UPRAVO JAVLJENO: Izraelski borbeni avioni simulirali napad na iranska nuklearna postrojenja
Ilustracija, Foto: Profimedia

napad

UPRAVO JAVLJENO: Izraelski borbeni avioni simulirali napad na iranska nuklearna postrojenja

Vojni zvaničnici procenjuju da neki delovi plana napada, koji su još uvek u ranim fazama, mogu da budu spremni u kratkom roku, dok je za druge potrebno više od godinu dana da bi bili potpuno izvodljivi

Objavljeno:

Desetine izraelskih borbenih aviona učestvovalo je u manevrima iznad Sredozemnog mora u noći između utorka i srede, simulirajući napad na iranska nuklearna postrojenja.

U današnjem saopštenju izraelske vojske je navedeno da je vežba uključila "let na daljinu, dopunjavanje goriva u vazduhu i napad na udaljene mete".

Početkom maja, izraelski mediji objavili su da će u okviru velike vojne vežbe pod nazivom "Vatrene kočije" biti simuliran napad u Iranu, uključujući i nuklearna postrojenja.

U vežbi učestvuju skoro svi rodovi izraelske vojske, a usredsređena je na borbe na severnoj granici Izraela, pored ostalog protiv proiranskog ekstremističkog Hezbolaha u Libanu.

Zbog neizvesnog ishoda pregovora o povratku na nuklearni sporazum velikih sila s Iranom iz 2015. godine, kojem se Izrael protivi, izraelska vojska je pojačala pripreme za mogući napad na iranska nuklearna postrojenja.

Još početkom prošle godine načelnik izraelskog generalštaba Avivi Kohavi dao je instrukcije vojsci da pripremi planove za napad na Iran, a u septembru je rekao da su pripreme uveliko ubrzane.

Izrael
foto: Profimedia

Vojni zvaničnici procenjuju da neki delovi plana napada, koji su još uvek u ranim fazama, mogu da budu spremni u kratkom roku, dok je za druge potrebno više od godinu dana da bi bili potpuno izvodljivi.

Izraelska vojska mora da nađe način za napad na iranska postrojenja duboko pod zemljom. To zahteva specijalnu municiju i taktiku, a uz to da se suprotstavi unapređenoj iranskoj protivvazdušnoj odbrani.

Vežba je šposebno usmerena na pripreme za napad i, kako je navedeno, na odgovor za očekivanu odmazdu Irana i njegovih saveznika u regionu.

Ministar odbrane Beni Ganc je u utorak bio na Kipru, gde se u okviru "Vatrenih kočija" uvežbava borba protiv Hezbolaha u Libanu.

1 / 9 Foto: Profimedia

"Izraelske odbrambene snage se stalno pripremaju za operacije i razne kampanje, na raznim mestima, i naneće ozbiljan udarac svakome ko preti građanima države Izrael", rekao je Ganc, preneli su izraelski mediji.

Bonus video:

03:51

HOROR U NOVOM PAZARU! SVEKAR UBIO SNAJU, PA PRESUDIO SEBI: Svi detalji svirepog zločina, evo kako je tragedija mogla da se SPREČI

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.