NEMA GASA ZA 2 EVROPSKE ZEMLJE! Rusi poslali OŠTRU kaznu iz OVOG razloga
Ilustracija, Foto: Profimedia, Grad Vršac

obustava

NEMA GASA ZA 2 EVROPSKE ZEMLJE! Rusi poslali OŠTRU kaznu iz OVOG razloga

Prema podacima ruskog Ministarstva energetike, oko dvadesetak evropskih kompanija do sada je otvorilo račune u rubljama

Objavljeno:

Danska je postala peta zemlja kojoj je isključen ruski prirodni gas nakon odbijanja njene najveće energetske kompanije Orsted da plati isporuke u rubljama.

Do kraja radnog dana, 31. maja, ''Gasprom eksport'' nije primio uplatu za isporuku gasa u aprilu od Orsted Salg & Service-a, navodi se u saopštenju ruske kompanije, a prenosi RT.

Dodaje se da je 2021. godine Gasprom eksport danskoj kompaniji isporučio 1,97 milijardi kubnih metara gasa, što je iznosilo oko dve trećine ukupne potrošnje gasa u Danskoj.

Iz istog razloga su obustavljene i isporuke kompaniji Shell Energi Europe Limited u Nemačkoj, saopštio je u sredu ruski energetski gigant Gasprom.

- Shell Energy Europe Limited obavestio je Gazprom Export LLC da ne namerava da plaća prema ugovoru o isporuci gasa Nemačkoj u rubljama, naveo je Gasprom u saopštenju na Telegramu.

Naveli su i kako će Shell izgubiti do 1,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje što je samo mali deo od ukupnog (95 milijardi kubnih metara) koje zemlja potroši svake godine.

Međutim, Gaspromov potez će ipak potresti nemačku industriju koja se uveliko oslanja na gas iz Moskve.

1 / 6 Foto: Profimedia

Većina većih kupaca gasa u Nemačkoj, uključujući Uniper i RVE, pristala je na šemu plaćanja u rubljama Kremlju.

Novi ruski mehanizam plaćanja zahteva od kupaca gasa iz ''neprijateljskih'' zemalja koje su uvele sankcije Moskvi da otvore račune u ruskoj Gasprombanci.

Oni tada mogu da deponuju sredstva u valutu po izboru, koju banka pretvara u rublje i prenosi Gaspromu.

Ruski energetski gigant nedavno je obustavio izvoz gasa u Bugarsku, Poljsku, Finsku i Holandiju nakon što su one odbile da se povinuju novom načinu plaćanja gasa.

Prema podacima ruskog Ministarstva energetike, oko dvadesetak evropskih kompanija do sada je otvorilo račune u rubljama.

Bonus video:

03:51

HOROR U NOVOM PAZARU! SVEKAR UBIO SNAJU, PA PRESUDIO SEBI: Svi detalji svirepog zločina, evo kako je tragedija mogla da se SPREČI

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.