SLANINU OD SADA VIŠE NIKADA NEĆETE OKUSITI: Niste ni SVESNI do KAKVOG ZDRAVSTVENOG PROBLEMA DOVODI
Slanina, Foto: Profimedia

pažljivo

SLANINU OD SADA VIŠE NIKADA NEĆETE OKUSITI: Niste ni SVESNI do KAKVOG ZDRAVSTVENOG PROBLEMA DOVODI

Mehurići ovih pića šire se u želucu, vrše pritisak na sfinkter i guraju želučanu kiselinu nazad u probavni trakt

Objavljeno:

Zdrava hrana je imperativ zdravog načina života, a nutricionisti tvrde da je vrlo rizično, ako dugo vremena koristimo u ishrani kisele namirnice koje ne prijaju našem organizumu.

Budući da je pH želučanog soka već viši od neutralnog, povećan unos hrane s istim nivoom kiselosti će loše uticati na vaš organizam.

Kada često konzumirate kiselu hranu, to može dovesti do određenih zdravstvenih problema poput gastroezofagealne refluksne bolesti li refluksa kiseline, propadanja zuba, pa čak može uzrokovati i bubrežni kamenac. Da bi se izbegle posledivce ovakve ishrane potrebno je na vreme redukovati unos nekih namirnica.

1 / 4 Foto: Profimedia

1. Alkohol

Alkoholna pića, poput vina ili piva, podstiču proizvodnju kiseline u želucu, a preteranom konzumacijom mogu dovesti do vrlo neprijatnog osećaja. S jedne strane alkohol opušta ventil sfinktera, ali s druge strane oštećuje sluznicu jednjaka.

pH vina - 2.5 - 4.5

1 / 6 Foto: Profimedia

2. Hrana bogata masnoćom i pržena hrana

Masnu hranu, a pre svega prženu, rizično je uzimati često, jer uzrokuje da se više želučane kiseline vrati u jednjak. Hrana koju bi trebalo izbegavati:

pomfrit

čips

sir (pH 5.1 - 5.9)

Pomfrit
foto: Profimedia

punomasno mleko (pH 4.1 - 5.3)

puter (pH 6.7 - 6.9)

jogurt (pH 4.4 - 4.6)

masni komadi govedine, svinjetine ili jagnjetine

1 / 4 Foto: Profimedia

slanina (pH - 5.8)

indijski orasi (pH - 5.9)

orasi (pH - 5.4)

Gazirana pića

Gazirana pića podstiču refluks kiseline. Mehurići ovih pića šire se u želucu, vrše pritisak na sfinkter i guraju želučanu kiselinu nazad u probavni trakt.

pH gaziranih pića - 2.37 - 3.23

4. Luk

1 / 5 Foto: Profimedia

Za one koji već imaju refluks kiseline, ne preporučuje se da unose beli, ali ni crni luk u velikim količinama. Može da uzrokuje jake bolove u stomaku i kiselinu. Ako imate pojačano lučenje želudačne kiseline ne stavljajte luk kao dodatak u pljeskavicu.

pH belog luka - 5.8

pH crvenog i crnog luka - 5.3 - 5.8

5. Još namirnica koje stvaraju kiselinu

Namirnice koje je poželjno redukovati u ishrani zbog toga što podstiču lučenje kiseline u želucu su i:

šećer

obrađeni med

majonez,

soja sos

Majonez
foto: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

sirće

kukuruz

pirinač

pšenica

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.