(UŽIVO) Bajden najavio NOVE isporuke ORUŽJA Ukrajini, Danci većinski za snažnije VOJNE VEZE sa EU
Ukrajina, Foto: Profimedia

RATNO STANJE

(UŽIVO) Bajden najavio NOVE isporuke ORUŽJA Ukrajini, Danci većinski za snažnije VOJNE VEZE sa EU

Šesti paket EU sankcija protiv Rusije koje uključuju i embargo na isporuke ruske nafte tankerima država članica mogao bi biti odobren 1. ili 2. juna * Rezervoar sa azotnom kiselinom pogođen u ruskom vazdušnom napadu u Severodonjecku

Objavljeno: 23:51h

Činjenice:

Šesti paket sankcija Rusiji pred usvajanjem

Zelenski: Ukrajinske snage imale uspeha u blizini južnog grada Hersona

Ukrajina radi na "pomorskoj operaciji koju predvode UN" na Crnom moru

Moskva i Kijev bili blizu sporazuma da Ukrajina ostane vanblokovska država

SAD će Ukrajini slati samo oružje za odbranu

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 98. dan.

1 / 7 Foto: Profimedia

Ukrajinske snage ostvarile su određeni uspeh u blizini južnog grada Hersona, tvrdi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. On je u obraćanju u utorak uveče rekao i da ukrajinske snage napreduju ka delovima Harkovske oblasti, prenosi Rojters.

Istovremeno, ukrajinski zvaničnici objavili su informaciju o "prekidu svih linija komunikacije" iz okupiranog regiona Hersona.

Ukrajinska državna služba za specijalne komunikacije i zaštitu informacija saopštila je da je "ruski okupacioni režim" izvršio neutvrđeni upad u komunikacioni sistem, navodeći da su oprema i kablovi isključeni i van funkcije, prenosi Rojters.

Stanovnici regiona trenutno su ostali bez ukrajinske mobilne komunikacione mreže i pristupa internetu, kao i bez mogućnosti obavljanja nacionalnih i međunarodnih telefonskih poziva posredstvom fiksne telefonije.

Šesti paket EU sankcija protiv Rusije koje uključuju i embargo na isporuke ruske nafte tankerima država članica mogao bi da bude odobren danas ili sutra, 2. juna, najavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Iz časa u čas:

23:47 U vazdušnom napadu u blizini Lavova ranjene dve osobe

Regionalni guverner u zapadnoj Ukrajini rekao je da su u sredu u ruskom vazdušnom napadu na transportnu infrastrukturu ranjene dve osobe, prenosi Asošiejted pres. Guverner Lavovske oblasti Maksim Kozicki nije imenovao metu ruskog udara u blizini grada Lavova.

Anton Geraščenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova zemlje, rekao je da su Rusi udarili u železnički tunel Beskidi u Karpatskim planinama u očiglednom pokušaju da preseku ključnu železničku vezu i poremete isporuke oružja i goriva. Lavovska oblast je služila kao ključni kanal za snabdevanje zapadnog oružja i drugih zaliha.

22:56 Senat Irske usvojio rezoluciju kojom sukob u Ukrajini naziva genocidom

Senat Irske usvojio je u sredu rezoluciju kojom je sukob u Ukrajini proglasio „genocidom“.

- Dela koje je izvršila ruska vojska ispunjavaju kriterijume za genocid propisane Konvencijom Ujedinjenih nacija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, i kao takva, ilegalna invazija Ruske Federacije na Ukrajinu je akt genocid - navodi se u rezoluciji.

21:39 Više od 234.000 ukrajinske dece deportovano od početka sukoba

Darija Herasimčuk, komesarka ukrajinskog predsednika za prava deteta i rehabilitaciju dece saopštila je u sredu da je više od 234.000 ukrajinske dece deportovano od početka sukoba.

- Prema otvorenim izvorima, do danas je više od 234.000 dece prešlo granicu sa Rusijom i privremeno okupirane teritorije Luganske i Donjecke oblasti. To su prisilno deportovana, prisilno raseljena deca ili na privremeno okupirane teritorije, ili u Rusiju ili Republiku Belorusiju - rekla jee Herasimčuk.

21:19 Anketa: Danci većinski za snažnije vojne veze sa EU

Nakon današnjeg referenduma sve ukazuje na to da je Danska spremna da se pridruži odbrambenoj politici Evropske unije i produbi vojne veze kao odgovor na sukob u Ukrajini, pokazuju rezultati ankete javnog emitera DR.

U anketi objavljenoj posle zatvaranja biračkih mesta navodi se da 69 odsto Danaca koji su izašli na referendum podržava zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku EU, prenosi Rojters. Protiv je bio 31 odsto ispitanih birača, pokazuju rezultat ankete DR.

Danci su se danas na referendumu izjašnjavali o tome da li da se ukine 30-godišnje izuzeće iz odbrambene i bezbednosne politike EU.

20:45 Pentagon potvrdio da će SAD poslati Ukrajini četiri sofisticirana raketna sistema srednjeg dometa

Pentagon je u sredu saopštio da će SAD poslati Ukrajini četiri sofisticirana raketna sistema srednjeg dometa i municiju, kako bi pomogli u pokušaju zaustavljanja ruskog napretka u regionu Donbasa u toj zemlji, prenosi Asošiejted pres.

Biće potrebno najmanje tri nedelje da se precizno oružje i obučene trupe dovedu na bojno polje, dodao je Pentagon.

19:51 Civili se sklanjaju ispod hemijske fabrike u Sijerodonjecku

Civili se sklanjaju od ruskog granatiranja ispod hemijske fabrike u istočnom ukrajinskom gradu Sjeverodonjecku, rekao je regionalni guverner Luganska Sergej Gajdaj.

- Moguće je da u objektu još uvek postoje zalihe opasnih hemikalija - rekao je Gaidai za Rojters.

Govoreći o opsadi čeličane Azovstal u južnom lučkom gradu Mariupolju, Gaidai je rekao da ima dosta civila u skladištima za bombe.

- Tamo ima civila u skloništima za bombe, ima ih dosta, ali to neće biti drugi Azovstal jer je ta fabrika imala ogroman podzemni grad – kojeg nema na Azotu.

19:40 Bajden najavio nove isporuke oružja Ukrajini

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je danas da će se u novom paketu naoružanja za Ukrajinu naći i mobilni artiljerijski raketni sistemi, precizno oružje koje može da pogodi ciljeve udaljene i do 80 kilometara.

- Sjedinjene Države cće stati uz svoje ukrajinske partnere i nastaviti da obezbeđuju Ukrajini oružje i opremu za odbranu - naveo je Bajden u saopštenju u kome je najavljen novi paket naoružanja za Ukrajinu, prenosi Rojters.

19:38 Sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini 6. juna

Sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini biće održan 6. juna ove godine, prema junskom rasporedu tog tela.

Tačna tema sastanka još nije definisana, a očekuje se da će Savetu bezbednosti UN biti predati izveštaji o trenutnoj situaciji u Ukrajini, uključujući humanitarne i prehrambene oblasti, prenosi TAS S, pozivajući se na izjave neimenovanih izvora

19:07 Britanija zatražila od SAD da potpiše plan za slanje raketa u roku od par nedelja?

Velika Britanija je navodno zatražila od SAD da potpišu plan za slanje naprednih raketnih sistema srednjeg dometa u Ukrajinu u roku od nekoliko nedelja, nakon što je predsednik Džo Bajden najavio da će poslati slično oružje. Britanski premijer Boris Džonson razgovarao je jutros sa Bajdenom o transferu višestrukih raketnih sistema M270 američke proizvodnje, prenosi Politiko, pozivajući se na osobu koja je upoznata sa tim.

Sastanak će potom biti praćen sutrašnjom diskusijom između njegovog sekretara spoljnih poslova Liz Trus i američkog državnog sekretara Antonija Blinkena, rekao je izvor. Velika Britanija bi bila prva zemlja koja će poslati MLRS američke proizvodnje, prenosi novinski sajt. SAD moraju zvanično da odobre taj potez zbog izvoznih propisa.

18:49 Interpol: Oružje iz Ukrajine završiće u rukama kriminalaca u EU i šire

Generalni sekretar Interpola Jirgen Štok upozorio je da će mnoga oružja koja se šalju u Ukrajinu na kraju završiti u rukama kriminalaca u Evropi i šire. Stark je pozvao zemlje da počnu da istražuju baze podataka o praćenju oružja.

- Visoka dostupnost oružja tokom trenutnog sukoba rezultiraće proliferacijom nelegalnog oružja u postkonfliktnoj fazi. Organizovane kriminalne grupe će biti osnažene dostupnošću oružja. Kriminalci su već sada, ovde dok govorimo, fokusirani na to - rekao je on.

18:28 Istražni komitet Rusije najavio: Pokrenute istrage protiv više od 70 plaćenika

Istražni komitet Rusije istražuje krivična dela više od 70 plaćenika koji su učestvovali u neprijateljstvima u Ukrajini, izjavio je danas predsednik tog tela Aleksandar Bastrikin.

- Trenutno je više od 70 osoba uključeno u krivične istrage - naveo je Bastrikin i dodao da su se neke od osoba za koje se sumnja da su plaćenici predale i da su ih istražitelji već ispitali. Telegraf.rs nije u mogućnosti da proveri ove navode.

18:20 Uskoro u Briselu o protivljenju Turske proširenju NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će sazvati sastanak na temu protivljenja Turske pridruživanju Švedske i Finske evroatlanskom savezu. On je naveo da će o tome sa visokim zvaničnicima tri države razgovarati u Briselu, prenosi Rojters.

- U bliskom sam kontaktu sa predsednikom Turske, kao i sa liderima Finske i Švedske - rekao je Stoltenberg u Vašingtonu nakon što se sastao sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom.

18:16 Gardijan: U Ukrajini poginulo oko 15.000 ruskih vojnika od početka sukoba

Od početka rata u Ukrajini poginulo je oko 15.000 ruskih vojnika, a 40.000 ranjeno, procenjuju zapadni zvaničnici. Novinar Gardijana piše da je ranije visoka stopa žrtava u Rusiji značajno opala pošto se njen fokus napada suzio. Zvaničnici su takođe podržali procenu Ukrajine da njene snage gube između 60 i 100 vojnika svakog dana u bici u Donbasu.

18:11 Mađarska: Ukloniti patrijarha Kirila sa liste sankcionisanih

Mađarska je danas na sastanku iza zatvorenih vrata u Briselu zatražila od EU da patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril bude uklonjen sa predložene liste sankcionisanih pojedinaca.

Ovi zahtevi Mađarske usporavaju usvajanje šestog paketa sankcija protiv Rusije, prenosi agencija Blumberg, pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika EU

17:23 Blinken: Ukrajina kaže da neće koristiti američko oružje za napad na Rusiju

Državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je Ukrajina uverila SAD da neće koristiti sisteme naoružanja koje su SAD obezbedile "protiv ciljeva na ruskoj teritoriji".

- Postoji jaka veza poverenja između Ukrajine i Sjedinjenih Država, kao i sa našim saveznicima i partnerima - rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Bajdenova administracija je najavila da će poslati Ukrajini raketne sisteme visoke pokretljivosti američke proizvodnje, poznate kao HIMARS, sa municijom čiji je domet manji od onoga što je Ukrajina tražila.

Blinken je takođe rekao da je u vezi sa zabrinutošću da Rusija tumači da SAD šalje ove nove sisteme oružja Ukrajini kao eskalaciju, predsednik Bajden bio jasan sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o "posledicama ruske invazije", uključujući slanje bezbednosne pomoći Ukrajini.

- Bili smo izuzetno jasni u vezi sa ovim od prvog dana, a predsednik Bajden je to direktno saopštio predsedniku Putinu. Tako da smo uradili tačno ono što smo rekli da ćemo uraditi - rekao je Blinken.

17:17 Blinken i Stoltenberg u Vašingtonu o novom paketu oružja za Ukrajinu

Američki državni sekretar Entoni Blinken kaže da je novi paket oružja za Ukrajinu, koji je ranije najavljen, "upravo ono što im treba" i da će ojačati njihovu vezu u svim pregovorima u budućnosti.

On kaže da je jedinstvo NATO-a samo ojačano sukobom, nešto za šta veruje da Rusija nije očekivala.

Blinken ponavlja da će NATO braniti "svaki pedalj" teritorije alijanse i da je 20.000 dodatnih vojnika raspoređeno na istočnom krilu.

Švedska i Finska su "više nego kvalifikovane" da se pridruže "što je pre moguće", dodaje on. Ove zemlje su nedavno rekle da se prijavljuju za ulazak u NATO.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO alijanse, kaže da je uloga SAD u pomoći Ukrajini bila "neophodna" i da "svakodnevno pravi razliku na bojnom polju".

Najnoviji paket vojne pomoći je pravi primer američkog liderstva, dodaje Stoltenberg.

On kaže da su dodatne trupe koje je rasporedio NATO pokušaj da se zaustavi eskalacija sukoba i otkloni "svaka pogrešna procena u Moskvi u vezi sa spremnošću NATO-a".

16:36 Lavrov: Putin i Erdogan će pomoći u deminiranju Ukrajinskih luka

Ruski predsednik Vladimir Putin i turski Redžep Tajip Erdogan usaglasili su se da će Ankara pokušati da pomogne u deminiranju ukrajinskih luka, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Nakon razgovora predsednika Putina sa turskim predsednikom Erdoganom dogovoreno je da će turske kolege pokušati da pomognu u organizovanju deminiranja ukrajinskih luka kako bi se odatle oslobodili brodovi, koji su zapravo natovareni robom potrebnom zemljama u razvoju - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare

15:55 Gutereš: Još nemamo rešenje za deblokadu isporuka žita

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da se nada da će prehrambena kriza izazvana ratom u Ukrajini biti ublažena, ali je upozorio da je bilo kakav dogovor o deblokiranju isporuka robe kao što je žito još neizvestan.

- Mislim da ima napretka, ali još nismo pronašli rešenje. To su složene stvari i činjenica da je sve međusobno povezano čini pregovore posebno teškim - naveo je Gutereš na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderson u Stokholmu, prenosi Rojters.

Gutereš, koji je posetio Moskvu i Kijev ranije ove godine, pokušava da posreduje u, kako ga on naziva, "paket aranžmanu" za nastavak izvoza hrane iz Ukrajine i Rusije i izvoza ruskog poljoprivrednog đubriva.

15:01 Berbok: Rusija uništava grad po grad s bezbedne udaljenosti

Rusija je usvojila strategiju zadržavanja naselja sa bezbedne udaljenosti u ukrajinskom regionu Donbasa, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok i dodala da je samim tim još važnije da Berlin pošalje Kijevu odbrambeno oružje.

U govoru u nemačkom Parlamentu Berbok je rekla da Rusija vodi rat za "depopulaciju i gašenje civilizacije" u regionu istočne Ukrajine, prenosi agencija Rojters.

- Grad po grad, selo po selo, ruske snage ih uništavaju sa bezbedne udaljenosti. Prvo projektili, pa ratni avioni sa artiljerijom, a onda kada se sve uništi ubacuju se tenkovi - kazala je šefica nemačke diplomatije.

14:33 Švedska: Nastavićemo dijalog s Turskom

Švedska premijerka Magdalena Anderson izjavila je danas da će Švedska nastaviti dijalog sa Turskom zbog primedbi Ankare u vezi sa njenom aplikacijom za pridruživanje NATO.

- Radujem se konstruktivnim sastancima sa Turskom u bliskoj budućnosti - poručila je Anderson na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, prenosi agencija Rojters.

13:40 Putin uskoro napušta Rusiju? Planira se njegova poseta ovoj zemlji

13:21 Kremlj optužuje Zapad i Kijev za prekid isporuka žita

Svet bi mogao biti na ivici velike prehrambene krize zbog „nezakonitih ograničenja“ koja su Rusiji nametnule zapadne zemlje i odluke ukrajinskih vlasti da ne isporučuju žito, saopštio je danas Kremlj.

- Potencijalno smo na ivici veoma duboke prehrambene krize povezane sa uvođenjem nelegalnih ograničenja protiv nas i akcijama ukrajinskih vlasti koje su minirale put do Crnog mora i ne isporučuju žito odatle uprkos tome što ih Rusija ne ometa ni u čemu - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima tokom konferencijskog poziva, prenosi Rojters.

12:35 Putin: Rusija će ojačati svoju snagu i suverenitet u svetu

Rusija će ojačati svoju snagu i suverenitet u svetu koji se brzo menja, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u video obraćanju na Međunarodni dan zaštite dece.

Ruski lider je uputio čestitke učenicima škole, njihovim roditeljima i nastavnicima.

- Vi živite i odrastate u veoma dinamičnom vremenu kada se svet brzo menja - poručio je Putin.

Rekao je da veruje da će Rusija u ovom komplikovanom svetu pojačati svoju snagu, nezavisnost i suverenitet.

12:00 Ukrajina: Ruske snage se povlače i dižu mostove u vazduh

Ruske trupe se povlače i dižu mostove u vazduh kako bi ometale moguće napredovanje ukrajinskih snaga, tvrdi danas regionalni guverner Nikolajevske oblasti Vitalij Kim.

- Oni se plaše proboja ukrajinskih oružanih snaga, ali mi se ne plašimo i podržavamo naše trupe - napisao je Kim na Telegramu, prenosi agencija AP.

11:25 Šolc najavio novu pomoć u oružju Ukrajini

Nemačka će Ukrajini isporučiti odbrambeni sistem srednjeg dometa zemlja-vazduh IRIS-T, saopštio je kancelar Olaf Šolc, nakon molbi Kijeva, kao i nemačkih opozicionih stranaka, da se pojača isporuka teškog naoružanja toj zemlji.

Šolc je saopštio poslanicima da je vlada odlučila da Ukrajini obezbedi rakete IRIS-T koje je Nemačka razvila zajedno sa drugim zemljama NATO-a, prenosi Rojters.

On je rekao i da će Nemačka takođe isporučiti Ukrajini radarske sisteme za pomoć u lociranju neprijateljske artiljerije.

- Neprekidno isporučujemo od početka rata - naglasio je Šolc u današnjem obraćanju, ukazujući na pomoć od više od 15 miliona komada municije, 100.000 ručnih bombi i preko 5.000 protivtenkovskih mina poslatih u Ukrajinu otkako je Rusija napala tu zemlju 24. februara, navodi Rojters.

11:00 Rusija kritikovala odluku SAD da Ukrajini isporuči rakete srednjeg dometa

10:55 Gajdaj: Ruske snage kontrolišu oko 70 odsto Severodonjecka

Ruske snage sada kontrolišu oko 70 odsto Severodonjecka, strateški važnog grada na istoku Ukrajine, izjavio je danas regionalni guverner Luganska Sergej Gajdaj.

- Neke ukrajinske trupe su se povukle na unapred pripremljene položaje - objavio je Gajdaj na Telegramu, prenosi Rojters.

09:40 Švajcarska odbila zahtev Danske za izvoz oružja u Ukrajinu

Švajcarska vlada nije dozvolila Danskoj da pošalje oklopne transportere švajcarske proizvodnje u Ukrajinu, a odluku je obrazložila svojom politikom neutralnosti koja podrazumeva da ne snabdeva zone oružanih sukoba, prenosi Rojters.

09:12 London: Rusi kontrolišu više od polovine Severodonjecka

Ruske snage približile su se centru grada Severodonjeck na istoku Ukrajine, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane.

U objavi na Tviteru Ministarstvo je navelo da je više od polovine grada po svoj prilici pod kontrolom ruskih snaga, među kojima su i čečenski borci.

08:05 Zelenski: Ne planiramo da napadnemo Rusiju

Kijev ne planira da napadne teritroiju Rusije, rekao je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

- Znam da ljudi u SAD ili neko u Beloj kući kaže da bismo mogli da upotrebimo američke višestruke raketne sisteme da napadnemo Rusiju. Vidite, ne planiramo da napadnemo Rusiju. Nismo zainteresovani za Rusku Federaciju i ne borimo se za njihovu teritoriju - poručio je Zelenski u intervjuu za američku televiziju Njuzmaks.

07:30 Kadirov: Završeno "čišćenje" Severodonjecka

Lider ruske republike Čečenija Ramzan Kadirov saopštio je da je završeno potpuno "čišćenje" ukrajinskog istočnog grada Severodonjecka.

- Borci su prešli na sledeću fazu - temeljniju nasumičnu proveru pojedinačnih objekata - napisao je Kadirov na Telegramu.

Dodao je da su ukrajinske snage u gradu poražene, a da ruske trupe kontrolišu situaciju.

07:05 Zelenski: Uspeh kod Hersona, napredak ka Harkovskoj oblasti

Ukrajinske snage ostvarile su određeni uspeh u blizini južnog grada Hersona, tvrdi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je sinoć u obraćanju rekao i da ukrajinske snage napreduju ka delovima Harkovske oblasti, prenosi Rojters.

- Naši branioci pokazuju najveću hrabrost i i dalje su gospodari situacije na frontu, uprkos činjenici da ruska vojska ima značajnu prednost u pogledu opreme i brojnosti - rekao je Zelenski.

07:00 Bajden odobrio isporuku naprednih raketnih sistema Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je novu isporuku raketnih sistema Ukrajini, koji mogu precizno da pogađaju ruske ciljeve dugog dometa, u okviru paketa naoružanja vrednog 700 miliona dolara i koji će biti predstavljen danas, prenosi Rojters.

SAD će obezbediti Kijevu artiljerijske raketne sisteme visoke mobilnosti koji mogu precizno da pogode ciljeve udaljene čak 80 km , nakon što je Ukrajina dala „uveravanja“ da neće koristiti rakete za napad unutar teritorije Rusije, saopštili su visoki zvaničnici američke administracije.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.