdravlje mladih.

Takođe je istakla da su upravo škole mesta na kojima deca provode većinu svog vremena. "Radi se o ključnom okruženju u kojem bi se trebali provoditi programi, strategije i politike o prehrani", rekla je, kako piše The Independent.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.